Ο Δήμος Κοζάνης συνεχίζει να υλοποιεί έργα και δράσεις με στόχο την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και τη συμπερίληψή τους σε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), διοργάνωσαν επιμορφωτικό πρόγραμμα για ζητήματα που αφορούν την προσβασιμότητα και την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης, τη Δευτέρα 13 Μαρτίου 2023, στο Αμφιθέατρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.
Ο δήμαρχος Κοζάνης, Λάζαρος Μαλούτας, ανέφερε πως «Αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη ευαισθησία αυτή την ομάδα των συμπολιτών μας, πρωτοπορώντας σε αυτό το πεδίο, έχοντας δημιουργήσει Ακουστική Βιβλιοθήκη για άτομα με οπτική αναπηρία στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τοποθετώντας οδηγούς όδευσης τυφλών στα έργα που κατασκευάζουμε, ενώ έχουμε επίσης εγκαταστήσει σύστημα πλοήγησης στους χώρους του Δημαρχείου και της Πρόνοιας για άτομα με αναπηρία όρασης. Επιπλέον, έχουμε μεταγράψει τόσο το Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα όσο και οδηγίες πρόληψης για τον καρκίνο του μαστού σε κώδικα Braille, ενώ μέσω του προγράμματος οδικής ασφάλειας, το επόμενο χρονικό διάστημα θα εγκαταστήσουμε στα κεντρικά φανάρια ηχητικά συστήματα για να διευκολύνονται τα άτομα με αναπηρία όρασης».
Στην επιμόρφωση παρέστη και η διοικήτρια του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, Σοφία Χαμονικολάου, η οποία επεσήμανε πως «Ο Δήμος Κοζάνης πρωτοπορεί, εγκαινιάζοντας το μεγάλο πρόγραμμα που υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφορά την εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία όρασης».
Επίσης, το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης, Στάθης Κωνσταντινίδης, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού, Γρηγόρης Τζουμερκιώτης, καθώς και ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κοζάνης, Νίκος Νικολάου.
Στόχο του προγράμματος αποτέλεσε η εκπαίδευση των υπαλλήλων του Δήμου Κοζάνης με καλές πρακτικές εξυπηρέτησης ενός ατόμου με αναπηρία όρασης, η βιωματική δραστηριότητα για την εφαρμογή και κατανόηση των τεχνικών βλέποντα οδηγού, καθώς και η παρουσίαση της υποστήριξης ενός ατόμου με αναπηρία όρασης από έναν σκύλο-οδηγό. Το το τέλος της εκπαίδευσης ακολούθησε διαλογική συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων.
Σημειώνεται, ότι της διαδικασίας επιμόρφωσης προηγήθηκε η υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Κοζάνης και του ΚΕΑΤ, με στόχο τη διεύρυνση των δράσεων που αφορούν στους συμπολίτες μας με αναπηρία όρασης.