Οι επιχειρήσεις τροφίμων έχουν νομική ευθύνη να πωλούν τρόφιμα που είναι ασφαλή, κατάλληλα και σωστά επισημασμένα.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βασικά μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης όταν τρώτε έξω.
Άτομα που κινδυνεύουν από τροφική δηλητηρίαση
Ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να πάθουν τροφική δηλητηρίαση.
Προσέχετε ιδιαίτερα όταν αγοράζετε, αποθηκεύετε και προετοιμάζετε τρόφιμα για αυτά τα άτομα.
Στις ευάλωτες ομάδες περιλαμβάνονται οι εξής:
- έγκυες γυναίκες
- ηλικιωμένοι
- μικρά παιδιά
- άτομα με χρόνιες παθήσεις.
Αιτίες τροφικής δηλητηρίασης
Παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως η σαλμονέλα, το καμπυλοβακτηρίδιο και το E. coli μπορεί να βρεθούν στα ζώα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή τροφίμων.
Η προσοχή κατά την επεξεργασία, τη μεταφορά, την αποθήκευση, την προετοιμασία και το σερβίρισμα των τροφίμων είναι απαραίτητη για τη μείωση του κινδύνου μόλυνσης.
Τα βακτήρια που προκαλούν τροφική δηλητηρίαση μπορούν να πολλαπλασιαστούν πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα σε συγκεκριμένες συνθήκες.
Οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη των βακτηρίων είναι οι εξής: