Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Pediatrics, οι αλλεργίες στο φιστίκι σε παιδιά έως 3 ετών μειώθηκαν πάνω από 25% μετά τις οδηγίες του 2015 που συνέστησαν την πρώιμη εισαγωγή τροφών με φιστίκι στη βρεφική ηλικία.
Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι η έγκαιρη και συστηματική εισαγωγή φιστικιού και άλλων αλλεργιογόνων τροφών (από 4 έως 6 μηνών) είναι ασφαλής και αποτελεσματική στην πρόληψη αλλεργιών.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι ολόκληρα φιστίκια και παχύ φυστικοβούτυρο δεν είναι ασφαλή για βρέφη λόγω κινδύνου πνιγμού — μπορούν όμως να χρησιμοποιηθούν ειδικές μορφές, όπως αραιωμένο φυστικοβούτυρο ή σκόνη φιστικιού.
Παρά τη σαφή οδηγια, αρκετοί γονείς και επαγγελματίες υγείας εξακολουθούν να διστάζουν, επειδή οι παλαιότερες οδηγίες συνιστούσαν αποφυγή.
Η έγκαιρη και ασφαλής εισαγωγή φιστικιού (σε μορφές κατάλληλες για βρέφη) προστατεύει από την εμφάνιση αλλεργιών.
Η πρόληψη ξεκινά νωρίς — πάντα με καθοδήγηση παιδιάτρου ή αλλεργιολόγου.
ευχαριστω!
Ποτίκα Μυρτώ












































