Πρώτα είδα μια γερακίνα. Σαν συνοδός στα σύνορα των νομών Φλώρινας και Καστοριάς, πλάναρε πάνω από το αυτοκίνητο για κάμποσα χιλιόμετρα. Μετά, ένας κατάμαυρος αγριόχοιρος έτρεξε στο πλάι του δρόμου και χάθηκε στο δάσος. Ως το βράδυ λαγοί, δασοκούναβα, αγριόγατες και αμέτρητα πουλιά είχαν κάνει εμφάνιση. Την αρκούδα έψαχνα, αλλά δεν είχα τύχη. «Βγαίνουν συνήθως τις νύχτες και εξαφανίζονται πολύ πριν τις αντιληφθείς εσύ. Το φθινόπωρο βέβαια, κυκλοφορούν περισσότερο καθώς τρέφονται όλη μέρα για να μαζέψουν λίπος για τον ύπνο του χειμώνα.
Τους λύκους είναι ακόμη πιο δύσκολο να τους δεις», με ενημερώνει ο φυσιοδίφης Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλος που συναντώ στην Πρέσπα να αναζητά το σαρκοφάγο φυτό Aldrovanda vesiculosa για τις καταγραφές του naturagraeca.com. Μέσα σε λίγες ώρες γνωρίζω πολλούς ακόμη ενδιαφέροντες ανθρώπους που είναι εδώ και κάτι ψάχνουν. Τον Φανίκο που αναζητά τις διαφορές δύο ειδών καλαμιώνα και πώς το ένα επιβαρύνει το άλλο, την Πωλίνα που κάνει τη διατριβή της πάνω στον οικοτουρισμό, ένα ζευγάρι Γερμανών βιολόγων, ένα γκρουπ Ολλανδών φυσιολατρών, κάμποσους Έλληνες που άλλος ψάχνει κάποια είδη νυχτερίδας, άλλος το φθινοπωρινό λουλούδι colchicum autumnale και άλλος μελετά το φώλιασμα των πουλιών – μέχρι και η αγελάδα στην Πρέσπα για παρατήρηση είναι, μια και ανήκει στη σπάνια αυτόχθονη βραχυκερατική φυλή (Νάνα αγελάδα).
«Πάνω από 275 ειδή πουλιών έχουν καταγραφεί αλλά η σημασία εδώ είναι το φώλιασμα. Φωλιάζουν περίπου 160 είδη και η Πρέσπα είναι από τις σημαντικότερες περιοχές της Ευρώπης για αυτό – ειδικά για τα υδρόβια πουλιά. Εδώ επίσης, έχουμε την μεγαλύτερη αποικία αργυροπελεκάνων στον κόσμο, είναι μικτή αποικία, αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι μαζί, το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού», εξηγεί η Όλγα Αλεξάνδρου της Εταιρίας Προστασίας Πρεσπών, χάρη στην οποία η Πρέσπα είναι αυτό που είναι σήμερα. Αναφερόμενη στο Εθνικό Πάρκο της Πρέσπας μιλάει για ένα hot spot βιοποικιλότητας, από τα σημαντικότερα της Ευρώπης: «Εδώ ζουν πάνω από 60 είδη θηλαστικών, ενώ είναι η σημαντικότερη περιοχή της Ευρώπης για τις νυχτερίδες με 26 είδη. Επίσης, έχουμε 23 είδη ψαριών, 9 από τα οποία ενδημικά. Από τα 235 λεπιδόπτερα της Ελλάδας, 178 έχουν καταγραφεί εδώ και από τα 6.000 είδη φυτών της χώρας συναντάμε στην Πρέσπα τα 2.200 είδη, το 1/3 δηλαδή».
Δείτε εδώ τη συνέχεια του δημοσιεύματος