Ήταν απαράδεκτο αυτό που έγινε, κατ’ αρχήν ως φαινόμενο να εγκλωβιστούν τόσοι συμπολίτες μας, να σταματήσουν τα τρένα, να παγώσει όλη η κυκλοφορία, ενώ συγχρόνως είχαμε μεγάλο πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Γιατί κι αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε, ακόμα και σήμερα έχουμε πάνω από 10.000 ρολόγια κομμένα, δεν έχουν ρεύμα συμπολίτες μας άρρωστοι, ηλικιωμένοι κτλ.
Μας έχει συνηθίσει αυτή η κυβέρνηση στο να ρίχνει τις ευθύνες οπουδήποτε αλλού, εκτός από την ίδια. Θα περιμέναμε σήμερα κατ’ ελάχιστον κάποιες ίσως παραιτήσεις Υπουργών. Εγώ θα έλεγα ότι πολύ σωστά έχει βγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν ο Πρωθυπουργός άρχιζε να αποδίδει ευθύνες στους Υπουργούς, θα έπρεπε να φύγει όλη η κυβέρνηση και κυρίως ο ίδιος, γιατί είχαν την προειδοποίηση για το καιρικό φαινόμενο εδώ και μέρες, με ακρίβεια. Ακόμα και ο κ. Καλλιάνος που είναι και βουλευτής της ΝΔ είχε προειδοποιήσει.
Ο κ. Μητσοτάκης όμως έριξε ευθύνες παντού, όπου μπορούσε να ρίξει, νομίζω ότι δεν τον έχει πιστέψει κανείς και νομίζω ότι κι ο ίδιος καταλαβαίνει ότι αυτά που λέει δεν στέκουν. Εξαφανισμένος δύο μέρες, ήρθε σήμερα να ζητήσει ένα αόριστο συγγνώμη για τους εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό. Για τους υπόλοιπους δρόμους πχ την Κατεχάκη, τη Μαραθώνος; Για τη διακοπή του ρεύματος; Όλη αυτή η ανεπάρκεια, χωρίς βεβαίως να πούμε ότι δεν έχουν ευθύνες και οι παραχωρησιούχοι στο κομμάτι που τους αναλογεί, όπως επίσης κι ο Περιφερειάρχης.
Κάποια φαινόμενα είναι ακραία και μη προβλέψιμα, κάποια άλλα όμως και προβλέπονται και δεν είναι ακραία. Μην ξεχνάτε ότι είμαι βουλευτής Φλώρινας, τέτοιου επιπέδου χιονοθύελλα στη Φλώρινα έχουμε συνεχώς. Εδώ μας έλεγαν ότι όλα είναι έτοιμα, ο κ. Πατούλης έλεγε «έτοιμα τα αλάτια, έτοιμος ο εξοπλισμός», τελικά μαθαίνουμε -και υπάρχουν και έγγραφα γι’ αυτό- ότι δεν είχε κάνει καν τις προκηρήξεις για να έχει τα απαραίτητα εργαλεία, το Μάιο θα γίνουν όλα αυτά. Δηλαδή ήταν τελείως απροετοίμαστος κι έλεγε ψέματα. Αυτά είναι τραγικά, μάλλον εννοούσε ότι θα είναι έτοιμος για τον επόμενο χρόνο. Και όταν –επιμένω- είχαν όλες τις προβλέψεις εγκαίρως και με μεγάλη ακρίβεια.
Ειδικότερα για την ευθύνη των Παραχωρησιούχων:
Θα αναφερθώ στο παράδειγμα της Νέας Οδού που έκοψε την Ελλάδα στη μέση. Βεβαίως δεν επιβαρύνεται τίποτα, γιατί δεν είχε εγκλωβισμένους, αφού κόπηκε η κυκλοφορία. Γίνονται αυτά τα παιχνίδια κι οι ευθύνες είναι τεράστιες, αλλά θέλω να υπενθυμίσω και τις συμβάσεις που έχουν υπογράψει με τους παραχωρησιούχους οι κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, οι οποίες ήταν απαράδεκτες. Ειδικά για την Αττική Οδό, θα έπρεπε ήδη να είχε επιστραφεί στο ελληνικό δημόσιο, αν δεν είχε το ‘κόλπο’ με τις Αττικές Διαδρομές, όπου παρουσιάζει αυξημένα έξοδα συντήρησης. Η σύμβαση της Αττικής Οδού προβλέπει ότι η απόδοση στο δημόσιο εξαρτάται από τα κέρδη κι όχι από τα έσοδα.
