Τις αντιλαϊκές – αντιδραστικές στοχεύσεις της Περιφερειακής Αρχής στον κρίσιμο τομέα της υγείας ανέλυσε ο αντιπεριφερειάρχης υγείας κατά την απάντηση του σε ερώτηση περιφερειακού συμβούλου του συνδυασμού «Ελπίδα» στα πλαίσια της Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας της Περιφερειακής Αρχής για την κατάσταση των νοσοκομείων της περιοχής.
Παρουσίασε μια «μαγική» εικόνα για τα νοσοκομεία της περιοχής, αξιοποιώντας αριθμητικά στοιχεία κατά το δοκούν, αποκρύπτοντας τη δραματική εικόνα που υπάρχει σε κλινικές, ΚΥ & αγροτικά-περιφερειακά ιατρεία, για να πείσει ότι στην περιοχή μας δεν υπάρχουν ελλείψεις γιατρών, ότι η αναλογία νοσοκομείων ανά κατοίκους και γιατρού ανά ασθενή είναι καλύτερη από αυτή των πιο «πλούσιων χωρών» (!!!) κ.α. υποτιμώντας την νοημοσύνη του λαού αλλά και των υγειονομικών της περιοχής που με τις διεκδικήσεις και τους αγώνες τους έχουν αποκαλύψει την τραγική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των δημόσιων δομών υγείας.
Χαρακτήρισε ως «μύθευμα» την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, την δραματική κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων της περιοχής και την ανάγκη ενίσχυσης τους. Στην ουσία καλεί το λαό να αποδεχθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση που φέρνει η πολιτική των κυβερνήσεων, στο όνομα του ότι ήδη πληρώνει πολλά, να πληρώσει ακόμα περισσότερα! Αφού αναπαρήγαγε όλο το κυβερνητικό αφήγημα για το «νέο ΕΣΥ» που θα προωθηθεί πιλοτικά από την περιοχή μας, πρότεινε την είσοδο manager στα νοσοκομεία, την προώθηση της αξιολόγησης στους υγειονομικούς και τις μονάδες που θα γίνει με τα γνωστά πρωτόκολλα του «κόστους-οφέλους» και έστειλε το μήνυμα στο λαό της περιοχής ότι η Περιφερειακή αρχή θα είναι απέναντι στις διεκδικήσεις του για ενίσχυσή των νοσοκομείων της περιοχής.
Στην συνέχεια μπήκε στο «ψητό» παρουσιάζοντας τα νέα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία, που στην προώθηση τους θα βρουν αρωγό την περιφερειακή αρχή.
Ήδη προεκλογικά είναι διακηρυγμένη η διάθεση τόσο της περιφερειακής αρχής, αλλά και των συνδυασμών της κ. Ζεμπελιάδου και του κ. Κασαπίδη, να αναλάβει η περιφέρεια αρμοδιότητες στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία επιβεβαιώθηκε και κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Η εξέλιξη αυτή θα έχει σαν αποτέλεσμα την παραπέρα υποβάθμιση των υπηρεσιών απαλλάσσοντας το κράτος από την ευθύνη για την ΠΦΥ και ταυτόχρονα ανοίγοντας νέα πεδία κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Παράλληλα ανέδειξαν τη μετα-νοσοκομειακή και εξω-νοσοκομειακή φροντίδα ως πεδία στα οποία θα πρέπει να στραφεί το «ενδιαφέρον», φωτογραφίζοντας τα νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους όπως το ΚΕΦΙΑΠ Αμυνταίου και Άργους ή νέες ιδιωτικές μονάδες στον κλάδο που θα χρηματοδοτηθούν από το ταμείο ανάκαμψης και θα ακριβοπληρώσει ο ελληνικός λαός.
Το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι ο λαός της περιοχής τίποτα δεν έχει να περιμένει από την περιφερειακή αρχή. Είναι ταγμένη στα κέρδη των λίγων και όχι στις ανάγκες των πολλών. Οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν ότι δύο δρόμους ανάπτυξης έχει μπροστά του ο λαός: το σημερινό δρόμο που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και οδηγεί στη σημερινή επικίνδυνη κατάσταση ή το δρόμο που θα έχει ως κριτήριο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών.
Καλούμε το λαό και τους υγειονομικούς της περιοχής με τον οργανωμένο του αγώνα, μέσα από σωματεία, φορείς του κινήματος να παλέψει:
- Καμία σκέψη για κλείσιμο, συγχώνευση δημόσιων δομών υγείας.
- Για ουσιαστική ενίσχυση της ΠΦΥ στην περιοχή (Κέντρα Υγείας, περιφερειακά-αγροτικά Ιατρεία) με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις απαραίτητες ειδικότητες.
- Για ενίσχυση των Νοσοκομείων της περιοχής σε προσωπικό και μέσα με γενναία αύξηση της χρηματοδότησης.