Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνουν υπουργοί και βουλευτές που περίμεναν χθες πάνω από το τηλέφωνο τους ενόψει του επικείμενου ανασχηματισμού. Οι …δυσλειτουργίες που παρουσιάστηκαν στην συγκρότηση του νέου υπουργικού συμβουλίου έφεραν την αναβολή των ανακοινώσεων και κανείς δεν γνωρίζει για πόσο.
Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο με την υφιστάμενη σύνθεση του, παρατείνοντας την αγωνία των υπουργών που θα καθίσουν γύρω από το οβάλ τραπέζι. Ωστόσο, αμέσως μετά ο χρόνος ξεκινά να μετρά αντίστροφα για τις αλλαγές μέχρι το τέλος της εβδομάδας και το πιθανότερο είναι οι αλλαγές να μη παραταθούν μετά την Πέμπτη. Τα χρονικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα καθώς το βράδυ της Τρίτης ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Σλοβενία, όπου θα πάρει μέρος στο Bled Strategic Forum, την Τετάρτη θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τους φορείς της Βορείου Ελλάδος ενόψει της ΔΕΘ, ενώ την Πέμπτη το βράδυ θα βρεθεί στη Μασσαλία για να συμμετάσχει στη Διεθνή Διάσκεψη για τη Βιοποικιλότητα της Μεσογείου, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή. Έτσι, αν οι ανακοινώσεις δεν γίνουν Πέμπτη πρωί, πάμε πιθανόν για Σαββατοκύριακο, αν και τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι ανακοινώσεις να γίνουν εν τη απουσία του πρωθυπουργού.
Χθες, ο πρωθυπουργός ήταν από τις 11 το πρωί στο γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου, σε συσκέψεις με στενούς του συνεργάτες. Ωστόσο, τα στόματα όσων γνωρίζουν έστω και ακροθιγώς τις προθέσεις του πρωθυπουργού ήταν ερμητικά κλειστά, επιτείνοντας το σασπένς ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους. Βασικό ζητούμενο αποτελεί τι μέλλει γενέσθαι με το δίδυμο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Νίκο Χαρδαλιά. Τη συζήτηση για ανασχηματισμό άρχισε να ξετυλίγει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, μετά τις πυρκαγιές, σε συνδυασμό με την αναζήτηση ευθυνών. Άρα, η έξοδος από το κυβερνητικό σχήμα και των δύο θα μοίραζε τις ευθύνες, αν βγει μόνο ο ένας και ο άλλος βρεθεί σε διαφορετικό πόστο θα σήκωνε όλο το βάρος είτε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είτε ο Νίκος Χαρδαλιάς. Αν μετακινηθούν και οι δύο σε άλλες υπουργικές καρέκλες τότε θα συγκεντρώσει τα πυρά της αντιπολίτευσης ο πρωθυπουργός, καθώς «η συγγνώμη που ζήτησε ήταν υποκριτική» όπως τον έχει κατηγορήσει ήδη ο Αλέξης Τσίπρας.
Κι αυτό είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης που ξεκίνησε να λύνει χθες ο κ. Μητσοτάκης. Υπό μετακίνηση φέρεται και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως ώστε να κλείσουν κάποια από τα μέτωπα που υπάρχουν με την νεολαία, όπου δεν κάνει «γκελ». Πρέπει, όμως να βρεθεί πού θα μετακινηθεί, αν οριστικοποιηθεί η μετακίνηση, και τι καραμπόλες θα προκαλέσει. Και η εξίσωση γίνεται ακόμη δυσκολότερη από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός θεωρεί επιτυχημένους τους τρεις παραπάνω υπουργούς και δεν έχει ιδιαίτερη επιθυμία να τους αποχωριστεί.
Από το Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά «κατεβάσει μολύβια και πληκτρολόγια» αναμένοντας την πρωθυπουργική ανακοίνωση, ωστόσο οι ώρες περνούν χωρίς να γνωρίζουν οι υπουργοί τι μέλλει γενέσθαι. Σε αυτό ήρθε να προστεθεί ο εκνευρισμός που προκάλεσε στα υπουργικά γραφεία και η διαρροή ότι το Μέγαρο Μαξίμου δέχεται… εξωθεσμικές πιέσεις για την παραμονή ή την είσοδο υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο! Η εν λόγω διαρροή προκάλεσε όχι μόνο την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την δυσφορία του Μεγάρου Μαξίμου. Υψηλά ιστάμενη κυβερνητική πηγή ανέφερε στο iefimerida ότι «τα πρόσωπα του ανασχηματισμού θα είναι η καλύτερη απάντηση στα ανυπόστατα σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας για δήθεν εξωθεσμικές πιέσεις στην κυβέρνηση».
www.iefimerida.gr