Υγιεινή διατροφή σημαίνει ότι κανείς πρέπει να καταναλώνει μία μεγάλη ποικιλία θρεπτικών τροφών.
Ωστόσο, όσοι πάσχουν από Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ), μπορεί να παρατηρήσουν ότι συγκεκριμένες τροφές τους προκαλούν δυσάρεστα συμπτώματα από το γαστρεντερικό.
Οι τροφές που είναι υπεύθυνες για την πυροδότηση των συμπτωμάτων στο ΣΕΕ, διαφέρουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, επομένως είναι μάλλον αδύνατο να καταρτιστεί συγκεκριμένη λίστα με τροφές που πρέπει να αποφεύγονται.
Έχοντας αυτό ως δεδομένο, πολλοί άνθρωποι παρατηρούν ότι αποφεύγοντας κάποιες από τις πιο κοινές τροφές που είναι ευρύτερα γνωστές ως εκλυτικοί παράγοντες των συμπτωμάτων στο ΣΕΕ -μεταξύ αυτών τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αλκοόλ και τα τηγανητά- παρουσιάζουν τελικά κανονικότερη συχνότητα στις κενώσεις, λιγότερους πόνους και κράμπες και λιγότερο φούσκωμα/ πρήξιμο.