Το Δίκτυο Πανεπιστημιακών Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων Πολιτισμού και Περιβάλλοντος (ΔΙ.ΠΑ.Θ.Ε.Π.Π.) συστάθηκε τον Μάρτιο του 2021 με κύριους άξονες τον Πολιτισμό, το Περιβάλλον την Εκπαιδευτική και Πολιτιστική Διπλωματία. Δεκαπέντε (15) Διευθυντές ή Εκπρόσωποι Πανεπιστημιακών Θεσμοθετημένων Εργαστηρίων από επτά (7) ΑΕΙ της χώρας και δύο Μέλη της Εννεαμελούς Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου, συνυπέγραψαν το Ιδρυτικό Μνημόνιο Συνεργασίας στις 31-3-2021 στο οποίο αναφέρονται:
Α. ΟΙ ΛΟΓΟΙ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Β. ΓΕΝΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Γ.ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ
Δ. Η ΙΣΧΥΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ε. Ο ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ
ΣΤ.ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΠΟΥ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ζ.ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ ( ΦΥΣΙΚΕΣ)
Στην 1η Συνεδρίαση της Εννεαμελούς Συντονιστικής Επιτροπής ( Ε.Σ.Ε.) του Δικτύου, μετά από πρόταση του Διευθυντή του Θ.Ε. Διαχείρισης Τεχνολογίας (MATER Lab) του Τμήματος Διαπεριφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης της Σχολής Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητή κυρίου Ιωάννη Μπακούρου, ο σχεδιασμός του λογότυπου του Δικτύου προτάθηκε να πραγματοποιηθεί από τους Φοιτητές/τριες του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον Κοσμήτορα της Σχολής και Προέδρου του Τμήματος κύριο Ιωάννη Ζιώγα το οποίο και τελικά κατοχυρώθηκε στη συνέχεια στην 1η Γενική Συνέλευση, Πρακτικό Θ.Η.Δ.11/ Γ.Σ.1/10-6-2021 ενώ προηγήθηκε η καταγραφή των προτάσεων της Ε.Σ.Ε. για την πρώτη διεύρυνσης των Μελών του Δικτύου με Θ.Ε., ιδιώτες, Φορείς, Οργανισμούς Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και Α.Μ.Κ.Ε. στην Ελλάδα και το Εξωτερικό που αναφέρονται στους τομείς του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος, της Εκπαιδευτικής και Πολιτιστικής Διπλωματίας.
Η πρώτη εμβληματική δράση Πολιτισμού του Δικτύου είναι η οργάνωση «Θεματικών Κύκλων Ομιλιών» με Έλληνες επιφανείς της Ελληνικής Διασποράς και όχι μόνον, με στόχο την ενδυνάμωση της Πανεπιστημιακής Κοινότητας του Δικτύου, το οποίο και έχει από την 1η Γ.Σ. την έμπρακτη συμπαράσταση του Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κυρίου Άγγελου Συρίγου για τη θεσμική του αναγνώριση, και την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας κυρίου Ιωάννη Χρυσουλάκη, σε όλους τους Θεματικούς Κύκλους Ομιλιών, οι οποίοι είναι οι εξής:
1ος. Έλληνες της Διασποράς στον Τομέα του Πολιτισμού, του Περιβάλλοντος και της Διπλωματίας 2ος. Νέοι Έλληνες της Διασποράς στα Πανεπιστήμια των πέντε (5) Ηπείρων- Μέλη Ομίλων ή Συνδέσμων Υποτρόφων Ελληνικών Ιδρυμάτων στους τομείς : Υγείας, Αριστείας, Καινοτομίας, Επιχειρηματικότητας, Πολιτισμού, Τουρισμού και Περιβάλλοντος 3ος. Εκπαίδευση της Διασποράς 4ος. Τεχνολογίες διάσωσης και Τεχνικές ανάδειξης του Ελληνικού Πολιτισμού, Τουρισμού 5ος. Ιδρύματα- Κληροδοτήματα που μπορούν, ή συνεισφέρουν στη διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού 6ος. Αρχιτεκτονική Πολιτιστική Κληρονομά και κλιματική αλλαγή 7ος. Ελληνικός Μουσειακός Πολιτισμός ανά την Υφήλιο 8ος. Αρχαία Ελληνική Γραμματεία 9ος. Άυλη Ελληνική Πολιτιστική Κληρονομιά στα Ορθόδοξα Μοναστήρια, στις Καθολικές Βιβλιοθήκες και στα Θρησκευτικά Κέντρα ανά τον κόσμο.