Παρά το γεγονός ότι ο επιστημονικός κόσμος ανέμενε μία έξαρση των ιώσεων το φετινό χειμώνα, κυρίως στα παιδιά, μετά από δύο χρόνια εφαρμογής πολλών μέτρων προστασίας απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού, δεν ελήφθη καμία μέριμνα από την Πολιτεία για την αύξηση των κλινών μονάδας εντατικής θεραπείας στη Δημόσια Υγεία, τουλάχιστον στη Βόρεια Ελλάδα.
Το αποτέλεσμα είναι, σε ένα χειμώνα υψηλής νοσηρότητας, για τους 16 νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά σε πολλές περιπτώσεις και για τις Περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Ηπείρου, να υπάρχουν μόνο οκτώ κρεβάτια ΜΕΘ για παιδιά, τα οποία μπορούν να φτάσουν τα δέκα μετά από μετατροπές σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Όλες οι κλίνες βρίσκονται σε ένα μόνο νοσοκομείο, στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.
Τα παραπάνω ανέφερε στο ethnos.gr το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) και γιατρός στο «Ιπποκράτειο», Γιάννης Κούτρας, σημειώνοντας ότι είναι ηλίου φαεινότερον ότι οι οκτώ ή δέκα κλίνες ΜΕΘ για παιδιά σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες σε μία περίοδο έξαρσης της νοσηρότητας.
Συνέπεια είναι παιδιά με βαριές νόσους να μεταφέρονται για νοσηλεία αναγκαστικά σε ΜΕΘ νοσοκομείων της Αθήνας ή άλλων πόλεων της Νότιας Ελλάδας, όπως έγινε πριν από λίγες μέρες με τον 6χρονο από τα Γρεβενά που νοσηλεύθηκε και δυστυχώς έχασε τη ζωή του σε νοσοκομείο της Πάτρας.