Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό έργο TRIERES (κοιλάδα υδρογόνου μικρής κλίμακας) και με την υποστήριξη της Hellenic Hydrogen και της Coral Gas, θυγατρικής του Ομίλου Motor Oil, φέρνουν το 3ο JIVE Roadshow στην Ελλάδα. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί από τις 17 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στον τομέα της κινητικότητας, της καθαρής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου.
Στόχος του roadshow είναι η επίδειξη ενός λεωφορείου υδρογόνου (Fuel Cell Electric Bus) και ενός Multi Element Gas Container το οποίο θα ανεφοδιάζει το λεωφορείο με υδρογόνο, παρέχοντας γνώσεις για τη λειτουργία αυτών των φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων στις ελληνικές πόλεις. Ο κύριος στόχος του έργου είναι να δώσει στους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς (φορείς εκμετάλλευσης λεωφορείων, δημόσιες αρχές κ.λπ.) την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία ενός αστικού λεωφορείου που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με υδρογόνο, ενώ παράλληλα θα συλλεχθούν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία, την κατανάλωση και τη διαδικασία ανεφοδιασμού του οχήματος. Επιπλέον, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη της χρήσης του υδρογόνου ως καθαρής πηγής ενέργειας για τις μεταφορές.
Στην Ελλάδα, το λεωφορείο υδρογόνου μέσω του 3ου JIVE Roadshow, θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Αθήνα και την Πάτρα, όπου θα δοκιμαστεί σε υφιστάμενα δρομολόγια υπό πραγματικές συνθήκες. Επιπλέον, σε κάθε πόλη θα διοργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση του έργου JIVE, εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις των οδηγών και τεχνικών, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων του υδρογόνου στην κινητικότητα και την ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού.
Τα θετικά αποτελέσματα των δύο πρώτων JIVE roadshow στην Κεντρική – Ανατολική Ευρώπη, σε συνδυασμό με το 3ο JIVE roadshow που θα ταξιδέψει σε Ρουμανία, Ελλάδα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Βουλγαρία, στοχεύουν να δώσουν την ευκαιρία να παρουσιαστεί η τεχνολογία που βασίζεται στο υδρογόνο και να δοθεί η δυνατότητα στις πόλεις και τους τοπικούς φορείς να την γνωρίσουν. Οι προηγούμενες πρωτοβουλίες είχαν θετικό αντίκτυπο και ενίσχυσαν το ενδιαφέρον, με πολλές από τις πόλεις που συμμετείχαν να εκφράζουν την επιθυμία να αποκτήσουν λεωφορεία με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες αυτές ήταν σημαντικές για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την τεχνολογία υδρογόνου και τα περιβαλλοντικά της οφέλη.