Από το 2013 περιμέναμε να μάθουμε από την Ελληνική Δικαιοσύνη, γιατί εμείς και τα παιδιά μας πίναμε νερό δηλητήριο.
Όλο αυτό το χρονικό διάστημα μέχρι και σήμερα, αυτόν τον αγώνα τον δώσαμε μόνοι μας, απουσία της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής.
Ακόμα δεν έχει απαντηθεί το πιο σημαντικό ερώτημα, γιατί πριν από το 2013 δεν γινόντουσαν μετρήσεις στο πόσιμο νερό για βαρέα μετάλλα ως όφειλαν από τον Νόμο οι Αρμόδιοι, όταν σε γειτονικούς Δήμους – Κοινότητες, γινόντουσαν κανονικά !!!
Από το 2012 υπεύθυνες Αρχές για τις παραπάνω μετρήσεις είναι ο Δήμος Κοζάνης και η αρμόδια υπηρεσία ΔΕΥΑΚ.
Το 2011 αντίστοιχα ήταν ο Δήμος Κοζάνης και το ΚΕΠΕ.
Πριν από το 2011 ήταν ο Δήμος Ελλησπόντου και το ΚΕΠΕ – Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης.
Στο ερώτημα πως μολύνθηκε το πόσιμο νερό και γενικότερα ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το 2009 με την Μελέτη του : “Ερευνητικό Πρόγραμμα Εκτίμησης του Κινδύνου από την Διαχείριση Παραπροϊόντων Αποβλήτων των Λιγνιτικών ΑΗΣ στο Λιγνιτικό Κέντρο Πτολεμαΐδας”, έχει αντίθετα αποτελέσματα – συμπεράσματα από αυτά που παρουσίασε στην σημερινή του Μελέτη !!!
Επίσης σύμφωνα με την Μελέτη του ΙΓΜΕ το 2001 : “Υδρογεωλογικες Μελέτες Αξιοποίησης και Ορθολογικής Διαχείρισης των Υδάτινων Πόρων Δυτικής Μακεδονίας”,τα αποτελέσματα – συμπεράσματα είναι αντίθετα με αυτά που το ίδιο το ΙΓΜΕ μαζί με το ΚΕΠΕ και το ΤΕΙ Κοζάνης παρουσιάζουν σήμερα σε άλλη Μελέτη και η οποία αυτή Μελέτη δεν έχει παρουσιαστεί επίσημα ακόμα στους άμεσα ενδιαφερόμενους.
Στις δύο (2) Ερευνητικές Μελέτες που πραγματοποίησε το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης από το 2014 μέχρι και το 2021, παρουσιάζουν ότι η τέφρα έχει σημαντική και κυρίαρχη συνεισφορά στην μόλυνση του πόσιμου νερού – υδροφόρου ορίζοντα !!!
Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΑΠΘ δεν έχει πληρωθεί ακόμα μέχρι και σήμερα για τις Μελέτες του από τον Δήμο Κοζάνης και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Ενα ερώτημα που επίσης πρέπει να απαντηθεί πως είναι δυνατόν δύο κορυφαία Πανεπιστημιακά Ιδρύματα να έχουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα για την ίδια έρευνα !!!
Η Δικαιοσύνη μετά από τόσα χρόνια δεν κατάφερε να βρει ποιος φταίει που οι κάτοικοι έπιναν δηλητήριο !!!
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Ομάδα Καθηγητών του ΑΠΘ για την συνέπεια τους και την σταθερότητα των αποτελεσμάτων – συμπερασμάτων στις Μελέτες τους, καθώς επίσης και τον δικηγόρο του Συλλόγου Ιωάννη Βήττα.
Η γενική απαξίωση και υποβάθμιση της περιοχής και των κατοίκων της είναι μια διαχρονική σκληρή πραγματικότητα.
Εκ των πραγμάτων υπάρχει ένα τεράστιο μαύρο κενό που ούτε η Δικαιοσύνη ούτε τα πανεπιστήμια κατάφεραν να απαντήσουν.
Μήπως φταίνε οι κάτοικοι που διψούσαν ;
Κανείς να μην βρεθεί στην κατάσταση να ξυπνήσει ένα πρωί και να μάθει ότι πίνει δηλητήριο !!!
Υ.γ. : Το ΚΕΠΕ ενώ δεν μετρούσε ως όφειλε για βαρέα μέταλλα στην περιοχή όλα τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και το 2011, σήμερα υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει μόλυνση από την διαχείριση της τέφρας.
Δηλαδή, ενώ το ΚΕΠΕ θα έπρεπε να είναι ελεγχόμενο επειδή δεν έκανε τις προβλεπόμενες μετρήσεις από τον Νόμο, σήμερα έρχεται και μας υποδεικνύει ποιος φταίει ή ποιος δεν φταίει για το νερό δηλητήριο !!!