Ομιλία της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Ολομέλεια της Βουλής επί της κύρωσης της Σύμβασης για την Κύρωση του Πρωτοκόλλου για τη στρατηγική περιβαλλοντική εκτίμηση στη Σύμβαση της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη “για την εκτίμηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε διασυνοριακό πλαίσιο”, που κυρώθηκε με τον ν. 2540/1997
«Αφού, μετά από μία εικοσαετία, αποφασίσατε να ανοίξετε τις μουχλιασμένες ντουλάπες και να κυρώσετε τη Σύμβαση που συζητάμε σήμερα, γιατί δεν φέρνετε για κύρωση στη Βουλή το Πρωτόκολλο της Βαρκελώνης για που αφορά στην ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης σε μία χώρα με τόσο μεγάλη ακτογραμμή; Μπορείτε να δεσμευτείτε ότι θα την φέρετε στη Βουλή;», δήλωσε για την κύρωση της Σύμβασης η Πέτη Πέρκα.τ
Αναφέρθηκε σε ένα πολύ καλό παράδειγμα διασυνοριακής συνεργασίας στις Πρέσπες με τον τίτλο τρία κράτη, δύο λίμνες, ένα μέλλον. Πρόκειται για τη διεθνή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας-Αλβανίας-Βόρειας Μακεδονίας, την πρώτη διασυνοριακή προστατευόμενη περιοχή στα Βαλκάνια. Η Ελλάδα από το 2010 καθυστέρησε επτά (7) χρόνια να την προχωρήσει. Προχώρησε τελικά το 2017. «Αναρωτιόμαστε αν κάτι τέτοιο θα μπορέσει να επιτευχθεί ξανά στο μέλλον γιατί δεν έχουμε δει τέτοια δείγματα από την κυβέρνησή σας».
Απάντησε στη συνέχεια στα λεγόμενα της Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρας Σδούκου, κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή:
«Αν η κυβέρνηση επιθυμούσε πράγματι το κλίμα να είναι συναινετικό και παραγωγικό, θα έπρεπε τότε και η κυβέρνηση να νομοθετεί με αυτόν τον τρόπο. Αυτό που βλέπουμε όμως τα πέντε (5) και πλέον έτη διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι ότι σύσσωμη η αντιπολίτευση αντιδρά στα όσα νομοθετεί η κυβέρνηση, όπως αντιδρούν και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και η κοινωνία των πολιτών. Θυμόμαστε όλοι ότι ο 4685/2019 είχε χαρακτηριστεί περιβαλλοντοκτόνος νόμος».
«Το αρνητικό παράδειγμα της Θεσσαλίας που όπως είπε έχουμε μία ολική, πολιτική, οικονομική και περιβαλλοντική και κοινωνική καταστροφή λέει πολλά. Βλέπουμε και την κυβερνητική αδράνεια για να επανέλθουν οι άνθρωποι και ο τόπος και την «ιδιότυπη» απόφασή της να αναθέσει σε κάποια Ολλανδική εταιρεία, χωρίς την απαραίτητη τεχνογνωσία και χωρίς να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, να εκπονήσει μία μελέτη για τη Θεσσαλία. Μία εταιρεία που δραστηριοποιείται κυρίως στο εμπόριο ζάχαρης σε Ολλανδικές αποικίες και έχει κατηγορηθεί μάλιστα για φυλετικές διακρίσεις αλλά και για εκτοπισμό τοπικών πληθυσμών!!»
«Αγνοήθηκε παράλληλα πλήρως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που έχει την απαιτούμενη επιστημονική τεκμηρίωση ενώ, μέχρι, σήμερα η κυβερνητική αδράνεια παραμένει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αδράνειας αυτής είναι η εικόνα με τα νεκρά ψάρια στον Παγασητικό»
«Μάς είπε ακόμη η κυρία Σδούκου ότι δεν θέλουμε να αποδεχτούμε ότι αυτή την τελευταία πενταετία οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) έγιναν ο πραγματικός πυλώνας του ενεργειακού συστήματος»
«Η ανάπτυξη των ΑΠΕ με ευθύνη και επιλογή της κυβέρνησης έχει γίνει χωρίς κανόνες, χωρίς χωροταξικό ενώ δεν έχουν προχωρήσει η αποθήκευση, η απόκριση ζήτησης και οι διασυνδέσεις που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να φτάσει στους καταναλωτές το όφελος από τις ΑΠΕ».
Η Π. Πέρκα σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων καθ’όλη τη διάρκεια της θητείας της, καθώς και ότι το Πρόγραμμα Απόλλων καταστρατηγεί το πνεύμα των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Αυτό καθότι αφορά έργα ιδιωτών και όχι την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ από τους ίδιους τους Δήμους.
Στάθηκε στο παράδειγμα της Δυτικής Μακεδονίας όπου ενώ οι Δήμοι και οι τοπικοί φορείς έχουν συστήσει Ενεργειακές Κοινότητες δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος. Θύμισε ακόμη την Υπουργική Απόφαση του κ. Σκρέκα στις 12 Αυγούστου του 2022 όπου μοίραζε τον ηλεκτρικό χώρο όπου ήθελε και όπως ήθελε.
«Την ίδια στιγμή έχετε την κοινωνία απ’ έξω από την πράσινη μετάβαση και την έχετε οδηγήσει μάλιστα απέναντι από την πράσινη μετάβαση με τον τρόπο που ασκείτε πολιτική. Δεν μπορεί όμως να πραγματοποιηθεί δίκαιη και δημοκρατική μετάβαση με την κοινωνία εκτός και απέναντι».
Ξεκαθάρισε πως οι ΑΠΕ είναι ο ένας πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος αλλά δυστυχώς ο αντίστοιχα μεγάλος «πυλώνας» είναι το ορυκτό αέριο, το οποίο και σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα που έχει καταθέσει σε δημόσια διαβούλευση η κυβέρνηση διατηρεί πολύ σημαντικό ρόλο στο μείγμα.
Αναφέρθηκε τέλος, στα δύο μεγάλα προβλήματα που είναι ο κορεσμός της ζήτησης και το τεράστιο χάσμα που παρατηρείται μεταξύ της μέγιστης και ελάχιστης τιμής στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.
Ειδικότερα στα «παιχνίδια» αισχροκέρδειας που έχει επισημάνει και καταγγείλει τον Ιούλιο αλλά και το τελευταίο διάστημα η Νέα Αριστερά: «Δηλαδή το ξέφρενο πάρτι με τις μέγιστες τιμές που συνεχίζεται και σήμερα που μιλάμε με τις τιμές που ζητούν οι ηλεκτροπαραγωγοί από συμβατικές μονάδες τις βραδινές ώρες να μην έχουν ταβάνι. Σήμερα, 04.09, για παράδειγμα, η μέγιστη τιμή ημέρας έφτασε στα 942 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Κατέρριψε δηλαδή το χθεσινό ρεκόρ των 911 ευρώ ανά μεγαβατώρα»
«Από τις 26.08 η μέγιστη τιμή προσφοράς στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σκαρφαλώνει διαρκώς. Φαίνεται πλέον ότι ο καθένας ζητάει ό,τι του καπνίσει, δεν υπάρχει κανένας έλεγχος, αλλά απόλυτη ασυδοσία με την ανοχή της κυβέρνησης. Η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ελληνική βιομηχανία έχει καταγγείλει χειραγώγηση τιμών και έχει ήδη προσφύγει για αυτά τα παιχνίδια αισχροκέρδειας. Απαντήστε μας λοιπόν: έχετε σκοπό να τα βάλετε ποτέ με αυτά τα συμφέροντα;».
Ακολουθεί το σχετικό βίντεο: