Τοποθέτηση της Βουλεύτριας Φλώρινας και Γραμματέα της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς Πέτης Πέρκα στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας με θέμα τον αναδιορισμό του κ. Κωνσταντίνου Τσιμάρα ως μέλους στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και διατύπωση γνώμης της Επιτροπής»
Τη διαφωνία της με την κυβερνητική πολιτική που στηρίζει υπερκέρδη για τους παρόχους και ακρίβεια για τους καταναλωτές ρεύματος, καθώς και με τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια του νερού και όχι φυσικά με το πρόσωπο προς αναδιορισμό στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) εξέφρασε η Πέτη Πέρκα, στην τοποθέτησή της στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Υπενθύμισε δύο περιστατικά όπου η κυβέρνηση παρέκαμψε τη ΡΑΑΕΥ:
– τα άρθρα 136 και 137 κατά την ψήφιση του νόμου 4951/2022 που κατατέθηκαν ως τροπολογία αφαιρώντας τη δυνατότητα της Αρχής να εκφράσει γνώμη. Με τις διατάξεις αυτές η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας παρέκαμψε τη ΡΑΑΕΥ και κατάργησε την αρμοδιότητά της στο να πιστοποιήσει τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Φυσικού Αερίου γιατί η ενδιαφερόμενη εταιρεία που έχει πλέον την ΔΕΠΑ Υποδομών δε συμφωνούσε με τους όρους που έθετε η Αρχή.
– τα λεγόμενα του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει η Νέα Αριστερά για επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα ότι θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση για την κοστολόγηση του νερού. Αυτό όταν, με τον 5037/2023, η κυβέρνηση έδωσε στη ΡΑΑΕΥ την αρμοδιότητα πρότασης στη Γνωμοδοτική Επιτροπή Υδάτων (παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 3199/2003) τη μέθοδο κοστολόγησης και τιμολόγησης, καθώς και τελικής έγκρισης με απόφαση πενταετούς ισχύος των τιμολογίων των υπηρεσιών ύδατος των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ για τις διάφορες κατηγορίες καταναλωτών και χρηστών.
Επισήμανε ότι ο κος Σκυλακάκης έχει αφήσει ανοιχτό το ζήτημα αύξησης των τιμολογίων νερού και ζήτησε να μάθει αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για αύξηση βάσει της κατανάλωσης. Σημείωσε επίσης πως η σύσταση Ρυθμιστικής Αρχής για το νερό δεν μπορεί παρά να σημαίνει, έστω και μακροπρόθεσμα, ότι στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης του αγαθού του νερού πιθανότατα μέσω ΣΔΙΤ.
Η Πέτη Πέρκα στηλίτευσε ακόμη τη βιασύνη της κυβέρνησης να νομοθετήσει fast track μία εταιρεία για τη διαχείριση των υδάτων στη Θεσσαλία, τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας Ανώνυμη Εταιρεία (ΟΔΥΘ Α.Ε.), καθώς και τα σχέδια συγχώνευσης των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) οι οποίες έχουν περιέλθει σε δραματική, όπως είπε, κατάσταση εξαιτίας του ακραίου ενεργειακού κόστους. Η σύσταση μίας ιδιωτικής εταιρεία που θα διαχειρίζεται το νερό στην πολύπαθη Θεσσαλία επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση επιχειρεί την ιδιωτικοποίηση της αναγκαίας κρατικής παρέμβασης σε μια περιοχή που πλήττεται οικονομικά και κοινωνικά από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης.
Κλείνοντας σχολίασε πως είναι κοινή πλέον παραδοχή ότι η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας λειτουργεί με όρους καρτέλ αλλά, «δεν κουνιέται φύλλο», ούτε η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αλλά ούτε και αρμόδια ΡΑΑΕΥ.
«Ακόμη και η ΕΒΙΚΕΝ που εκπροσωπεί την ελληνική βιομηχανία έχει καταγγείλει χειραγώγηση τιμών. Το τελευταίο διάστημα δε, έχουμε «παιχνίδια» που κοστίζουν εκατομμύρια στους καταναλωτές με τις μέγιστες τιμές που προσφέρονται για να καλύψουν τη ζήτηση τις ώρες οκτώ με εννέα το βράδυ, όταν βγαίνουν δηλαδή τα φωτοβολταϊκά. Τον Ιούλιο ξεκίνησαν αυτά τα παιχνίδια με προσφορές από 340 ευρώ τη μεγαβατώρα σε 759 ευρώ τη μεγαβατώρα που έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα στα 942 ευρώ τη μεγαβατώρα. Όταν το μέγιστο κόστος των συμβατικών μονάδων δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα»
«Δεν μιλάμε πια για αισχροκέρδεια, μιλάμε για ξέφρενο πάρτι στην πλάτη των καταναλωτών. Αναρωτιόμαστε τι περιμένει άραγε η ΡΑΑΕΥ για να παρέμβει; Να φτάσουν τετραψήφιο πάνω από τα 1.000 ευρώ ανά μεγαβατώρα οι προσφορές; Δεν μπορεί η ΡΑΑΕΥ με Απόφασή της να βάλει κάποιο πλαφόν; Για το ξέφρενο πάρτι αυτό έχει προσφύγει η ΕΒΙΚΕΝ στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, ενώ η κυβέρνηση έχει επιλέξει να χαϊδεύει τους ηλεκτροπαραγωγούς».
Ακολουθεί το σχετικό βίντεο: