Τα ψάρια εκτός από μία πολύ νόστιμη και πολύτιμη τροφή αποτελούν συχνή αιτία εμφάνισης τροφικής αλλεργίας.
Η αλλεργία στο ψάρι υπολογίζεται στο 1% του γενικού πληθυσμού και μπορεί να είναι απειλητική για την ζωή.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται άμεσα μετά την κατανάλωση του ψαριού και μπορεί να περιλαμβάνουν ερύθημα, εξάνθημα, πρήξιμο, κοιλιακό άλγος, εμέτους, διάρροια, βήχα, και σε προχωρημένο στάδιο πτώση της πίεσης του αίματος και λιποθυμία.
Επιπλέον η αλλεργία στο ψάρι μπορεί να εκδηλωθεί με συμπτώματα κατά την επαφή του δέρματός του με ψάρι ή ακόμη και από την εισπνοή ατμών ψαριού που μαγειρεύεται.
Μία επιβραδυνόμενη μορφή αλλεργίας στο ψάρι αποτελεί το επαγόμενο από πρωτεΐνη τροφής σύνδρομο εντεροκολίτιδας (FPIES Food Protein Induced Enterocolitis Syndrome), στo οποίo τα συμπτώματα εμφανίζονται ώρες μετά την βρώση ψαριού και περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενους εμέτους, κοιλιακό άλγος, διάρροια και υπόταση.
Υπάρχουν κάποιοι αλλεργικοί ασθενείς στο ψάρι που ανέχονται συγκεκριμένα είδη ψαριού ή συγκεκριμένες μορφές επεξεργασίας του.
Η διαχείριση αυτής της τροφικής αλλεργίας προϋποθέτει την εκτενή αλλεργιολογική διερεύνηση και στοχεύει στην ανεύρεση ασφαλών επιλογών κατανάλωσης ψαριού και στην αποφυγή των σοβαρών αντιδράσεων.
Ποτίκα Μυρτώ
Αλλεργιολόγος Παίδων και Ενηλίκων
Ιατρείο Τρικάλων
Ασκληπιου 11, 42131
τηλ : 2431181801
Ιατρείο ΓρεβενώνΠαύλου Μελά 9, 51100
τηλ : 2462083816www.potikamirto.gr/