Οι πρώτες ημέρες της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου ήταν αρκετές για να αναδείξουν πολύ καθαρά πως ερμηνεύει και αντιλαμβάνεται το εκλογικό αποτέλεσμα η κυβερνητική πλειοψηφία.
Επιλογή συνοπτικών διαδικασιών, μεταμεσονύκτιες τροπολογίες, αλλά και μια ρητορική στα όρια της αλαζονείας, ωσάν οι διπλές εκλογές να ήταν το τέλος της ιστορίας.
Προφανώς στην κυβέρνηση κάνουν λάθος και δεν αναφέρομαι στην τραγική απώλεια των δύο ηρωικών πιλότων.
Η κυβέρνηση πλέον δεν συγκρίνεται με μια προηγούμενη, είναι αντιμέτωπη με τα πεπραγμένα της.
Αναμφίβολα, η κλιματική αλλαγή δηλώνει παρούσα μέσα από τις καταστροφικές πυρκαγιές, την ίδια ώρα όμως η κυβέρνηση δηλώνει απούσα στο μέτωπο της πρόληψης.
Τα αντίστοιχα ισχύουν με την ακρίβεια και τον πληθωρισμό στα βασικά είδη διατροφής που καλπάζει με διψήφιο ποσοστό. Η κερδοσκοπία είναι παρούσα εδώ και δύο χρόνια και η κυβέρνηση αποδεικνύεται απούσα στον έλεγχό της.
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση έδειξε να μην αξιολογεί σωστά την κοινοβουλευτική παρουσία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και την απόφασή μας για στιβαρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση με προτάσεις.
Η αμηχανία στα κυβερνητικά έδρανα για την υπόθεση των υποκλοπών που επανάφερε με νέα στοιχεία ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν έκδηλη.
Για πόσο καιρό ακόμη μπορεί άραγε να κρύβεται η κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε μία υπόθεση που πλήττει καίρια τον πυρήνα και το κύρος των θεσμών της φιλελεύθερης δημοκρατίας, αλλά και τη διεθνή εικόνα της χώρας;
Λίγες ώρες μετά επιστρατεύτηκε η μέθοδος των “fake news” για να διαστρεβλωθεί η στάση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.
Καταψηφίσαμε επι της αρχής το νομοσχέδιο, διαφωνώντας με την επιδοματική φιλοσοφία του και ψηφίσαμε με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, όπως οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους και το market pass.
Ασκήσαμε τεκμηριωμένη κριτική στην κυβέρνηση, όχι με την λογική ότι δίνει ψίχουλα, αλλά ότι δίνει πολύ λίγα γιατί περιόρισε ζωτικό δημοσιονομικό χώρο με τις πολιτικές της επιλογές.
Επί τέσσερα χρόνια η Νέα Δημοκρατία διέπρεψε στην επιδοματική πολιτική, πιστεύοντας ότι αυτό συνιστά μια κεντρώα πολιτική. Σπατάλησε πολύτιμο χρόνο χωρίς να προωθήσει αλλαγές διαρθρωτικού χαρακτήρα για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων. Το γεγονός ότι η δημοσιονομική χαλάρωση που επέτρεψε τα προηγούμενα χρόνια την επιδοματική πολιτική έλαβε τέλος, δεν αξιολογήθηκε από την κυβέρνηση η οποία συνεχίζει αμέριμνη στον ίδιο δρόμο.
Η κλιματική αλλαγή και οι ανισότητες είναι τα δύο αμείλικτα μέτωπα στα οποία καλείται να απαντήσει η παγκόσμια κοινότητα και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση. Επιπρόσθετα, οφείλουμε να δώσουμε πειστικές απαντήσεις σε ένα τρίτο μέτωπο, αυτό του δημογραφικού, το οποίο συνιστά εθνική απειλή.
Σ’ αυτά τα τρία κρίσιμα ζητήματα τα τέσσερα τελευταία χρόνια, η έλλειψη συνολικού σχεδίου από την πλευρά της κυβέρνησης υπήρξε κραυγαλέα και τα πρώτα νομοσχέδιά της δεν δείχνουν κάτι διαφορετικό.
Όπως σημειώθηκε στην αρχή, φαίνεται ότι στην κυβέρνηση διαβάζουν το αποτέλεσμα των εκλογών ωσάν το τέλος της ιστορίας, όπως έδειξαν όμως οι λίγες πρώτες μέρες της νέας Βουλής δεν είμαστε στο τέλος, αλλά σε μια νέα αρχή.
Πάρις Κουκουλόπουλος
Βουλευτής Κοζάνης του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής