Τα προβλήματα και τη θύελλα αντιδράσεων που έχει προκαλέσει το ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο των δύο εβδομάδων από την αιφνιδιαστική έκδοση της ερμηνευτικής εγκυκλίου του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν τέσσερις (4) Βουλεύτριες, με πρωτοβουλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέως της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Πέτης Πέρκα.
Ειδικότερα για ακίνητα που βρίσκονται εντός δασών και δασικών οικοσυστημάτων ή σε απόσταση 300μ. από αυτά, είναι υποχρεωτική η σύνταξη Έντυπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού Επιστήμονα μέχρι τις 31/03/2024. Οι κάτοχοι των ακινήτων κατόπιν καλούνται να υποβάλουν Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στην οποία δηλώνουν την ορθή λήψη των μέτρων που προβλέπονται στην έκθεση του αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα, έως τις 31/04/2024, στην οικεία Δημοτική Αρχή.
Αν και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 29 Μαρτίου 2024 προανήγγειλε παράταση της προθεσμίας, οι αντιδράσεις παραμένουν. Οι ασφυκτικές προθεσμίες έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εμπίπτουν στον Κανονισμό, οι οποίοι απειλούνται με σοβαρά πρόστιμα σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, όσο και από τους τεχνικούς κλάδους που είναι αρμόδιοι για την εκπόνηση των ειδικών τεχνικών εκθέσεων για τα μέτρα πυρασφάλειας.
Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. έχει εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της καθώς οι εργαζόμενοι των υποστελεχωμένων, σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο, Δήμων καλούνται να «σηκώσουν» μεγάλο μέρος της συνολικής διαδικασίας σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο. Επιπρόσθετα, η ΠΟΜΙΔΑ, έχει αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας χαρακτηρίζοντας ανεφάρμοστα και αιφνιδιαστικά τα μέτρα προστασίας του Κανονισμού, ζητώντας την επανεξέταση των εξωπραγματικών και δαπανηρών προβλεπόμενων μέτρων και την επαναξιολόγηση του χρόνου υλοποίησης τους.
Την αντίδρασή τους εξέφρασαν και τριάντα (30) μηχανικοί ελεύθερων επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στα Κύθηρα, οι οποίοι με ανακοίνωσή τους χαρακτηρίζουν αντιεπιστημονικά, κοινωνικά άδικα, ανεφάρμοστα, αλλά και εν δυνάμει επικίνδυνα τα όσα ορίζονται στον Κανονισμό Πυροπροστασίας. Για αυτό το λόγο μάλιστα προχώρησαν στη δέσμευση να απέχουν από τις προβλεπόμενες υπηρεσίες μηχανικού του Άρθρου 1 του ΚΕΦ. ΙΙΙ του Κανονισμού.
Με σχετική ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η ΠΟΕ ΟΤΑ ζητά τέλος, από τους εργαζόμενους στις Υπηρεσίες Πρασίνου να απέχουν (με την κάλυψη της Ομοσπονδίας) από κάθε διαδικασία ελέγχων και επιβολής προστίμων στους Δημότες και καλεί το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. που γνωρίζει τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν στο προσωπικό των Δήμων να πάρει άμεσα θέση για το συγκεκριμένο θέμα.
Για όλους αυτούς του λόγους οι Βουλεύτριες της Νέας Αριστεράς ζητούν να μάθουν:
-αν υπάρχει επίσημη καταγραφή του συνολικού αριθμού των κτιρίων, σε πανελλαδικό επίπεδο, οι ιδιοκτήτες των οποίων οφείλουν να συμμορφωθούν στον Κανονισμό και αν ναι, υπάρχει εικόνα ποσοστιαία για το βαθμό συμμόρφωσης τους μέχρι τώρα
-αν έχει δημιουργηθεί η ειδική πλατφόρμα όπου θα υποβάλλονται τα έντυπα αξιολόγησης της επικινδυνότητας, η έκθεση του αρμόδιου επιστήμονα και η δήλωση εφαρμογής των μέτρων από τους ιδιοκτήτες, αν οι δήμοι έχουν προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή της νομοθεσίας (π.χ. ορισμός επιτροπών ελέγχου)
-ποιοι έχουν δικαίωμα υπογραφής για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας και τη σύνταξη της έκθεσης, εάν οι Δήμοι έχουν εκκινήσει τις διαδικασίες για τους οικισμούς όπως ορίζονται στο Άρθρο 3 του Κεφαλαίου Ι.
-αν υπάρχει πρόβλεψη για χρηματοδότηση τόσο της διαδικασίας αξιολόγησης όσο και την εφαρμογή των προτεινόμενων μέτρων
-αν το Υπουργείο έχει εικόνα σχετικά με το πόσοι δήμοι έχουν σχέδια πολιτικής προστασίας και αν τα έχουν αναρτημένα ώστε να μπορεί ο πολίτης, αλλά και ο αρμόδιος επιστήμονας να ενσωματώσει τις προβλέψεις του στο σχέδιο προετοιμασίας εκκένωσης καθώς και αν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό στις Υπηρεσίες των Δήμων
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης ΕΔΩ