Οι μισοί από τους άνδρες έχουν συμπτώματα προστατίτιδας κάποια στιγμή στη ζωή τους. Είναι το πιο κοινό πρόβλημα του ουροποιητικού συστήματος σε άνδρες κάτω των 50 ετών. Σε άνδρες άνω των 50 ετών, είναι το τρίτο πιο κοινό. Περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνδρες επισκέπτονται έναν γιατρό ή νοσοκομείο κάθε χρόνο για συμπτώματα προστατίτιδας.
Η χρόνια προστατίτιδα είναι η φλεγμονή του προστάτη που διαρκεί τουλάχιστον 3 μήνες. Όταν η χρόνια προστατίτιδα προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη, μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά. Όταν η αιτία είναι άγνωστη, η θεραπεία των συμπτωμάτων μπορεί να είναι η καλύτερη πορεία δράσης.
Ακόμη και όταν η πάθηση δεν μπορεί να θεραπευτεί, οι άνδρες που λαμβάνουν θεραπεία για χρόνια προστατίτιδα είναι συνήθως σε θέση να βρουν ανακούφιση από τα συμπτώματά τους.
Θεραπεία χρόνιας προστατίτιδας
Εάν έχετε χρόνια προστατίτιδα, η θεραπεία είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη και θα εξαρτηθεί από τον τύπο των συμπτωμάτων που έχετε. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές και με κάποιες δοκιμές και λάθη, μπορεί να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει.
Αντιβιοτικά
Η παραδοσιακή άποψη ήταν ότι εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις βακτηριακής λοίμωξης, τα αντιβιοτικά είναι απίθανο να είναι αποτελεσματικά στη θεραπεία της χρόνιας προστατίτιδας. Ωστόσο, τα αντιβιοτικά μερικές φορές λειτουργούν σε άνδρες των οποίων η προστατίτιδα είχε προηγηθεί λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Ένα αντιβιοτικό μπορεί να συνδυαστεί με έναν αναστολέα άλφα για καλύτερη ανακούφιση από τη δυσφορία και τις δυσκολίες ούρησης. Αλλά εάν ένας πρώτος κύκλος αντιβιοτικών δεν βελτιώσει τα συμπτώματα, τότε ένας δεύτερος είναι απίθανο να λειτουργήσει, επομένως είναι συνετό να διερευνήσετε άλλες επιλογές.
Προστατέψτε τον εαυτό σας από τη βλάβη της χρόνιας προστατίτιδας.
Η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η χρόνια, χαμηλού βαθμού προστατίτιδα μπορεί να μετατραπεί σε σιωπηλό δολοφόνο που συμβάλλει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη τύπου 2 και άλλες καταστάσεις. Λάβετε απλές συμβουλές από τον γιατρό σας όσο είναι νωρίς, για να καταπολεμήσετε τη προστατίτιδα και να παραμείνετε υγιείς.
Aναλγητικά
Τα ζεστά μπάνια ή τα παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να βοηθήσουν όταν η χρόνια προστατίτιδα προκαλεί μυϊκή ευαισθησία ή σπασμούς. Για μερικούς άνδρες, η καλύτερη επιλογή είναι ένα παυσίπονο που μειώνει επίσης τη φλεγμονή, όπως η ασπιρίνη ή κάποια άλλο αντιφλεγμωνώδες.
Αντιχολινεργικά φάρμακα
Αυτά τα φάρμακα, τα οποία περιλαμβάνουν τολτεροδίνη (Detrol) και οξυβουτινίνη (Ditropan), μειώνουν την επιθυμία για ούρηση μειώνοντας τις συσπάσεις της ουροδόχου κύστης. Αλλά οι άνδρες με διευρυμένο προστάτη πρέπει να γνωρίζουν ότι μερικές φορές μπορεί αυτά τα φάρμακα να τους προκαλέσουν κατακράτηση ούρων.
Άλφα αποκλειστές
Αυτά τα φάρμακα χαλαρώνουν τους μύες της ουροδόχου κύστης, διευκολύνοντας τη ροή των ούρων. Αυτά τα φάρμακα είναι πιο πιθανό να λειτουργήσουν όταν το κύριο σύμπτωμα της χρόνιας προστατίτιδας είναι η δυσκολία στην ούρηση. Η επιλογή του αναστολέα άλφα που θα χρησιμοποιηθεί μπορεί να εξαρτάται από τις παρενέργειες.
Οι μη εκλεκτικοί αναστολείς άλφα όπως η δοξαζοσίνη (Cardura) και η τεραζοσίνη (Hytrin) πρέπει να χρησιμοποιούνται με προσοχή, επειδή μπορούν να μειώσουν υπερβολικά την αρτηριακή πίεση. Οι εκλεκτικοί άλφα αποκλειστές όπως η αλφουζοσίνη (Uroxatral) ή η ταμσουλοσίνη (Flomax) είναι λιγότερο πιθανό να μειώσουν την αρτηριακή πίεση.
Συμπληρωματικές θεραπείες
Μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι ορισμένοι άνδρες με χρόνια προστατίτιδα μπορεί να βρουν ανακούφιση από συμπληρωματικές θεραπείες όπως η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση του σημείου ενεργοποίησης (μια μορφή μασάζ) και η βιοανάδραση (μια τεχνική που βοηθά τους ασθενείς να συνειδητοποιήσουν καλύτερα τα σήματα του σώματός τους). Αν και τα στοιχεία είναι πενιχρά, πολλοί ασθενείς αναφέρουν ότι αυτές οι θεραπείες είναι ωφέλιμες, επομένως ίσως αξίζει να τις δοκιμάσετε εάν όλα τα άλλα αποτύχουν.
Ωστόσο, το να βρείτε και να μιλήσετε με έναν έμπειρο και καταρτισμένο γιατρό είναι η πιο σωστή απόφαση που πρέπει να πάρετε εφόσον πάσχετε από χρόνια προστατίτιδα. Αυτός μόνο θα μπορέσει να καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα που να αντιμετωπίσετε, ώστε να σας συστήσει το καλύτερο χάπι για τον προστάτη.
Πηγή: Madata