Με τις ομιλίες των αρχηγών των κοινοβουλευτικών ομάδων, μπαίνει στην τελική ευθεία η συζήτηση στη Βουλή, επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά της κυβέρνησης.
Οι ομιλίες ακολουθούν αντίστροφη σειρά, της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων, με τελευταίους ομιλητές, τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη που θα κλείσει τη συνεδρίαση. Σημειώνεται ότι με την πρότασή του, ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση ότι αποδείχθηκαν αναποτελεσματικοί και επικίνδυνοι στη διαχείριση των τελευταίων κρίσεων (πανδημία, ακρίβεια, κακοκαιρία).
Τα βλέμματα των περισσοτέρων είναι στραμμένα στην νέα μονομαχία Κυρ. Μητσοτάκη – Αλ. Τσίπρα η οποία, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις, αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως σφοδρή. Οι διαθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι σαφείς: επικεντρώνει διαρκώς και εντόνως τα βέλη της κριτικής του προσωπικά στον πρωθυπουργό. Ο κ. Μητσοτάκης από την πλευρά του -άλλωστε ελέχθη ότι το επισήμανε προχθές την Παρασκευή σε συζήτηση του με «γαλάζιους» στο εντευκτήριο της Βουλής- φέρεται να επιθυμεί την αποφυγή της έντασης: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει την πόλωση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά.’
Η σημερινή συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 9 το βράδυ. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.
Για να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.
Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών».
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