Μετά την ψήφιση του νόμου 5073/2023 που αφορά στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών βάσει τεκμαρτού εισοδήματος, επίκειται προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση του νόμου. Διαχρονικά η καθιέρωση τεκμαρτού εισοδήματος αποτελούσε ομολογία των κυβερνήσεων αδυναμίας εύρεσης του πραγματικού εισοδήματος για την φορολόγησή του. Πράγματι το τεκμαρτό εισόδημα του ανωτέρω νόμου απαλλάσσει μεγάλα εισοδήματα από τον πραγματικό φόρο. Επιστημονικές και μη τάξεις μεγάλων εισοδημάτων θα φορολογηθούν βασικά με τεκμαρτό εισόδημα περίπου 11.000 ευρώ, ποσό που δεν επαρκεί ούτε για τα ενοίκια των γραφείων τους. Βέβαια το τεκμαρτό εισόδημα ίσως αδικεί μικρό αριθμό επαγγελματιών. Δεν περιποιεί τιμή για την κυβέρνηση, ιδίως στον παρόντα χρόνο με τα ηλεκτρονικά ψηφιακά μέσα που διαθέτει(όπου να ναι επέρχεται και η τεχνητή νοημοσύνη), να μην τολμά με αυστηρά μέτρα να ελέγξει τους «κρουνούς» της φοροδιαφυγής που ρέουν νύχτα –μέρα. Είναι τραγική εικόνα ενόψει της ακρίβειας το κράτος να ψάχνει κυριολεκτικά τις «τσέπες» του για να ενισχύσει οικονομικά συμπολίτες μας μη έχοντες. Φόβος και για την τόνωση της χρήσης πλαστικού χρήματος. Επιτέλους τι φόβοι είναι αυτοί; Αλίμονο στο κράτος που δεν μπορεί να κάνει ελέγχους. Σε βάθος χρόνου δεν θα έχει καλή τύχη. Καθημερινά σε συζητήσεις πολιτών κυριαρχεί η περιγραφή από τον καθένα περιστατικών άγριας φοροδιαφυγής. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ο κύριος Στουρνάρας «ωρύεται» για μεταρρυθμίσεις και για το άνοιγμα πυλών ανταγωνισμού να πέσουν οι τιμές. Κι εδώ φόβος, συνεχίζονται οι “προστασίες”. Ο κομματικός «ιστός» της κυβέρνησης κυρίως και οι διαχρονικά αρνητικές θέσεις των εκάστοτε αντιπολιτεύσεων αποτελούν τροχοπέδη των μεταρρυθμίσεων. Όμως ο Πρωθυπουργός της δεύτερης τετραετίας θα πρέπει για το καλό της Ελλάδας πρώτα (αλλά και για την υστεροφημία του) να βγει από τον «ιστό» και να τολμήσει. Δυστυχώς γίνεται θέμα το κομματικό συμφέρον με αναφορές επανόδου στις ρίζες της κυβέρνησης, ωσάν αυτό να είναι το μέλημα της Ελλάδας στον παρόντα χρόνο. Στο θέμα αυτό και σε άλλα θέματα όπως στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας(μεγάλη ενέργεια), επιστολική ψήφος, ιδιωτικά Πανεπιστήμια και σε άλλα θέματα ο Πρωθυπουργός τόλμησε. Την ίδια τόλμη θα πρέπει να δείξει και στο μέγα θέμα της φορολογίας από το οποίο εξαρτώνται πολύ σοβαρά θέματα όπως η υγεία, η παιδεία, η ακρίβεια, η ενίσχυση των χαμηλών εισοδημάτων κ.λπ.
ΘΑΝΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ
Τοπογράφος μηχανικός Ε.Μ.Π.
Καλλιεργείται η εντύπωση ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν συνεισφέρουν στα οικονομικά του κράτους, ότι δεν “πληρώνουν”! Μα το μόνο που κάνουν καθημερινά είναι να πληρώνουν!! Πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους, τις εισφορές των υπαλλήλων, ενοίκια, δάνεια, τιμολόγια, λογαριασμούς, τέλος επιτηδεύματος, πληρώνουν, πληρώνουν!!! Παράλληλα, δεν έχουν σταθερό εισόδημα και είναι έρμαια πολλαπλών κρίσεων. Ας ψάξει το κράτος, λοιπόν, και προς άλλες κατευθύνσεις για να μαζέψει χρήμα. Μήπως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι υπεύθυνοι και για το παρεμπόριο, την παραπαιδεία κ.τ.λ.;;;
Ασφαλώς, και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πρέπει να φορολογηθούν! Όχι, όμως με το τεκμαρτό, που είναι από τη φύση του ισοπεδωτικό! Ας ισχύσουν πιο αντικειμενικά κριτήρια και ας αναζητηθεί αλλού το φταίξιμο για τα προβλήματα της οικονομίας!
Ο συγκεκριμένος νόμος επιτρέπει να μην αποδεχθείς το αποτέλεσμα του και να φορολογηθείς με βάση τα λογιστικά αποτελέσματα. Αν είσαι σίγουρος ότι αδικείσαι (από το νόμο) μην τον αποδέχεσαι. Μπορεί (ίσως) όμως να ελεγχθείς. Κανείς δεν θα σε αδικήσει. Και ότι προκύψει.