Κοινοβουλευτική παρέμβαση για την άδικη δυσμενή διάκριση που ισχύει εις βάρος των ελεγκτών, οι οποίοι υπηρετούν στο Περιφερειακό Ελεγκτικό Κέντρο Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και στα υπόλοιπα Π.Ε.Κ.Α. της Χώρας, πραγματοποίησε ο Πάρις Κουκουλόπουλος, Βουλευτής Κοζάνης & Υπεύθυνος ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, με τον Παύλο Χρηστίδη, Υπεύθυνο ΚΤΕ Εργασίας.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης προς την Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης, κα Ν. Κεραμέως:
«Αναγκαία καθίσταται η άμεση άρση της ανισότητας που ισχύει εις βάρος των περίπου 140 ελεγκτών, οι οποίοι υπηρετούν στα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-Ε.Φ.Κ.Α.), όσον αφορά τη μη λήψη της ελεγκτικής αποζημίωσης που λαμβάνεται μόνο από ελεγκτές, οι οποίοι υπηρετούν στην Επιθεώρηση Εργασίας και στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης. Αναλυτικότερα, το ζήτημα έχει προκύψει από την ελλιπή διατύπωση της παραγράφου 1 του άρθρου 40 του ν. 4647/2019 (Φ.Ε.Κ. Α’ 204), όπου ορίζεται ότι “1. Στους επιθεωρητές εργασίας και στο προσωπικό με σχέση εργασίας δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου των υπηρεσιών του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.) και των υπηρεσιών της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, που διενεργούν τους ελέγχους, καταβάλλεται ελεγκτική αποζημίωση ύψους 30 ευρώ ανά έλεγχο και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ μηνιαίως (…)”. Κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του ίδιου άρθρου εκδόθηκε η αριθμ. 59329/13521 Υπουργική Απόφαση (Φ.Ε.Κ. B’ 4763/24.12.2019), με την οποία καθορίστηκαν παράμετροι καταβολής της ελεγκτικής αποζημίωσης.
Οι ελεγκτές των Π.Ε.Κ.Α., λοιπόν, καταγγέλλουν πως δεν λαμβάνουν την ελεγκτική αποζημίωση. Πρόκειται για κατάφωρη αδικία που δεν εκπορεύεται από κανέναν πρακτικό λόγο εξαίρεσής τους, δεδομένου ότι το ελεγκτικό έργο που διενεργείται τόσο από τα Π.Ε.Κ.Α. όσο και από την Επιθεώρηση Εργασίας και την Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου, δεν διαφοροποιείται ούτε σε σπουδαιότητα ούτε σε βαθμό δυσκολίας, αφορά δε -καίριες και μείζονος σημασίας- παραμέτρους εφαρμογής του εργατικού δικαίου. Δεδομένου ότι η απαράδεκτη δυσμενής διάκριση φαίνεται να παραβιάζει την αρχή της ισότητας της αμοιβής για όμοια εργασία ή για εργασία της αυτής αξίας, όπως η εν λόγω αρχή κατοχυρώνεται στο εθνικό και ενωσιακό θεσμικό πλαίσιο και έχει κριθεί νομολογιακά. Ερωτάται η κα Υπουργός:
1) Για ποιο λόγο επιτρέπετε να υφίσταται η ανωτέρω ανισότητα όσον αφορά τη μη λήψη της ελεγκτικής αποζημίωσης από τους περίπου 140 ελεγκτές που υπηρετούν στα Περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (Π.Ε.Κ.Α.) του e-Ε.Φ.Κ.Α.;
2) Προτίθεστε να επιλύσετε άμεσα το ζήτημα, με ρητή προσθήκη των Π.Ε.Κ.Α. στην παρ.1 του άρθρου 40 του ν. 4647/2019, και -εάν ναι- ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα των ενεργειών σας; Οι Ερωτώντες ΒουλευτέςΚουκουλόπουλος Παρασκευάς (Πάρις)Χρηστίδης Παύλος