Στη σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Πουγαρίδης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης Παναγιώτης Κάλφας, η Πρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών Φρύνη Βασταρούχα και ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θοδωρής Βυθούλκας.
Η Δευτεριάτικη κακοκαιρία προκάλεσε ένα ακόμα πλήγμα στο επιχειρείν της Εορδαίας. Πολλές οι καταστροφές σε πλήθος επιχειρήσεων της περιοχής, κυρίως της πόλης της Πτολεμαΐδας, τόσο σε υποδομές και εξοπλισμό, όσο και σε προϊόντα και προμήθειες. Η καταγραφή των ζημιών δεν έχει τελειώσει ακόμα, όμως ενδεικτικά, το 10% των καταστημάτων-μελών του εμπορικού συλλόγου, έχει υποστεί σημαντικές ζημιές, κάποιες από τις οποίες σημαντικές λόγω πλημμυρισμένων υπόγειων χώρων αποθήκευσης προϊόντων.
Ζημιές καταγράφονται και σε αρκετά καταστήματα εστίασης, στα οποία έχουν καταστραφεί μεγάλες ποσότητες τροφίμων και άλλων πρώτων υλών. Από την μανία της έντονης βροχόπτωσης δεν γλίτωσαν και τα κομμωτήρια, με τα πλημμυρικά φαινόμενα να πλήττουν και αυτόν τον κλάδο.
Όλη τη νύχτα της Δευτέρας κλιμάκια της Πυροσβεστικής, του Δήμου Εορδαίας, και συνεργάτες της ΔΕΥΑΕ εργάζονταν για τον περιορισμό των συνεπειών, όμως η κακοκαιρία άφησε έντονο το αποτύπωμα της. Εν τω μεταξύ, οι επαγγελματίες της περιοχής αγωνιούν για την εξέλιξη της κακοκαιρίας, καθώς προβλέπεται ότι τα καιρικά φαινόμενα θα έχουν συνέχεια. Αυτονόητο είναι, ότι για κάποιες μέρες μετά την καταστροφή, οι επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές, ώστε να αποκαταστήσουν τις κανονικές συνθήκες, με τα λειτουργικά έξοδα όμως να τρέχουν (!).
Προτείνεται σε όλους τους συναδέλφους επαγγελματίες, να κάνουν άμεσα καταγραφή των ζημιών, καθώς και να συλλέξουν υλικό για την τεκμηρίωση τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να διεκδικήσουν αποζημίωση.
Αποφασίστηκε στη σύσκεψη, να συνταχθεί κατάλογος αιτημάτων, να ζητηθεί η αρωγή των Αρχών στην αντιμετώπιση των συνεπειών του φαινομένου, και να αποσταλεί επιστολή με τα αιτήματα αυτά στα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.
Σε μία εποχή που οι επαγγελματίες της Εορδαίας πλήττονται από πολλαπλές κρίσεις (οικονομική, ενεργειακή, απολιγνιτοποίηση, πανδημία), η επιχειρηματικότητα πρέπει να διαφυλαχτεί η βιωσιμότητα τους, και να τους επιτραπεί να λειτουργήσουν σε συνθήκες κανονικότητας ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας.
Προτάθηκε να ζητηθεί από τους αρμόδιους Υπουργούς
– Να γίνει δεκτό το αίτημα της περιοχής και να κηρυχθεί η Εορδαία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
– Να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές από κλιμάκια των κρατικών υπηρεσιών
– Να αποζημιωθούν οι επαγγελματίες από τη ζημιά που υπέστησαν λόγω της φυσικής καταστροφής, με μηχανισμό αντίστοιχο με αυτόν της Καρδίτσας [κακοκαιρία Ιανός]
– Να δοθεί παράταση πληρωμής φορολογικών-ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις του Δήμου Εορδαίας, καθώς και ειδική μέριμνα για παράταση πληρωμής δαπανών ηλεκτρικής ενέργειας
– Αύξηση της χρηματοδότησης για αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή