Δεκατέσσερις άδειες εκσκαφής για ανεύρεση κρυμμένου θησαυρού χορηγήθηκαν στον νομό Κοζάνης, μέσα στο 2024, από την κτηματική υπηρεσία.
Οι ενδιαφερόμενοι καταθέτουν στην κτηματική υπηρεσία αίτημα που κοινοποιείται στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, στην εφορεία αρχαιοτήτων, στην αστυνομία και τη ΔΟΥ που θα ορίσουν εκπρόσωπους και αφού γνωμοδοτήσουν ορίζεται η επιτροπή που παρακολουθεί την όλη διαδικασία εκσκαφής. Οι περιοχές στις οποίες αναζητείται χρυσός στον Νομό Κοζάνης είναι μεταξύ άλλων η Ερμακιά, τα Κομνηνά, η Βλάστη, η Αυγή, η Γαλατινή, τα Σιδερά, το Μεσόβουνο, το Σισάνι, ο Τετράλοφος. Η τελευταία άδεια έχει δοθεί στο Πλατανόρεμα του Δήμου Σερβίων και τις επόμενες ημέρες ξεκινά η εκσκαφή από τον ενδιαφερόμενο.
Το ενδιαφέρον για αναζήτηση του «κρυμμένου θησαυρού», είναι ιδιαίτερα μεγάλο, εδώ και χρόνια, στην ευρύτερη περιοχή αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί τίποτα. Έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα από τους ενδιαφερόμενους που επιμένουν να ψάχνουν κυρίως στα βουνά της περιοχής. Είναι καθόλα νόμιμη η διαδικασία ενώ εάν βρεθεί χρυσός το μεγαλύτερο ποσοστό αποδίδεται στο κράτος.
Στο κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού επιδίδονται χρυσοθήρες σε περιοχές του νομού Κοζάνης που αναζητούν αγγλικές λίρες, κυρίως από την εποχή του πολέμου.
Ο ενδιαφερόμενος Σ.Δ τις επόμενες ημέρες ξεκινά, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, την εκσκαφή σε περιοχή του Δήμου Σερβίων. Ο επιχειρηματίας από την Κατερίνη έχει καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά και έχει εκδώσει όλες τις απαραίτητες άδειες, έχει ήδη εγκριθεί το αίτημα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και έχει ήδη συγκροτηθεί η επιτροπή παρακολούθησης και εποπτείας της έρευνας που ξεκινά άμεσα. Ο ίδιος λάτρης του βουνού, της πεζοπορίας και μανιταροσυλλέκτης βρέθηκε στην εν λόγω περιοχή και σ ένα συγκεκριμένο σημείο όπου υποχώρησε το χώμα του προκάλεσε το ενδιαφέρον για να ξεκινήσει την έρευνα στην περιοχή του Πλατανορεύματος, όπως επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ. Τόνισε, μάλιστα, ότι είναι πεπεισμένος πως θα βρεθεί κάτι σημαντικό, ίσως χρυσός, ίσως όμως και να ανακαλυφθεί κάτι από την αρχαιότητα. Όπως μάλιστα αναφέρει είναι η πρώτη φορά που αποφάσισε να αναζητήσει «κρυμμένο θησαυρό» και να προχωρήσει την όλη διαδικασία πιστεύοντας ότι κάτι υπάρχει στο συγκεκριμένο σημείο, χωρίς να μπορεί να το προσδιορίσει.
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΟΥ