Την ώρα που ο ελληνικός τουρισμός δείχνει ότι θα επανέλθει στα επίπεδα του 2019, δηλαδή πριν από την πανδημία του κοροναϊού, από πολλές μεριές βγαίνει το ίδιο συμπέρασμα.
Οι τουρίστες θα είναι πολλά εκατομμύρια, αλλά αυτοί που θα κληθούν να τους εξυπηρετήσουν είναι – ίσως – λιγότεροι από ποτέ, ενώ όσοι έχουν ήδη προσληφθεί για βγάλουν τη σεζόν, όπως χαρακτηριστικά λέγεται η συγκεκριμένη περίοδος, φοβούνται ότι και πάλι οι συνθήκες εργασίας θα είναι από αποκαρδιωτικές μέχρι άθλιες.
Άλλωστε, οι καταγγελίες που έχουν έρθει τις τελευταίες ημέρες στη δημοσιότητα είναι αποκαλυπτικές, ενώ η κυβέρνηση έχει περιοριστεί μόνο σε συστάσεις στους εργοδότες της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας: του τουρισμού.
Για να αντιληφθούμε τα νούμερα των τουριστών που αναμένεται να δούμε, περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις έχουν προγραμματιστεί μέχρι στιγμής από τις αεροπορικές εταιρείες για το πρώτο 15νθήμερο του Μαΐου, σύμφωνα με το Recovery Tracker του Iνστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (INSETE), το οποίο αντλεί στοιχεία από τον εξειδικευμένο σε θέματα αερομεταφορών οργανισμό OAG.
Ακόμα και τα γερμανικά ΜΜΕ
Το συγκεκριμένο παράδοξο – εκατομμύρια τουρίστες, λιγοστοί εργαζόμενοι – απασχολεί και τα γερμανικά ΜΜΕ. «Πολύ καλή αναμένεται η ελληνική τουριστική σεζόν φέτος το καλοκαίρι» αναφέρεται σε ρεπορτάζ του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων dpa στη Welt. «Όμως, ένα σύννεφο θολώνει τις φωτεινές προοπτικές. Σύμφωνα με τον αρμόδιο τουριστικό σύνδεσμο φέτος δεν μπόρεσαν να καλυφθούν οι περίπου 50.000 θέσεις εργασίας στην αρχή της σεζόν».
«Γιατί όμως ο τουριστικός κλάδος δεν είναι ελκυστικός, όταν στην Ελλάδα υπάρχουν 600.000 άνεργοι;» αναρωτιέται και η Deutsche Welle.
«Τα χρήματα που κερδίζονται το καλοκαίρι είναι αδύνατο να φτάσουν και τον χειμώνα. Το προσωπικό εξυπηρέτησης για παράδειγμα κερδίζει περίπου 1.000 ευρώ τον μήνα. Εργάζονται όμως επτά ημέρες την εβδομάδα, έως και δώδεκα ώρες τη μέρα κατά τη διάρκεια της σεζόν», σημειώνεται στο προαναφερόμενο ρεπορτάζ.
Σε αυτά προστίθενται τα ακριβά ενοίκια στις τουριστικές περιοχές πχ. σε Σαντορίνη, Μύκονο, Ρόδο, Κρήτη για τους εργαζομένους, «500 ευρώ για ελάχιστα τετραγωνικά μέτρα».
Καλύτερα σε εργοστάσιο της Γερμανίας,με 8ωρο και τα προβλεπόμενα αν είναι να ξεσπιτωθώ, παρά στα νησιά.
Προσοχή στην Γερμανία σε Έλληνα, ισχύουν τα ίδια με τα νησιά.