Οι επιδοτήσεις αφορούν μια σειρά από επενδύσεις που περιλαμβάνονται σε καίριους τομείς για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και εφόσον κριθούν επιλέξιμες ορισμένες εξ αυτών μπορεί να χρηματοδοτηθούν ακόμα και σε ποσοστό έως 100%
Μπροστά παίρνουν οι πρώτες επιδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, αφού έως το τέλος του έτους αναμένεται να προκηρυχθούν τρία μεγάλα προγράμματα συνολικού ύψους 1,155 δισ. ευρώ, από το πακέτο επιδοτήσεων ύψους 17,8 δισ. ευρώ.
Πρόκειται για:
- τον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων,
- την τουριστική ανάπτυξη και
- τον μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα.
Οι επιδοτήσεις αφορούν μια σειρά από επενδύσεις που περιλαμβάνονται σε καίριους τομείς για την επόμενη ημέρα της οικονομίας και εφόσον κριθούν επιλέξιμες ορισμένες εξ αυτών μπορεί να χρηματοδοτηθούν ακόμα και σε ποσοστό έως 100%. Οι επιδοτήσεις θα είναι ανεξάρτητες από τα δάνεια ύψους 13 δισ. ευρώ που προγραμματίζεται να δοθούν στις επιχειρήσεις οι οποίες θα καταθέσουν ολοκληρωμένα business plan και ενισχύουν κατά κύριο λόγο τους μικρομεσαίους που δεν έχουν εύκολα πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.
Όπως σημειώνουν κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, κάθε επιχείρηση μπορεί να συνδυάσει περισσότερες από μία δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αλλά και του αναπτυξιακού νόμου ή άλλων προγραμμάτων. Προϋπόθεση είναι οι αιτήσεις να κατατεθούν την ίδια ημέρα, δηλαδή οι επενδύσεις να ξεκινούν ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι συνδυάζοντας δύο επιδοτήσεις με το μικρότερο ποσοστό, για παράδειγμα από Ταμείο Ανάκαμψης και αναπτυξιακό νόμο, η συνολική ενίσχυση φτάνει στο μέγιστο όριο που θα μπορούσε να πετύχει μια μικρομεσαία επιχείρηση μόνο μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ψηφιακός μετασχηματισμός επιχειρήσεων
Το πρόγραμμα θα ενισχύει με επιδοτήσεις περίπου 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία τους και την ανταγωνιστικότητά τους ενσωματώνοντας νέες τεχνολογίες ηλεκτρονικών πληρωμών, εργασίας από απόσταση, ψηφιακού γραφείου (διαχείριση εγγράφων, έργων κ.λπ.), digital marketplace, κυβερνοασφάλειας κ.λπ. με κριτήρια διασποράς της ενίσχυσης και έμφαση στην κάλυψη και των μικρότερων επιχειρήσεων. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 375 εκατ. ευρώ, ενώ θα εφαρμοστεί μέσα από 4 υποέργα:
- Ψηφιακή Mετατροπή των Eπιχειρήσεων – Ψηφιακές υπηρεσίες (Ψηφιακές πωλήσεις, πληρωμές, τεχνητή νοημοσύνη, κυβερνοασφάλεια, κ.λπ.).
- Πλατφόρμες Bιομηχανικών Δεδομένων – Bιομηχανική δεδομένων πλατφόρμες και δεδομένων χώρους.
- Yπηρεσίες προστιθέμενης αξίας – Yπηρεσίες προστιθέμενης αξίας για την υποστήριξη των επενδύσεων.
- Tαμειακές μηχανές και αναβάθμιση οικοσυστήματος POS.
Δικαιούχοι θα είναι όλες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και θα επιλεγούν μέσω μιας διαδικασίας ιεράρχησης, δίνοντας έμφαση σε βασικά πεδία της οικονομίας ή σε κλάδους που μπορεί να έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, η δράση για τις βιομηχανικές ψηφιακές πλατφόρμες και χώροι δεδομένων θα αφορά περίπου 50.000 επιχειρήσεις και θα περιλαμβάνει:
Yποδομές cloud, με δημιουργία, ενίσχυση και λειτουργία ανθεκτικών, ανοιχτών και διαλειτουργικών υποδομών cloud στην Eλλάδα από MME.
Τη δραστηριότητα cloud-only που θα υποστηρίξει άμεσα τις ελληνικές MμE προς τη μετάβασή τους σε ένα λειτουργικό μοντέλο που θα φιλοξενείται σε υποδομές cloud.