Αυτό που μας ενώνει με τον τόπο μας είναι το τοπίο, αλλα πάνω απ’όλα οι άνθρωποι. Με τους περισσότερους ανθρώπους εδώ, μάς συνδέoυν πράματα πιο σημαντικά από το αν έχουμε την ίδια στάση ζωής, οικογενειακούς δεσμούς, την ίδια καταγωγή, τη βλαχικη κληρονομιά της γλώσσας, της μουσικής, του χιούμορ και των συνηθειών.
Μας συνδέει κάτι που όλοι το ξέρουν, μας σημαδεύει και μας πονάει.Είναι η απουσία μας απο το τόπο.
Μας ενώνει η υποχρεωτική απόσταση από το χώρο όπου όλα αυτά (γλώσσα, σχέσεις, χιούμορ, μουσικές, …) βιώνονται αβίαστα και εκδηλώνονται αυτονόητα.
Μας ενώνει η απόσταση, αυτός ο μισός χρόνος σ’άλλον τόπο, και πολλές φορές “ξένο”, που καλούμαστε να περιγράψουμε και συμπτύσσοντάς τον με λίγα λόγια σε κάθε συναπάντημα στο χάνι, τους εφτά μήνες της ζωης του χωριού.
Μας ενώνει ό,τι όλοι μας καλούμαστε να απαντήσουμε στην ίδια πρόκληση , στην ίδια δυσκολία … ό,τι όλοι μας, ο καθένας με τον τρόπο του καλούμαστε να βρούμε μια απάντηση σε κάτι που δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο.
Κάθε τόπος έχει τα χαρακτηριστικά που ορίζουν την ταυτότητα του. Στην περίπτωση της Σαμαρίνας το πιο έντονο κοινό χαρακτηριστικό μας, ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής, είναι η νομαδικότητα. Το ετήσιο αντάμωμα και ο ετήσιος αποχωρισμός, που μας φέρνει όλους την ίδια αμήχανια, την ίδια αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον.
Μας συνδέει όλους αυτή η μετάβαση από το ένα κοινό “εδώ”, στα πολλά διαφορετικά “εκεί”, κι αυτό η κοινωνία των προγόνων μας, το σηματοδότησε με την ΠΙΝΙΤΑΔΑ.
Σε λίγους άλλους τόπους υπάρχει τόσο βαθιά ριζωμένη η συνήθεια της πινιταδας. Και η λεξη ειναι σχεδον άγνωστη εκτός της Σαμαρινας. Τοσο το καλωσόρισες, gine t’aflai οσο και το ξεπροβόδισμα cali bunâ θελει κερασμα. Το κέρασμα είτε σαν σύμβολο χαράς που ξαναβρισκόμαστε, είτε σαν παρακαταθήκη για το αντάμωμα του χρόνου cu sânâtate,
Αυτήν τη λέξη τη συνυφασμένη με τη ζωή της Σαμαρινας και τον ημινομαδικό χαρακτηρα της, διαλέξαμε στη #ΣΑΡΜΑΝΙΑΤΑ σαν ονομασία για το ετήσιο πολιτιστικό μας αντάμωμα.
Ένα μικρό φεστιβάλ, μια μικρή γιορτή για τη φύση και τον πολιτισμό της Σαμαρίνας, που σκοπό έχει να δώσει στο χωριό κάτι απ’όσα του χρωστάμε.
Αναγνώριση για τη θαλπωρή του, καθρέφτη για την ομορφιά του, ευγνωμοσύνη για την αγάπη του, βάλσαμο για τις πληγές του, υπόσχεση για το μέλλον του.
Μείνετε συντονισμένο στην ιστοσελίδας της ΣΑΡΜΑΝΙΑΤΑΣ για περισσότερες πληροφορίες και νέα sarmaniata.gr
ΚΕΙΜΕΝΟ και ΣΧΕΔΙΟ: Yorgos Konstantinou