Θα έχουμε μια τοπική διοίκηση προστάτη της δημόσιας υγείας, που θα παλεύει ώστε ο κάθε πολίτης, ο κάθε εργαζόμενος και συνταξιούχος, η κάθε νέα μητέρα να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση σε ένα αναβαθμισμένο, σύγχρονο, δημόσιο, δωρεάν σύστημα υγείας ή θα έχουμε μια τοπική διοίκηση ντίλερ των ιδιωτών που λυμαίνονται χρόνια τώρα τον κλάδο της υγείας και τις τσέπες του λαού;
Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι η διακηρυγμένη θέση όλων των υποψηφίων συνδυασμών σε δήμους και περιφέρειες, ότι οι υπηρεσίες υγείας πρέπει να περάσουν στην αρμοδιότητα της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης. Δηλαδή με απλά λόγια, τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά & αγροτικά ιατρεία, δηλαδή η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, σε πρώτη φάση, και ακολουθούν τα επόμενα χρόνια τα νοσοκομεία και όποιες άλλες δομές υγείας υπάρχουν, να περάσουν στην υπηρεσία δήμων και περιφέρειας.
Αυτή η θέση είναι επικίνδυνη για τη δημόσια και δωρεάν υγεία. Είναι επικίνδυνη για τα λαϊκά στρώματα, για όλο το λαό.
Που πατάει αυτή όμως αυτή η θέση τους;
Πατάει στα δρομολογημένα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για μετατροπή όλων των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Έχουμε τέτοιο αρνητικό παράδειγμα το Νοσοκομείο Σαντορίνης, το πρώτο νοσοκομείο – Ανώνυμη Εταιρία με ολέθριες συνέπειες για την υγεία στο νησί.
Πατάει στις Συμπράξεις Δημόσιου – Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και τη γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα στην Υγεία που έκανε χρυσές δουλειές με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας.
Έχουμε ήδη σαν αποτέλεσμα τη λεηλασία της τσέπης των ασθενών από τη γιγάντωση των – επί πληρωμή – απογευματινών ιατρείων και χειρουργείων μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Δρομολογείται το κλείσιμο και η περιστολή νοσοκομείων και δημόσιων μονάδων Υγείας που προβλέπει ο «νέος υγειονομικός χάρτης» τον οποίο φέρνει η ΝΔ. Έχουμε ήδη πάρει γεύση από τον «νέο χάρτη» με τη μελέτη-λαγό που έφερε ο δήμαρχος Κοζάνης κ. Μαλούτας για την ίδρυση τριτοβάθμιου νοσοκομείου με ΣΔΙΤ και την πρόβλεψη για μετατροπή των νοσοκομείων της Δυτικής Μακεδονίας σε Κέντρα Ημερήσιας Νοσηλείας (δηλαδή Κέντρα Υγείας).
Ο δημότης της Εορδαίας θα αναγκαστεί να βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Γιατί η χρηματοδότηση των δομών θα είναι πλέον υπόθεση της τοπικής διοίκησης και όχι του κεντρικού κράτους. Έτσι ο δήμος θα επιβάλει νέα βαριά φορολόγηση για την χρηματοδότηση των δομών υγείας, τον εξοπλισμό και την συντήρηση τους. Όπως συνέβη και με τους παιδικούς σταθμούς και με τα δημοτικά σχολεία.
Τελικά ποιο θα είναι το κριτήριο χρηματοδότησης τους; Το αν λειτουργούν ως ανώνυμες εταιρείες; Αν «τα φέρνουν» από την πιάτσα της αγοράς; Αν πουλάνε υπηρεσίες σε ασθενείς – πελάτες και στα ασφαλιστικά ταμεία;
Τι συμβαίνει όμως ήδη στις δομές υγείας και πρόνοιας που λειτουργούν στο δήμο Εορδαίας;
Το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι που λειτουργεί με αποκλειστική ευθύνη του Δήμου Εορδαίας απασχολεί μόλις 15 εργαζόμενους για πάνω από 300 ωφελούμενους, αριθμός πολύ χαμηλότερος από αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη στην περιοχή μας.
Το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί για να καλύψει τις πραγματικές ψυχοκοινωνικές ανάγκες της τρίτης ηλικίας αφού μόλις 20 ηλικιωμένοι παρακολουθούν το πρόγραμμα του.
Όσον αφορά το Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (πρώην γηροκομείο) που βρίσκεται στη θέση Κουρί, δίπλα από το νοσοκομείο, παρά τα μεγάλα ποσά που δαπανήθηκαν για την ανακαίνιση και την συντήρηση του είναι άγνωστο το πότε και πως θα τεθεί σε λειτουργία.
Το Κέντρο Υγείας Πτολεμαΐδας παραμένει υποστελεχωμένο, χρειάζεται ουσιαστική αναβάθμιση και στήριξη. Τα περιφερειακά ιατρεία (Π.Ι.) στα χωριά δεν λειτουργούν παρά μόνο για συνταγογράφηση και μόνο ορισμένες μέρες το μήνα.
Ο πρόσφατος νόμος της ΝΔ που αφορά τον προσωπικό γιατρό, αποδείχτηκε φιάσκο που λειτουργεί μόνο ως «κόφτης» (gatekeeper) για την πρόσβαση ασθενών στα νοσοκομεία.
Ο σταθμός του ΕΚΑΒ Πτολεμαΐδας στεγάζεται σε απαράδεκτες συνθήκες στο ισόγειο των κερκίδων του κλειστού γυμναστηρίου ενώ η μεταφορά του σε νέες καταλληλότερες (;) εγκαταστάσεις έχει κολλήσει εδώ και δυο χρόνια. Παραμένει υποστελεχωμένο.
Το Γ.Ν. Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο» στην περίοδο της πανδημίας βαφτίστηκε σε μια νύχτα «νοσοκομείο αναφοράς» χωρίς να έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό και προσωπικό. Παρά το πολύ μελάνι που ξοδεύτηκε από την διοίκηση του και τα πολιτικά στηρίγματα της ΝΔ για να γίνει το κρέας-ψάρι, η αλήθεια παραμένει σκληρή. Εμείς οι υγειονομικοί βιώνουμε τη λεηλασία των εργασιακών δικαιωμάτων μας σε μισθούς και εργασιακές σχέσεις. Την απειλή της απόλυσης των συμβασιούχων και επικουρικών, ενώ ούτε κουβέντα για μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου, παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις της κυβέρνησης. Όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αρνούνται να εφαρμόσουν την τελεσίδικη απόφαση Συμβουλίου της Επικρατείας και Αρείου Πάγου για επιστροφή των μισθών στα επίπεδα του 2012.
Όλα τα αστικά κόμματα χρόνια τώρα μας κοροϊδεύουν και τάζουν την ένταξη μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Η επαγγελματική κούραση και η εξουθένωση σε συνδυασμό με τα χιλιάδες χρωστούμενα ρεπό και άδειες επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.
Ζήσαμε μια πολύ πιεστική κατάσταση μέσα στην περίοδο της πανδημίας. Όλος ο λαός, οι εργαζόμενοι, πολύ περισσότερο οι υγειονομικοί που παλεύαμε σε ειδικές συνθήκες στο χώρο δουλειάς. Σηκώσαμε αγόγγυστα το βάρος της πανδημίας, βάλαμε πλάτη για την υγεία του λαού.
Αγωνιστήκαμε όμως για να μην περάσει η σιγή νεκροταφείου, για τα μέσα ατομικής προστασίας, για τα ψευτοεπιδόματα-ψίχουλα της κυβέρνησης, τα εξαντλητικά ωράρια, τις συνθήκες εργασίας κ.α. Συγκρουστήκαμε με την εργοδοσία και τις διοικήσεις, βρεθήκαμε πάντα στο πλευρό των εργαζομένων μέσα και έξω από το νοσοκομείο.
Εν τέλη, ποιος πάλεψε ενάντια στην αντιλαϊκή εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που στην πανδημία ο λαός μας πλήρωσε με 37.000 νεκρούς; Αυτοί που είπαν «θα λογαριαστούμε μετά» και καλούσαν για «υπουργούς κοινής αποδοχής»;
Ας μας απαντήσουν λοιπόν όλοι οι επίδοξοι διαχειριστές της υγείας του λαού, οι υποψήφιοι της παράταξης του κύριου Πλακεντά στο δήμο: σε ποια κατεύθυνση έχουν σκοπό να λύσουν τα σοβαρά αυτά προβλήματα; Με νέα φορολόγηση των κατοίκων ή με χορηγούς και ΣΔΙΤ; Θα συνεχίσουν στο δρόμο που υπακούει στη λογική «κόστος-όφελος»; Θα υποστηρίξουν το δρόμο που άνοιξε η κυβέρνηση αντιμετωπίζοντας τα νοσοκομεία ως χρηματοδοτούμενες μονάδες που πρέπει συνεχώς να «κόβουν» υπηρεσίες για να «βγαίνουν» αλλιώς θα χαρατσώνουν τους ασθενείς-πελάτες;
Οι προθέσεις τους είναι καθαρές. Πως άλλωστε μπορούν να κρύψουν αυτή τη συμφωνία, όταν με αφορμή την, κατά τα άλλα απαραίτητη, ενεργειακή αναβάθμιση και πλέον αυτονομία του Γ.Ν., πανηγύριζαν καθώς πλέον το Νοσοκομείο εξασφαλίζει πολύτιμους πόρους για να «επενδύονται σε διάφορες ενέργειες που θα αναβαθμίσουν ποιοτικά το νοσοκομείο και τις υπηρεσίες του»; Είναι ή όχι η παραδοχή ότι το επόμενο διάστημα, όλες οι υπηρεσίες θα περνάν από τον «κόφτη» του «κόστους-οφέλους»;
Οι δυνάμεις που παλεύουν με τη Λαϊκή Συσπείρωση αποτελούν τη μοναδική δύναμη αντίστασης και αγώνα στη μεθοδευμένη υποβάθμιση της δημόσιας υγείας.
Διεκδικούμε γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις δομές υγείας της περιοχής μας.
Διεκδικούμε την πλήρη στελέχωση τους με προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα στις δομές υγείας, καμία Σύμπραξη με τον ιδιωτικό τομέα (εργολάβους, ομίλους υγείας, εταιρίες κ.α.)
Δωρεάν πρόσβαση στις δομές υγείας και πρόνοιας για όλο το λαό.
Με μια ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση, με περισσότερους εκλεγμένους Δημάρχους, περισσότερους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους, στον δρόμο του αγώνα για να διεκδικήσουμε την σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν, ποιοτική και ασφαλή υγεία που μας αξίζει.
Δημήτρης Παπαδόπουλος
Νοσηλευτής στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών
Γενικού Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας «Μποδοσάκειο»
Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος
με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Εορδαίας