Την καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την παιδική προστασία ξεκίνησαν ο Δήμος Κοζάνης και η Ελληνική Αστυνομία (Διεύθυνση Αστυνομίας Κοζάνης), σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, το πρωί της Δευτέρας 12 Ιουνίου 2023, από την κεντρική πλατεία της Κοζάνης.
Με κεντρικό σύνθημα «Πάρε ανάσα και μίλησε», ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί των αρμόδιων υπηρεσιών, ενημέρωσαν παιδιά των σχολικών μονάδων για το ζήτημα της παιδικής κακοποίησης και παραμέλησης.
Η δράση είχε προληπτικό χαρακτήρα με σκοπό να εξαλειφθούν ή να συρρικνωθούν στο ελάχιστο περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας με δέκτες τα παιδιά.
«Σήμερα ξεκινάμε τις δράσεις για την προστασία των παιδιών γύρω από τα ζητήματα της κακοποίησης και της παραμέλησης. Μέσα από τη συνεργασία μας με την Ελληνική Αστυνομία και τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θέλουμε να προσκαλέσουμε τα παιδιά να μιλήσουν. Εάν δεν αναγνωρίζεις αν πρόβλημα δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις. Εμείς το αναγνωρίζουμε, το βάζουμε πάνω στο τραπέζι και μέσα από τις οργανωμένες υπηρεσίες που διαθέτουμε, θα προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε και να περιορίσουμε αυτά τα κακοποιητικά φαινόμενα», ανέφερε ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας.
Ο αστυνομικός διευθυντής Διεύθυνσης Αστυνομίας Κοζάνης, Ηλίας Τσιότσιας υπογράμμισε πως «Είναι ένα βήμα εξωστρέφειας που κάνει η υπηρεσία μας προς την πολιτεία και προς τα παιδιά. Είναι μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία {η καμπάνια ευαισθητοποίησης για την παιδική προστασία}. Είναι η πρώτη δράση που πραγματοποιούμε, ενώ θα συνεχίσουμε και στο μέλλον με νέες».
Με τη σειρά του ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Π.Ε. Κοζάνης, Αθανάσιος Παπαευαγγέλου τόνισε πως «Συμμετέχουμε στη δράση, όχι μόνο σε αυτό το στάδιο της ενημέρωσης, αλλά και σε όλες τις δράσεις που θα ακολουθήσουν με τη νέα σχολική χρονιά. Θεωρούμε ότι από τα σημαντικότερα θέματα που θα τεθούν, είναι η πρόληψη της παιδικής κακοποίησης».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης διανεμήθηκαν φυλλάδια και σελιδοδείκτες σε μικρούς και μεγάλους, με τα μηνύματα της καμπάνιας. Στο ενημερωτικό υλικό συμπεριλαμβάνονται και τα τηλέφωνα, στα οποία μπορούν να απευθύνονται όσοι χρειάζονται την παρέμβαση των κοινωνικών λειτουργών και της Αστυνομίας.