Η ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υποδομών δεν έχει βγει ποτέ σε καλό, για να μην αναφερθούμε στο θέμα της υγείας. Φανταστείτε να περνούσαμε την πανδημία με ιδιωτικοποιημένο το ΕΣΥ. Η κυβέρνηση σε όλα πλέον τα επίπεδα, με μετρήσιμο τρόπο, τα έχει πάει χάλια. Στο οικονομικό, στο εργασιακό, στο θέμα της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης, της ακρίβειας, των φυσικών φαινομένων –το καλοκαίρι είχαμε τις πυρκαγιές και συμβούλευε να φύγουν οι πολίτες απ’ τα σπίτια μέχρι να φτάσει η φωτιά στη θάλασσα, τώρα με το χιόνι προέτρεπε να μείνουμε στα σπίτια μέχρι να κυριαρχήσει το χιόνι. Δε γίνεται έτσι, είμαστε κράτος ευρωπαϊκό, εμείς δε δεχόμαστε αυτό το υποαναπτυξιακό μοντέλο για τη χώρα μας.
Για το αν ο κ. Μητσοτάκης λόγω της αποτυχημένης πολιτικής στη διαχείριση της κρίσης, θα προχωρήσει σε απομακρύνσεις στελεχών της κυβέρνησης
Η εκτίμησή μου είναι ότι από τη στιγμή που δεν παραιτήθηκε, όπως θα ήταν σωστό, το λέμε ευθέως, πλέον δεν έχει να κάνει τίποτα άλλο, από το να προχωρήσει σε απομακρύνσεις. Άρα, πολύ πιθανό να αντικαταστήσει τον αρμόδιο Υπουργό ή Υπουργούς και να κάνει και κάποια κίνηση εντυπωσιασμού, όπως την προηγούμενη φορά που έκανε εισαγωγή Υπουργού από την Κύπρο, ποιος ξέρει τώρα τι μπορεί να σκεφτεί.
Δε γίνεται όμως με επικοινωνία και δεν είναι μόνο ο κ. Στυλιανίδης, είπαμε χαρακτηριστικά ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί το μισό Υπουργικό συμβούλιο. Δεν έχει ευθύνη ο κ. Καραμανλής ως Υπουργός Υποδομών; Στα τρένα είχαν εγκλωβιστεί πάρα πολλοί άνθρωποι, ο Προαστιακός δε δούλευε. Δεν επόπτευσε, δεν υπήρχε συνεννόηση, ούτε συντονισμός. Επίσης, ο κ. Οικονόμου, ο Υπουργός Εσωτερικών, όλοι έχουν την ευθύνη τους. Αυτή η έλλειψη συντονισμού είναι πρωτοφανής, είναι σαν να τους ήρθε ξαφνικά ένα απίστευτο καιρικό φαινόμενο και ψάχνονταν εκείνη την ώρα.
Θα πω και για τον κ. Σκρέκα, χθες μας είπε «το παρακολουθούμε», έπειτα από τις πρώτες δηλώσεις που κάναμε με τον κ. Φάμελλο, μας είπε ότι μέχρι το βράδυ θα έχουν αποκατασταθεί οι βλάβες, οι οποίες σημειωτέον έφτασαν μέχρι την Κρήτη. Σήμερα λοιπόν την ώρα που μιλάμε είναι, όπως είπαμε, υπάρχουν πάνω από 10.000 ρολόγια χωρίς ρεύμα. Κι εδώ όμως έχουμε το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος προσλαμβάνει Διευθυντές, δίνει bonus στα στελέχη του για κάποιους στόχους που ορίστηκαν εκ των υστέρων και δεν έχει κάνει προσλήψεις, δεν υπάρχει προσωπικό. Αυτοί οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ, αυτές τις μέρες, δεν ξέρω σε τι συνθήκες και πώς δούλεψαν.
