Με ερωτήσεις τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Κυβέρνηση ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του ΕΚ, Σάκης Αρναούτογλου, καιο Βουλευτής Αν. Αττικής και Υπεύθυνος ΚΤΕ Περιβάλλοντος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την καταστροφή της Κοιλάδας του Αχελώου, από το προτεινόμενο υδροηλεκτρικό έργο Αυλακίου.
Η Κοιλάδα του Αχελώου, μια περιοχή εξαιρετικής φυσικής και πολιτιστικής αξίας, ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000 και υποψήφια για ένταξη στα μνημεία UNESCO, βρίσκεται στο στόχαστρο ενός έργου που απειλεί να την κατακλύσει ολοσχερώς. Το φράγμα θα βυθίσει πολιτιστικά μνημεία, δάση, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και ολόκληρους οικισμούς, προκαλώντας ανεπανόρθωτη περιβαλλοντική, δημογραφική και οικονομική ζημιά.
Ο Ευρωβουλευτής και ο Βουλευτής επισημαίνουν τις έντονες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, που βλέπουν το έργο ως απειλή για τη βιωσιμότητα της περιοχής τους, η οποία βασίζεται στον αγροτουρισμό, τον εναλλακτικό τουρισμό και τις παραδοσιακές δραστηριότητες. Ερωτούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Κυβέρνηση ποια μέτρα προτίθεται να λάβουν ώστε:
• Να προστατευθούν οι προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 από έργα μεγάλης κλίμακας.
• Να διασφαλιστεί ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν θα καταστρέφουν φυσικές και πολιτιστικές περιοχές.
• Να υποστηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες που αντιστέκονται σε έργα που απειλούν τον χαρακτήρα, την ταυτότητα και την οικονομία τους.
Η Κοιλάδα του Αχελώου δεν είναι μόνο ένα οικολογικό και πολιτιστικό κόσμημα της Ελλάδας, δεν είναι απλώς ένα φυσικό τοπίο, αλλά μέρος της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς της Ευρώπης. Αποτελεί το τελευταίο τμήμα του ποταμού όπου η φυσική ροή παραμένει ανεμπόδιστη. Η περαιτέρω παρέμβαση σε αυτό το μοναδικό οικοσύστημα θα σήμαινε την πλήρη αλλοίωση της φυσικής ισορροπίας του ποταμού, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις αρχές της βιωσιμότητας και της προστασίας του περιβάλλοντος. Η διατήρηση της ελεύθερης ροής είναι κρίσιμη, όχι μόνο για τη διαφύλαξη της βιοποικιλότητας, αλλά και για την προστασία των παραδοσιακών τοπικών δραστηριοτήτων και της πολιτισμικής κληρονομιάς που εξαρτώνται από την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.
Οι κ. Αρναούτογλου και Χριστοδουλάκης ζητούν από την Κομισιόν και την Κυβέρνηση, «να διασφαλίσουν ότι οι αποφάσεις για την περιοχή θα βασίζονται σε αρχές βιωσιμότητας και σεβασμού του περιβάλλοντος προς όφελος των κατοίκων. Να σταθούν στο ύψος των περιβαλλοντικών και κοινωνικών δεσμεύσεών τους, προστατεύοντας το μέλλον της Κοιλάδας του Αχελώου και των ανθρώπων της. Η ανάπτυξη και η προστασία της φύσης δεν είναι αντικρουόμενοι στόχοι, αλλά αναγκαία προϋπόθεση για ένα βιώσιμο μέλλον».
Υπενθυμίζεται ότι ο Αχελώος είναι ήδη υπερκορεσμένος από υδροηλεκτρικά έργα, καθώς λειτουργούν πέντε μονάδες: Καστράκι 1, Καστράκι 2, Στράτος, Κρεμαστά και Δαφνοζωνάρα. Επιπλέον, το Υδροηλεκτρικό Έργο Μεσοχώρας είναι έτοιμο να τεθεί σε λειτουργία, ενώ το Υδροηλεκτρικό Έργο και η εκτροπή στη Συκιά παραμένουν προς το παρόν σε αναστολή. Ο περαιτέρω επιβαρυντικός σχεδιασμός στον ποταμό θέτει σε πλήρες κίνδυνο τη φυσική του ισορροπία και την περιβαλλοντική του βιωσιμότητα.
Επισυνάπτεται βίντεο και φωτογραφίες της περιοχής της Κοιλάδας του Αχελώου που θα κατακλυσθεί σε περίπτωση πραγματοποίησης του έργου: