Κάνοντας αυτοκριτικές αναφορές για την υπόθεση Ανδρουλάκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε στη νομιμότητα της παρακολούθησης του τηλεφώνου του και από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της συζήτησης για τις υποκλοπές ο πρωθυπουργός στην πρωτολογία του επέμεινε στην ως τώρα κυβερνητική γραμμή διαμηνύοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.
Υποδέχτηκα με αυτοκριτική
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επέμεινε επίσης στη σκληρή γραμμή καλώντας τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε εκλογές και χρέωσε την παρακολούθηση Ανδρουλάκη σε εντολή του ίδου του κ. Μητσοτάκη.
Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να γίνει σε κλίμα εθνικής ευθύνης η συζήτηση και να αναζητηθούν συγκλίσεις για τις θεσμικές αλλαγές στο πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΥΠ, το έργο της οποίας και υπερασπίστηκε.
Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Ισπανίας λέγοντας ότι η σοσιαλιστική κυβέρνηση δεχόταν πυρά ότι παρακολουθούσε βουλευτές της και την ίδια ώρα αποκαλύφθηκε ότι είχε παγιδευτεί το κινητό τηλέφωνο του ίδιου του πρωθυπουργού κ. Σάντσεζ.
Παράκεντρα μας άκουγαν με πρωθυπουργό τον κ. Τσίπρα
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε τα εξής: Κι εγώ πληροφορούμαι ότι υπήρξα θύμα συνακροάσεων την εποχή που ήμουν εν δυνάμει πρωθυπουργός. Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθω και εγώ ποια παράκεντρα μας άκουγαν τότε, με τον κ. Τσίπρα πρωθυπουργό.
«Υποδέχτηκα με αυτοκριτική τη νόμιμη επισύνδεση του κ. Ανδρουλάκη» είπε αρχικά ο πρωθυπουργός προσθέτοντας πως όταν την πληρθοφοθρήθηκα δεν δίστασα να παραδεχτώ ότι ήταν λάθος και απάντησα με αλλαγές σε προσώπα και προτάσεις για πρόσθετες εγγυήσεις ασφάλειας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφού αναφέρθηκε στις μέχρι σήμερα κινήσεις του για την αποδοχή του αιτήματος Τσίπρα αλλά και τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής καθώς και τις προτάσεις με τις δέσμες μέτρων για τις αλλαγές στην ΕΥΠ υπογράμμισε ότι χρειάζεται «προσοχή» καθώς «καμία πρωτοβουλία δεν πρέπει να υπονομεύσει το σημαντικό εθνικό έργο που επιτελεί η ΕΥΠ».
Ο πρωθυπουργός επιμένοντας στη νομιμότητα της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, παρά το πολιτικά λανθασμένο της ενέργειας αυτής, και απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Μιχάλη Κατρίνη, κάλεσε τον κ. Ανδρουλάκη αν εξακολουθεί να αμφισβητεί το νόμιμο της επισύνδεσης του τηλεφώνου του να προσφύγει στη δικαιοσύνη.
«Ο κ. Ανδρουλάκης να προσφύγει σε ελληνικά ή σε ευρωπαϊκά δικαστήρια αν πιστεύει ότι η επισύνδεση αυτή ήταν παράνομη» είπε ο πρωθυπουργός.
Ψηφίζοντας Ανδρουλάκη βγαίνει Τσίπρας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως δεν περιορίστηκε σε αυτή καθ’ αυτή την υπόθεση των υποκλοπών αλλά προέκτεινε την πολιτική αντιπαράθεση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ σε ότι αφορά το χειρισμό της υπόθεσης παρακολούθησής του εξαπολύοντας επίθεση.
«Τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο λαός, κι όχι ο ίδιος», τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης ο οποίος αποκάλυψε ότι δύο φορές κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τον δει, να γνωριστούν.
«Όπως γνωρίζετε αμέσως μετά την εκλογή μου κάλεσα τον κ. Ανδρουλάκη να συναντηθούμε και να γνωριστούμε και αρνήθηκε. Και τότε και τώρα. έχει πει ότι δεν επιθυμεί καμία σχέση με την κυβέρνηση και ότι δεν θα δεχόταν την παρουσία μου ως πρωθυπουργού ακόμα και αν επικρατήσει η ΝΔ στις εκλογές. Έχει δικαίωμα να επιλέγει τους φίλους και συμμάχους του αλλά να ξέρει ότι τους πρωθυπουργούς τους επιλέγει ο ελληνικός λαός».
Παράλληλα, άφησε υπόνοιες για σύμπλευση ΠΑΣΟΚ με ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι ο κ. Ανδρουλάκης με τη στάση του έχει άλλες σκέψεις.
«Να μας πείτε κ. Σκανδαλίδη αν ο Ανδρέας Παπανδρέου έκανε καλά όταν υπήγαγε την ευθύνη της ΕΥΠ στο πρωθυπουργικό γραφείο», είπε. Και πρόσθεσε: «Μάλλον ο αρχηγός σας έχει άλλα σχέδια. Η συμπόρευση του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το θέμα είναι απόλυτη και γι’ αυτό πολλοί φίλοι του ΠΑΣΟΚ αναρωτιούνται μήπως ψηφίζοντας Ανδρουλάκη τους προκύψει Τσίπρας».
Συμφωνεί ο Τσίπρας με Βενιζέλο;
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι στο όνομα της διαφάνειας δεν μπορούν να γίνουν φέιγ βολάν τα απόρρητα μιας μυστικής υπηρεσίας, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με τη συμπεριφορά του προϊονίζει τους θεσμούς.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι δεν μπορεί να εξαιρείται κάποιος πολιτικός στο θέμα των παρακολουθήσεων μόνο και μόνο λόγω της ιδιότητάς τους και μάλιστα ο πρωθυπουργός λέγοντας προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι αν συμφωνείτε κ. Τσίπρα με τον κ. Βενιζέλο που θεωρεί εκ των προτέρων παράνομη την παρακολούθηση πολιτικού προσώπου, θυμίζω το πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή.
«Φαντάζομαι ότι θα βρούμε διαδικασίες ώστε να κατοχυρώσουμε την μυστικότητα των συνεδριάσεων αυτών. Τα δημόσια πρόσωπα δεν πρέπει να διαχωρίζονται με ασπίδα την ιδιότητά τους και να είναι στο απυρόβλητο. Αν πιστεύετε την άποψη του κ. Βενιζέλου ότι επι της αρχής κανείς πολιτικός δεν πρέπει να παρακολουθείται να το πείτε. Αλλά να σκεφτούμε πρώτα πώς εξαρθρώθηκε η Χρυσή Αυγή» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Πέντε πρώην υπουργοί σας έχουν καταγγείλει παρακολουθήσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλοντας ουσιαστικά να προλάβει τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα που θα πάρει αμέσως μετά το λόγο πέρασε στην αντεπίθεση σε ότι αφορά τις υποκλοπές και κατονομάζοντας τους πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Κοτζιά, Γιάννη Πανούση, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτη Λαφαζάνης και Γιάνη Βαρουφάκη, άφησε αιχμές για τις σχετικές καταγγελίες τους ότι γίνονταν υποκλοπές και επί ΣΥΡΙΖΑ.
«Τολμάτε να σηκώνετε το δάκτυλο ενώ έχετε δύο υπουργούς σας σε ειδικά δικαστήρια, κ. Τσίπρα» είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «πάει πολύ εσείς να με αποκαλείται αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης. Εσείς που σας έχουν καταγγείλει 5 πρώην συνεργάτες σας για παρακολουθήσεις».
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης απευθύνθηκε ιδιαιτέρως στον γραμματέα του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι «κύριε Βαρουφάκη, να διευκρινίσετε όσα έχετε γράψει και στο βιβλίο σας».
«Εγώ δεν κάνω πίσω» – Εκλογές στο τέλος της τετραετίας
Κλείνοντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση εντός και εκτός χώρας ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει τοξικό κλίμα με αφορμή τις υποκλοπές σε αυτή τη μακρά προεκλογική περίοδο.
Σταράτα λόγια
Ο πρωθυπουργός αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι «η Ελλάδα είναι επίσημα εκτός ενισχυμένης εποπτείας μετά από 12 χρόνια» και «αφήνει πίσω τα μνημόνια και τις πλατείες του διχασμού και του λαϊκισμού σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία με έναν εξαιρετικά δύσκολο χειμώνα να βρίσκεται μπροστά μας» πρόσθεσε:
Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Υπήρξα και εγώ θύμα συνακροάσεων επί πρωθυπουργίας Τσίπρα
Δεν θα επιτρέψω σε όσους καραδοκούν εντός και εκτός Ελλάδας να εκτρέψουν την χώρα από την προεία της και σημείωσε ότι «γνωρίζω δυνάμεις εντός και εκτός Ελλάδας» που δεν άντεξαν το δρόμο της δυτικής φιλελεύθερης δημοκρατίας που έχει επιλέξει η πατρίδα μας.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα πει «σταράτα λόγια» και υπογράμμισε ότι στην Ελλάδα του 2022 δεν θα αναβιώσουν τα άλλα λιμάνια που κάποιοι ζητούσαν ρούβλια ή δραχμές.
Ο λαός αποφασίζει και δεν εκχωρεί την απόφαση σε κανένα
Όλοι αυτοί πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επηρεάσουν την πολιτική σκηνή με σκοπό να αποσταθεροποιηθεί η κυβέρνηση. «Εγώ δεν κάνω πίσω και οι Έλληνες δεν γυρνάνε πίσω. Μόνο ο λαός αποφασίζει για το μέλλον του και αυτή την απόφαση δεν την εκχωρεί σε κανέναν» τόνισε με νόημα ο πρωθυπουργός.