Σε σχέση με την ακρίβεια στην ενέργεια:
Μιλάμε όντως για μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση, άρα υπάρχει γεωπολιτική διάσταση. Για το γεγονός όμως ότι είμαστε πρωταθλήτρια χώρα στην ακρίβεια του ρεύματος, προφανώς υπάρχουν κυβερνητικές ευθύνες, πολιτικές ευθύνες. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ήδη από το Σεπτέμβριο του 2019 είχαμε αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα και επίσης, σε αντιπαράθεση η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω μνημονίων, όχι μόνο δεν αύξησε την τιμή του ρεύματος, αλλά μεσοσταθμικά τη μείωσε 12% και μείωσε και το ΦΠΑ.
Με το που ανέλαβε η ΝΔ άρχισε η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Το 2020 που είχαμε κατάρρευση διεθνώς των τιμών καυσίμων λόγω covid κτλ, η ΔΕΗ κερδοσκοπούσε και πουλούσε σε σχέση με τη χονδρική 4 φορές πάνω και βέβαια συγχρόνως και οι καθετοποιημένοι προμηθευτές την ακολουθούσαν, δηλαδή δεν έπαιζε τον κοινωνικό ρόλο να συγκρατήσει τις τιμές. Ο στόχος ήταν να πληρώσουν οι πολίτες και τελικά να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ. Μετά γίνεται το χρηματιστήριο ενέργειας, δεν έγινε καν ένας εποπτικός οργανισμός. Μόνο μια ομάδα προέβλεψαν στην ΡΑΕ, την οποία θεσμοθέτησαν πολύ αργά και δεν έχει λειτουργήσει ακόμα, για να σταματήσει αυτό το παιχνίδι χειραγώγησης των τιμών, τα καρτέλ. Είναι απαράδεκτο, γιατί είμαστε η χώρα με το ακριβότερο ρεύμα και τους χαμηλότερους μισθούς. Η κυβέρνηση έχει «τσακίσει» τα νοικοκυριά. Καρτέλ παντού, δε μας αξίζει αυτό το μέλλον. Γι’ αυτό ζήτησε και ο Αλέξης ο Τσίπρας εκλογές και ας μην αναφερθούμε τώρα και στην κακή διαχείριση της πανδημίας.
Για τις διαρθρωτικές αλλαγές που εξήγγειλε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή των οργάνων του κόμματος:
Μακάρι κάποια οργανωτικά θέματα αυτού του τύπου να έλυναν όλο το πρόβλημα της Αριστεράς, του κόμματος κτλ. Εγώ πραγματικά επικεντρώνομαι κι έχω και την ανησυχία μήπως μ’ αυτήν την αντιπαράθεση χαθεί ο πολιτικός διάλογος για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το κυβερνητικό, αλλά και το στρατηγικό, το μακροπρόθεσμο. Υπάρχουν αξιολογότατα πολιτικά κείμενα, αυτά θα έπρεπε να συζητάμε και επ’ αυτών θα έπρεπε να κατατίθενται και διαφορετικές απόψεις. Το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σε ένα κόμμα, εγώ πάντα – όλοι μας- το θεωρούσαμε υγεία. Έτσι φτάσαμε να γίνουμε κυβέρνηση, έτσι φτάσαμε να έχουμε Πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα, με διαφωνίες, με αντίθετες απόψεις, βέβαια σε ένα πλαίσιο, όπως ταιριάζει στην Αριστερά. Διότι καμιά φορά μερικοί καινούριοι μάλλον σύντροφοι ξεφεύγουν σ’ αυτό και ήθελα να το πω. Σε ό,τι αφορά την ουσία της πρότασης, δεν υπεκφεύγω, λέω ότι η εκλογή του Προέδρου πράγματι προσομοιάζει με μια σοσιολδημοκρατία, παρ’ όλα αυτά ειδικά στην περίπτωσή μας, γιατί ακούμε ότι «απειλείται ο Πρόεδρος, δε θέλουν τον Πρόεδρο», είναι ο πιο ασφαλής Πρόεδρος απ’ τους Προέδρους όλων των κομμάτων, δεν έχει άλλον υποψήφιο.
