Για την επανεκλογή της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ:
Μιλάμε για μια επανεκλογή σε μια νέα περίοδο, με νέα επίδικα. Πράγματι χρειάζεται να σηκώνονται τα θέματα της περιοχής μας, τα οποία πολλές φορές δεν γίνονται εύκολα κατανοητά στην Αθήνα. Τι να πρωτοπώ για τη θέρμανση; Την απολιγνιτοποίηση; Τα αγροτικά ζητήματα; Συνεχώς παρεμβαίνουμε κι αυτό αφορά στο κοινοβουλευτικό έργο.
Σε ό,τι αφορά την Κεντρική Επιτροπή και το πολιτικό πρόγραμμα που θα παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την επόμενη μέρα -ευελπιστούμε πως σύντομα θα είναι κυβέρνηση- θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη μνεία στην περιοχή μας.
Για την αύξηση των μελών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην περιοχή και την εκλογική διαδικασία:
Στον ένα μήνα που παρέμεινα και επισκέφθηκα όσο το δυνατόν περισσότερες κοινότητες, επαγγελματικές ομάδες και φορείς της περιοχής μας, διαπίστωσα πως το σύνθημα είναι «δεν πάει άλλο». Υπάρχει μια ακρίβεια που τσακίζει και μια κυβέρνηση που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο, επιδοτώντας ανελλιπώς και καθυστερημένα την ακρίβεια και δεν παρεμβαίνει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και στα υπερκέρδη των καθετοποιημένων παραγωγών.
Με την έννοια αυτή, ο κόσμος ένιωσε ότι υπάρχει ανάγκη να δράσουμε και να κινητοποιηθούμε όλοι μαζί ώστε να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Ήταν εντυπωσιακή η προσέλευση πολιτών που ήρθαν ακριβώς γιατί ήθελαν να στείλουν αυτό το μήνυμα. Σήμερα η πρόκληση, για όλον αυτόν τον νέο κόσμο που ήρθε και στρατεύθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι να αξιοποιηθεί, να καταθέσει-ανταλλάξει απόψεις, να παράξει πολιτική.
Για την αναφορά προς το ΥΠΕΝ για τις τιμές ανάθεσης υλοτομίας και μεταφοράς καυσοξύλων, αλλά και την στάση της κυβέρνησης απέναντι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο:
Ήταν πραγματικά απογοητευτική. Είναι μια συνήθης τακτική των υπουργών της κυβέρνησης. Κάνω ερωτήσεις και δεν παίρνω απαντήσεις. Κάποιες τις μετατρέπω σε Επίκαιρες, ώστε να έρθει ο Υπουργός στη Βουλή να μου απαντήσει και τις περισσότερες φορές οι απαντήσεις είναι άλλα ντ’ άλλων. Εντάξει, κάποια στιγμή πρέπει να καταλάβουμε ότι το Κοινοβούλιο έχει διαδικασίες. Οι Υπουργοί και η κυβέρνηση έχουν ευθύνες. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος είναι στοιχείο της Δημοκρατίας μας. Όταν γίνεται μια ερώτηση από τοπικό Βουλευτή που σηκώνει ένα σοβαρό θέμα της περιοχής του, απαιτείται περισσότερη προσοχή και υπευθυνότητα.
Δεν είναι σοβαρή απάντηση «το εξετάζει το Υπουργείο»…Ο κόσμος δεν έχει να φάει και η ακρίβεια μετακυλίεται σε όλους τους κατοίκους. Είναι λίγο θυμωμένη η δήλωσή μου και φυσικά θα επανέλθω. Ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα που συζήτησα με τους πολίτες στις εξορμήσεις μου στις κοινότητες είναι η επάρκεια των ποσοτήτων των χωρικών ξύλου που αποδίδονται, τα προβλήματα των δασεργατών και η ακρίβεια στην ενέργεια.
Για τα ενεργειακά:
Είμαστε από τους Νομούς που έδωσε φως σε όλη τη χώρα. Στηρίξαμε το μεγαλύτερο εκβιομηχανιστικό εγχείρημα, αυτό της ΔΕΗ. Δεν μπορεί σήμερα να μην ωφελούμαστε για αυτή την προσφορά. Μας χρωστάει η χώρα. Έχουμε «τάχα» απολιγνιτοποίηση και το λέω γιατί δεν είναι πράσινη μετάβαση όταν αντικαθιστάς τους λιγνίτες με φυσικό αέριο.
