Παρά την προσπάθεια της ΔΕΗ, σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση, να σταματήσει τη συλλογική προσφυγή των καταναλωτικών οργανώσεων κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής Μητσοτάκη μέσω της πιλοτικής δίκης, τα προσωρινά μέτρα που αποφασίστηκαν σήμερα, έστω και περιορισμένα, αποδεικνύουν ότι απαιτείται η προστασία των καταναλωτών απέναντι στην αισχροκέρδεια των ενεργειακών εταιρειών.
Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της τροπολογίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την προστασία των καταναλωτών που αδυνατούν να πληρώσουν τη ρήτρα, τροπολογία που δεν έγινε δεκτή από την κυβέρνηση. Αποδεικνύει όμως παράλληλα και την αναλγησία της κυβέρνησης Μητσοτάκη και της διοίκησης της ΔΕΗ -με τα χρυσά μπόνους, τις μετοχές δώρο και τις λιμουζίνες-, που δεν λαμβάνουν καμία πρόνοια για τους καταναλωτές που αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην αρνητικές επιπτώσεις της ρήτρας.
Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα, η νομική εκπροσώπηση της ΔΕΗ έφτασε να χρησιμοποιήσει τα επιχειρήματα: «η ΔΕΗ θα χρεοκοπήσει, θα καταρρεύσει» και «θα καταρρεύσει η κυβέρνηση», κατά της πρότασης για τα προσωρινά μέτρα απαγόρευσης των διακοπών ρεύματος.
Είναι τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποίησε ο Κ. Χατζηδάκης, τον Ιούλιο του 2019, για να στρώσει το έδαφος στις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, στην απαλλαγή της ΔΕΗ από τον «ζουρλομανδύα» του Δημοσίου, στις προσλήψεις γαλάζιων παιδιών με κατάργηση του πλαφόν στις αμοιβές και φυσικά στη ρήτρα αναπροσαρμογής και στην αισχροκέρδεια που βιώνουν όλοι οι καταναλωτές εδώ και πολλούς μήνες.
Η απάντηση στο ερώτημα πάντως είναι απλή: Είναι προτιμότερο να καταρρεύσει η κυβέρνηση παρά να χρεωκοπήσει, για ακόμη μία φορά επί ΝΔ, η ελληνική κοινωνία.
Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος
Αναπληρώτρια Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Πέτη Πέρκα