Όποιος είπε ότι ο πρώτος μήνας με ένα νεογέννητο μωρό είναι εύκολος, τότε ή κάνει θαύματα ή λέει ψέματα! Οι πρώτες εβδομάδες με ένα μωρό αδιαμφισβήτητα είναι αρκετά απαιτητικές και δύσκολες.
Ευελπιστούμε αυτό το άρθρο να σας βοηθήσει να «επιβιώσετε» αυτές τις πρώτες μέρες με το μωρό. Αν, ωστόσο, νιώθετε ακόμα ανασφάλεια, είναι απαραίτητο να λάβετε μια προγεννητική καθοδήγηση γονέων από τον παιδίατρό σας, ώστε να σας βοηθήσει.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε μια λίστα με μερικές χρήσιμες συμβουλές για τις πρώτες εβδομάδες με το νεογέννητο!
- Εκμεταλλευτείτε το διάστημα που κοιμάται το μωρό
Ναι, σίγουρα δεν το ακούτε πρώτη φορά, ωστόσο πολλές μαμάδες και γονείς τις ελάχιστες ώρες που το μωρό κοιμάται κάνουν δουλειές δευτερεύουσας σημασίας, όπως για παράδειγμα κάποια δουλειά σπιτιού.
Εκμεταλλευτείτε τον ύπνο του μωρού σας, είτε για να κάνετε μπάνιο και να φάτε, είτε για να ξεκουραστείτε. Όλα αυτές οι επιπλέον εργασίες μπορούν να γίνουν σε μεταγενέστερο χρόνο και όταν το βρέφος αποκτήσει ένα πιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
2. Αναλάβετε εναλλάξ τα καθήκοντα
Όταν, για παράδειγμα, το μωρό είναι ξύπνιο δεν χρειάζεται να σηκωθείτε και οι δύο γονείς για να το φροντίσετε, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να είστε κουρασμένοι και οι δύο. Αναλάβετε το μωρό εναλλάξ, ώστε ο ένας από τους δύο να ξεκουράζετε.
Με αυτόν τον τρόπο οι υποχρεώσεις θα είναι μοιρασμένες και θα υπάρχει ισορροπία ως προς τα καθήκοντα που πρέπει να γίνουν.
3. Αγνοήστε την ακαταστασία στο σπίτι
Είναι φυσικό και επόμενο ο ερχομός ενός μωρού να φέρνει το σπίτι σε μια κατάσταση που πιθανότατα δε σας αρέσει, ειδικά αν είστε λάτρεις της καθαριότητας και της οργάνωσης.
Ωστόσο, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να ανησυχείτε για την ακαταστασία και τα δουλειές του σπιτιού. Είναι προτιμότερο να αφήσετε αυτές τις δουλειές για λίγο στην άκρη και να επικεντρωθείτε σε εσάς και το νέο μέλος της οικογένειας.
Αν, ωστόσο, αυτή η έλλειψη καθαριότητας σας τρελαίνει, μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από κάποιον. Η οικογένειά σας και οι φίλοι σας σίγουρα θα χαρούν να σας ξεκουράσουν και να σας διευκολύνουν.
4. Μην αφήνετε εκτός τον πατέρα
Ο σύντροφός σας δεν είναι απλώς ένας βοηθός, είναι ο μπαμπάς του παιδιού. Επομένως, πρέπει η προσφορά και συνεργασία να είναι αμφίδρομη.
Πρέπει να εμπιστευθείτε ο ένας τον άλλο και να αποδεχτείτε και τους ενδεχόμενους διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης σε ό,τι αφορά το μωρό και τις καθημερινές προκλήσεις που θα εμφανίζονται.
Συνεπώς, προσπαθήστε να μάθετε μαζί από αυτή την εμπειρία ώστε να μην επιβαρύνεται μόνο ο ένας γονιός.
5. Κάντε μια σωστή προετοιμασία πριν τον ερχομό του μωρού
Προσπαθήστε να σκεφτείτε όλα όσα δε θα μπορείτε να κάνετε ή θα πρέπει να κάνετε πολύ πιο γρήγορα, είτε για εσάς είτε για το μωρό και προετοιμαστείτε εκ των προτέρων.
Για παράδειγμα, το να μαγειρεύετε κάθε μέρα έχοντας ένα νεογέννητο μωρό είναι κάτι αρκετά δύσκολο. Ετοιμάστε μερικά εύκολα και γρήγορα γεύματα και καταψύξτε τα, προκειμένου να εξοικονομήσετε χρόνο.
Ακόμα και στο κομμάτι της καθαριότητας μπορείτε να προετοιμαστείτε. Προμηθευτείτε είδη γρήγορου καθαρισμού για το μπάνιο σας, ώστε να μη χρειάζεστε τόσο χρόνο για την καθαριότητα.
Σίγουρα ο ερχομός ενός μωρού είναι μια κατάσταση αρκετά όμορφη αλλά δεν παύει να είναι και σε μεγάλο βαθμό στρεσογόνα. Με τις σωστές κινήσεις πριν και μετά την άφιξη του νέου μέλους, σίγουρα δε θα είναι όλα ονειρικά αλλά θα είναι ίσως λίγο πιο εύκολα!