Την Τρίτη 21 Φεβρουαρίου στο πλαίσιο της Εθνικής Ημέρας Δράσης κατά των Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Μακεδονίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) διοργάνωσε δράση ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης για τους μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Λαιμού Πρεσπών.
Το έργο της δράσης ανίχνευσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που υλοποιείται στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, παρουσίασε στους μαθητές η κ. Victoria Saravia, χειρίστρια και μέλος της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων (Ε.Μ.Α.Δ.Δ.) του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., μέσω του προγράμματος LIFE ARCPROM, το οποίο αφορά στη βελτίωση της συνύπαρξης ανθρώπου-αρκούδας και εκπονείται σε τέσσερα Εθνικά Πάρκα στην Ν. Ευρώπη.
Ακολούθησε διάλογος με τους μαθητές οι οποίοι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολούθησαν την επίδειξη προσομοίωσης έρευνας δηλητηριασμένων δολωμάτων από την «Ιόλη», την ειδικά εκπαιδευμένη σκυλίτσα και ένα από τα δεκαπέντε σκυλιά στην Ελλάδα που ενέταξε ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. στο δυναμικό του, θέτοντας ως υψηλή προτεραιότητα την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου εγκλήματος κατά της άγριας ζωής.
Στους μαθητές δόθηκαν επικαιροποιημένοι χάρτες της Μονάδας Διαχείρισης, ενώ κυτία πρώτων βοηθειών για την αντιμετώπιση των δηλητηριάσεων σκύλων εργασίας, δίνονται κατά καιρούς από τους φύλακες της Μονάδας Διαχείρισης στους κτηνοτρόφους της περιοχής μέσω του προγράμματος LIFE ARCPROM.
Ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. συμμετέχει στο εν λόγω πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζεται στο Εθνικό Πάρκο Πρεσπών, Βόρειας Πίνδου, και Ροδόπης. Επικεφαλής εταίρος του προγράμματος είναι η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ενώ στο υπόλοιπο εταιρικό σχήμα συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το WWF Ιταλίας και το Πράσινο Ταμείο.
Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και σκοπός του είναι η εφαρμογή της πολιτικής που χαράσσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αιχμή τις βιώσιμες πρακτικές, για τη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στην Ελλάδα και τη διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους, την προώθηση και υλοποίηση δράσεων αειφόρου ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και λειτουργεί προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος κατά τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας.
Λεζάντες φωτογραφιών
- Στιγμιότυπο από την παρουσίαση στο Γυμνάσιο και Λύκειο Λαιμού Πρεσπών (φωτογραφία: Τρ. Γκώγκου, αρχείο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)
- Στιγμιότυπο από την επίδειξη έρευνας από την «Ιόλη» (φωτογραφία: Τρ. Γκώγκου, αρχείο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.)
Περισσότερες πληροφορίες:
https://www.facebook.com/ofypeka,
https://www.facebook.com/lifearcprom