Εγώ επικεντρώνομαι ως πρόβλημα λίγο περισσότερο στην εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής. Κακώς θεωρείται ότι είναι άμεση δημοκρατία, δεν είναι, εγώ δε θέλω ένα κόμμα όπου θα περνάει κάποιος, θα ψηφίζει και θα τελειώνει. Θέλω πιο βουλευόμενα όργανα, μεγαλύτερη ενεργή συμμετοχή και βεβαίως μεγάλη σημασία και δημοκρατία στη βάση του κόμματος. Γιατί αυτή η βάση, οι σύντροφοί μας σε όλη την Ελλάδα είναι αυτοί που θα κάνουν τις εκλογές, που θα τρέξουν, που θα καταθέσουν απόψεις, έτσι γίνεται το κόμμα κυβέρνηση. Εκεί λοιπόν εγώ έχω μια κάπως διαφορετική άποψη, με την έννοια ότι η δομή που είχαμε – με πολλά προβλήματα κι αυτή, δηλαδή πραγματικά πρέπει να ξανασκεφτούμε κάποιους πιο προωθητικούς τρόπους – τουλάχιστον είχε ένα όργανο που είχε να λογοδοτήσει και σ’ ένα συνέδριο, είναι σημαντικό αυτό.
Δεν είναι φυσικά το μείζον θέμα, επιμένω να το λέω, φοβάμαι όμως ότι σε ένα ψηφοδέλτιο ενιαίο που θα ψηφίζει όλη η Ελλάδα για την Κεντρική Επιτροπή, θα ψηφιστούν αυτοί που είναι γνωστοί στον κόσμο – και για μένα μιλάω, που είμαι Βουλευτής, που βγαίνω στα κανάλια- ενώ το κόμμα μας έχει ανάγκη και αυτά τα στελέχη της Περιφέρειας που καθημερινά δουλεύουν και ασχολούνται. Θα ήθελα επίσης να προσθέσω ότι υπάρχει μια πολύ αξιόλογη προσπάθεια στην Επιτροπή Καταστατικού για το Συνέδριο, που έχει 50% τη γυναικεία συμμετοχή, υπάρχουν δηλαδή πολύ σοβαρές προτάσεις, με τις οποίες δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει κι εκεί πρέπει να γίνει η ζύμωση και ίσως πάμε και σε πιο προωθητικές προτάσεις.
Για το ενδεχόμενο προοδευτικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη:
Εμείς το έχουμε πει με καθαρούς τόνους ότι θέλουμε μια προοδευτική διακυβέρνηση. Εκτιμούμε και επιμένουμε και θα παλέψουμε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, έστω και με μία ψήφο και βεβαίως έχουμε και την κουλτούρα των συνεργασιών, το έχουμε αποδείξει με δύσκολες συνθήκες. Άρα επομένως σε μια προγραμματική συμπολίτευση με κάποια κόμματα προοδευτικά, εννοείται ότι συμφωνούμε. Σε ό,τι αφορά το ΚΙΝ.ΑΛ, θα έλεγα ότι βλέπω μια αδυναμία έκφρασης μιας πολιτικής πρότασης. Το παρακολουθώ, θα ήθελα να είναι στο δρόμο για να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και την κρίσιμη στιγμή να πάρει τη σωστή απόφαση. Δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής σε μείζονα θέματα μια πολιτική, είναι λίγο μια διαχείριση επικοινωνιακή, ξέρετε τώρα, τα κανάλια προωθούν ότι είναι «ο αντίπαλος του Τσίπρα», θέλουν να βάλουν ένα ανάχωμα στην άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα το παρακολουθήσουμε όμως, ελπίζουμε και θέλουμε πάντα να υπάρχουν προοδευτικά κόμματα στη χώρα, γιατί όλο αυτό προάγει γενικότερα τη δημοκρατία στη χώρα μας.
Ακούστε εδώ το ηχητικό