Για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και στα χαρακτηριστικά της που την καθιστούν διαφορετική από τα υπόλοιπα μεταλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, μίλησε κατά την σημερινή ενημέρωση η Βάνα Παπαευαγγέλο, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια, φαίνεται πως βάσει των έως τώρα δεδομένων, ο χρόνος επώασης της Όμικρον είναι βραχύτερος, ενώ μικρότερη τόνισε πως είναι και η διάρκεια νόσησης.
Παράλληλα, τόνισε ότι η παραλλαγή Όμικρον διαφέρει και στην κλινική εικόνα αφού εκδηλώνεται συχνότερα με:
Καταρροή
Πονοκέφαλο
Κόπωση
Φτέρνισμα
Πονόλαιμο
Πιο σπάνια, είπε η καθηγήτρια, οι νοσήσαντες εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό αλλά και απώλεια γεύσης-όσφρησης. «Κάνουμε σύσταση να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικό ή εργαστηριακός έλεγχος», επεσήμανε η κ. Παπαευαγγέλου.
Για την προστασία των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης διευκρίνισε ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί πλήρως, με τρεις δόσεις, επιβεβαιώνεται από τα δεδομένα ότι προστατεύονται από την βαριά νόσηση και υπογράμμισε πως ο εμβολιασμός αποτελεί περισσότερο από ποτέ μονόδρομο, καθώς δήλωσε πως οι ανεμβολίαστοι έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν: «Οι ανεμβολίαστοι με την κινητικότητα των ημερών και με την μεταδότικότητα της Όμικρον έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν».
Σε κάθε περίπτωση η καθηγήτρια συνέστησε προσοχή στις οικογενειακές επαφές μέσα στις γιορτές, ανεξαρτήτως εμβολιασμού και τόνισε να γίνει έλεγχος με αντιγονικό τέστ πριν από κάποια έξοδο.
Επίσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι δεν έχει κανένα νόημα οι πλήρως εμβολιασμένοι να επιβεβαιώσουν ένα θετικό ράπιντ τεστ με ένα pcr, «αυτό αφορά τους ανεμβολίαστους που νοσούν πρώτη φορά και επιθυμούν να εκδώσουν πιστοποιητικό νόσησης»
Πηγή: skai.gr