Στον γαστρονομικό πλούτο της Καστοριάς, δεσπόζουσα θέση κατέχουν οι παραδοσιακές πίτες με την αρμιόπιτα να ξεχωρίζει, λόγω της έντονης γεύση τουρσιού λάχανου μέσα σε τραγανό φύλλο πίτας. Το «τελετουργικό» θέλει φύλλα από λάχανο «ποτισμένα» για όλο τον χειμώνα στην αρμύρα, μέσα σε ποσότητα νερού με μπόλικο αλάτι. Πρόκειται για το φημισμένο καστοριανό «τουρσί», το οποίο όμως προέρχεται από την αλμύρα, εξού και «αρμιά», και όχι από το ξίδι.
Τα λάχανα, χαραγμένα ή κομμένα στα δύο, «βυθίζονται» μέσα σε μεγάλα ξύλινα βαρέλια, τα οποία είναι γεμάτα με άλμη, όπου παραμένουν για 40 περίπου μέρες. Η γεύση τους είναι ελαφριά υπόξινη με έντονο άρωμα.
Βρεθήκαμε στην Καστοριά και ανηφορίσαμε βορειανατολικά προς τους πρόποδες του Βιτσίου και το χωριό Βασιλειάδα, για να γευτούμε αρμιόπιτα από τα χέρια των γυναικών του «Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Αγίων Αναργύρων».