Δεν έχουν φροντίσει για τα φωτοβολταϊκά στέγης, για τις Ενεργειακές Κοινότητες, τη χρηματοδότησή τους, την εξασφάλιση ηλεκτρικού χώρου ώστε να μπορούν να συνδεθούν οι πολίτες, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί, μικρά έργα ΑΠΕ, κ.τ.λ. Κάνουν σχεδιασμούς με τους Δήμους απ’ έξω. Ο Δήμαρχος Φλώρινας είναι Πρόεδρος των Ενεργειακών Δήμων και δεν έχει ενταχθεί σε κανένα θεσμικό όργανο.
Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας και πραγματικά δεν θα αφήσω τίποτα να πέσει κάτω. Είναι ένα πλήγμα για την περιοχή και είναι δέσμευση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τη διακυβέρνησή του την επόμενη ημέρα.
Για τη μείωση εισακτέων στο Τμήμα Γεωπονίας της Φλώρινας:
Για άλλη μια φορά η κ. Κεραμέως προσπαθεί να δώσει πελάτες στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Είναι μια οριζόντια μείωση εισακτέων σε όλη τη χώρα. Μιλάνε για απολιγνιτοποίηση και πράσινη μετάβαση χωρίς να υπολογίζουν την ακαδημαϊκή κοινότητα.
Ο πρωτογενής τομέας είναι εκεί που πρέπει να στοχεύσουμε πρωτίστως ως περιοχή και έπειτα στη μεταποίηση, τα εμπορευματικά, τα τρένα, τις συνδέσεις, κ.α. Εμείς έχουμε σχεδιασμό και τα έχουμε πει. Για τον Νομό μας μπορούσε να γίνει πολύ καλή δουλειά. Αλλά όταν κόβουν εισακτέους στη Γεωπονική Σχολή, σημαίνει ότι δεν υπάρχει σχεδιασμός που να περιλαμβάνει την κοινωνία, την καινοτομία, τα παραδείγματα δίκαιης μετάβασης διεθνώς. Τι σημαίνει; Θα βάλεις 2-3 εταιρίες να κάνουν τη μετάβαση και τελείωσε.
Είναι πολύ σοβαρό. Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο ήθελε στήριξη, παραπάνω χρηματοδότηση, παραπάνω Καθηγητές και όχι Αστυνομία. Ειδικά τα Περιφερειακά και ειδικότερα το δικό μας. Οδηγούμαστε στην Πράσινη Μετάβαση και πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στη Γεωπονική Σχολή. Τα πρότυπα Αγροκτήματα και οι καινοτόμες προτάσεις που κάνει η Σχολή πρέπει να στηριχτούν.
Για το φυσικό αέριο στη Φλώρινα:
Για το θέμα του φυσικού αερίου και της τηλεθέρμανσης της Φλώρινας νομίζω πως ήμουν η πρώτη που μίλησα εγκαίρως και τεκμηριωμένα. Σήμερα μπαίνει σε συζήτηση στη Βουλή ο Κλιματικός Νόμος, ο οποίος εάν ακολουθήσει τον ευρωπαϊκά δεδομένα θα πρέπει να προβλέπει χρονοδιάγραμμα λήξης της χρήσης του φ/α. Αυτή είναι η Πράσινη Μετάβαση. Έχουμε 2022, το 2023 θα ολοκληρωθεί το έργο; Τι ακριβώς πάνε να κάνουν;
Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα αλλάξει η κυβέρνηση και θα αλλάξουν κάποιοι σχεδιασμοί. Η Ευρώπη επενδύει σε τηλεθερμάνσεις και τηλεψύξεις, σε ΑΠΕ, βιομάζα, κλπ. Εδώ εμείς πάμε 100 χρόνια πίσω και χωρίς καμία προοπτική.
Όταν έλεγα αυτά για το φ/α δεν είχα μπροστά μου τον πόλεμο κι όλα αυτά που έχουν γίνει μέχρι στιγμής στις τιμές. Φανταστείτε. Η πρόβλεψη για το φυσικό αέριο είναι ακόμα χειρότερη πλέον. Το θέμα είναι ότι υπάρχει πιθανότητα να ξαναδούμε δεύτερη αποεπένδυση όπως έγινε και με την τηλεθέρμανση της Φλώρινας.
Παρόλο που έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, για να δώσουμε και μια ελπίδα στους πολίτες, ποτέ δεν είναι αργά για να δικαιωθεί η περιοχή μας. Να λάβει τουλάχιστον αυτά που δικαιούται. Έχουμε Ταμείο Ανάκαμψης, έχουμε Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και πρέπει να παρθούν οι πόροι που απαιτούνται για να έχουμε δίκαιη μετάβαση.
Ακούστε εδώ το ηχητικό: