Η Κυβέρνηση σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής καλείται να αποδεχτεί την Τροπολογία που κατέθεσαν ο Πάρις Κουκουλόπουλος μαζί με σύσσωμη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και πρώτο υπογράφοντα τον Πρόεδρο Νίκο Ανδρουλάκη, η οποία αφορά τον κατώτατο μισθό.
Το ΠΑΣΟΚ ξανά, όπως πράττει διαχρονικά, υπερασπίζεται και προτείνει την επαναφορά του συστήματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού/ημερομισθίου αποκλειστικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δηλαδή των κορυφαίων οργανώσεων εργαζομένων και εργοδοτών.
Με την Τροπολογία, λοιπόν, η διαδικασία καθορισμού του βασικού μισθού και ημερομισθίου επανέρχεται στους κοινωνικούς εταίρους που μέσω των διαπραγματεύσεων υπογράφουν ΕΓΣΣΕ. Ταυτόχρονα, καταργείται ισχύουσα διάταξη, ώστε να προβλέπονται προσαυξήσεις προϋπηρεσίας στον τελικό προσδιορισμό του μισθού και ημερομισθίου, με βάση τις τριετίες.
Η αναγκαιότητα αποδοχής της ρύθμισης, ενόψει και της υποχρέωσης της Χώρας να ενσωματώσει την Οδηγία (ΕΕ) 2022/2041, είναι πιο αναγκαία από κάθε άλλη φορά, καθώς πρόκειται αποδεδειγμένα για μια διαδικασία που στηρίζει τους εργαζόμενους, την κοινωνία και την οικονομία.
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα το ποσοστό των εργαζομένων που καλύπτονται από ΣΣΕ υπολείπεται όχι του 80% που θέτει η Οδηγία, αλλά του 30%, ενώ την ίδια στιγμή -σύμφωνα με έρευνα της ΓΣΕΕ- οι εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (85%) θεωρούν ότι οι συλλογικές συμβάσεις είναι απαραίτητη προϋπόθεση για καλύτερες συνθήκες εργασίας. Η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων βρίσκεται σχεδόν στο ναδίρ της Ε.Ε., αφού ξεπερνάμε (ακόμη…) μόνο εκείνη των εργαζομένων στη Βουλγαρία. Με ευθύνη της Κυβέρνησης έχουν απορρυθμιστεί οι εργασιακές σχέσεις , με αποτέλεσμα στην Ελλάδα το μερίδιο των μισθών να είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ε.Ε., ενώ το μερίδιο των κερδών το τρίτο υψηλότερο, τρανή απόδειξη της μεγάλης αύξησης των ανισοτήτων. Η Ελλάδα είναι ουραγός στις ποιοτικές θέσεις εργασίας και ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι δουλεύουν περισσότερο όχι μόνο από όλους τους Ευρωπαίους, αλλά ακόμη και από τους Ιάπωνες και τους Αμερικανούς. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η Χώρα μας καταγράφει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας στην Ευρωζώνη.
Αναλυτικότερα, μπορείτε να δείτε το κείμενο της Τροπολογίας εδώ: https://koukoulopoulos.gr/%cf%84%cf%81%ce%bf%cf%80%ce%bf%ce%bb%ce%bf%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%cf%89%cf%84%ce%b1%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%bf/