ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ: 7η Επιστημονική Σύνοδος Δυτικής Μακεδονίας

Αγαπητοί Συνάδελφοι Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ και ο φιλοξενών  ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

Σας προσκαλούν στην 7η Επιστημονική Σύνοδο Δυτικής Μακεδονίας που τελείται στην Κοζάνη 10 & 11 Δεκεμβρίου 2011.
Για κάθε συμμετέχοντα στην διημερίδα η χρέωση
συμμετοχής έχει ορισθεί στα 60 ευρώ. Η συμμετοχή στα Hands on απαιτεί επιπλέον 60 ευρώ για την πρώτη συνεδρία
στη μικρή αίθουσα, και από 30 ευρώ για τις υπόλοιπες.Για τους φοιτητές η συμμετοχή ορίστηκε στα 30 ευρώ.

Ξ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ 19, 501 00 ΚΟΖΑΝΗ
ΤΗΛ.: 24610 22139 – ΦΑΞ: 24610 42130
e-mail: [email protected]

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ 2011

 

Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

9:00-14:00  Εγγραφές

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

9:00-10:00 Τολίδης Κοσμάς  Επικ. Καθηγητής Οδοντικής Χειρουργικής Α.Π.Θ.

(θεωρητικό μέρος Hands on)

Πρακτικό σεμινάριο (hand’on) εφαρμογής συστημάτων σύνθετης ρητίνης

Το πρακτικό σεμινάριο αφορά στην εξοικείωση των ασκουμένων με όλες τις δυνατότητες κλινικής εφαρμογής των σύγχρονων συστημάτων σύνθετης ρητίνης.  Ζητήματα όπως, η επιλογή αποκαταστατικού συστήματος, οι αισθητικές αποκαταστάσεις με χρήση διαστρωμάτωσης, η τοποθέτηση αισθητικών αξόνων και ανασύσταση, η άμεση όψη σύνθετης ρητίνης κλπ θα αποτελέσουν τα πεδία άσκησης των συμμετεχόντων.  Στόχοι αποτελούν, η επίλυση αποριών, η ανάπτυξη δεξιοτήτων και τέλος η αύξηση της επιτυχίας στην εφαρμογή αυτών των τεχνικών σε κλινικό επίπεδο.

 

10:00-12:00 (Πρακτικό μέρος hands on Τολίδη) αίθουσα β’

10:00-12:00   (Λαμπριανίδης Θεόδωρος-Καθηγητής Ενδοδοντολογίας,Κωστή Έλενα-Διδάκτορας Ενδοδοντολογίας ,Υπ.Διδάκτορας Ενδοδοντολογίας-Κωδωνάς Κών/νος)

Διαγνωστικά και Θεραπευτικά προβλήματα στην κλινική Ενδοδοντία. Συζήτηση σε περιστατικά.

Σκοπός του στρογγυλού τραπεζιού είναι η παρουσίαση και ανάλυση διαγνωστικών και θεραπευτικών προβλημάτων που αφορούν την Ενδοδοντία. Μέσα από επιλεγμένα κλινικά περιστατικά, παρουσιάζονται σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα αντιμετώπισης πολφικών και περιακρορριζικών παθήσεων, όπως ευμεγέθεις περιακρορριζικές αλλοιώσεις, μικτές ενδο-περιοδοντικές βλάβες, παθήσεις μερικώς διαπλασμένων αλλά και ενασβεστιωμένων δοντιών. Με την ανάλυση των περιστατικών αυτών παρατίθενται σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν ερευνητικά πεδία αιχμής στην Ενδοδοντία.

Kρίνεται απαραίτητο, επίσης να δοθούν οι σύγχρονες απόψεις σχετικά με τις ιδιότητες και τον μηχανισμό θραύσης των μικροεργαλείων, λόγω του διαρκώς αυξανόμενου αριθμού των οδοντιάτρων που χρησιμοποιούν περιστρεφόμενα μικροεργαλεία αλλά και οι σύγχρονες απόψεις για τις αναγεννητικές τεχνικές στην ενδοδοντία, δεδομένου ότι διευρύνεται διαρκώς το πεδίο εφαρμογής τους.

 

12:00-12:30 coffee break

12:30-14:00 Συλβέστρος Σπύρος – Αργυρόπουλος Νικόλαος

Α) ΣΧΕΔΙΟ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ – ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ Ή ΑΥΞΗΣΗΣ
ΦΑΤΝΙΑΚΗΣ ΑΚΡΟΛΟΦΙΑΣ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΩΝ. Β) ΑΝΥΨΩΣΗ
ΙΓΜΟΡΕΙΟΥ ΚΛΕΙΣΤΗ – ΑΝΟΙΧΤΗ.
Γ) ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΛΛΕΙΠΟΝΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΜΕ
ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ.

14:00-16:00 lunch break

 

ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

16:00-18:00 (hands on Dr. Κλεάνθης Μανωλάκης) αίθουσα β’

Πρόληψη-Δίνοντας νέα διάσταση στο οδοντιατρείο

 

Είναι επιστημονικά και κλινικά τεκμηριωμένο γεγονός ότι η οδοντιατρική υγεία των ασθενών μας καθορίζεται από την αποτελεσματικότητα της οδοντιατρικής πρόληψης. Η γνώση και η εμπειρία του οδοντιάτρου βοηθούν τον ασθενή να αντιληφθεί την αναγκαιότητα της ολοκληρωμένης στοματικής πρόληψης.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που προσφέρει η Ελβετική Οδοντιατρική Ακαδημία στηρίζουν τους κατάλληλα εκπαιδευμένους οδοντιάτρους να βελτιώσουν τις γνώσεις και τις κλινικές τους τεχνικές στο χώρο της οδοντιατρικής πρόληψης. Η εκπαίδευση με συσκευές τελευταίας τεχνολογίας και η χρήση αποτελεσματικών τεχνικών για την απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας, της τρυγίας και των χρωστικών από την επιφάνεια των δοντιών και των εμφυτευμάτων ενθαρρύνει περισσότερους ασθενείς να επισκέπτονται τακτικά το οδοντιατρείο μας.

 

Στο ΘΕΩΡΗΤΙΚΟ μέρος, θα αναλυθούν τα ακόλουθα θέματα:

v      Βασικές αρχές ουλίτιδας-περιοδοντίτιδας-περιεμφυτευματίτιδας

v      Αντιμετώπιση με εργαλεία χειρός

v      Αντιμετώπιση με μηχανοκίνητα μέσα

v      Νέες απόψεις και εφαρμογές – Η Ελβετική σχολή

v      Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των διαφόρων μεθόδων

v      Κλινικά περιστατικά

v      Βιβλιογραφία

v      Θέση της πρόληψης στο σύγχρονο οδοντιατρείο σε οικονομικά δύσκολους καιρούς

 

 

 

Στο ΠΡΑΚΤΙΚΟ μέρος, θα γίνει άσκηση των συμμετεχόντων σε ειδικά διαμορφωμένα εκμαγεία. Τα θέματα που θα συζητηθούν είναι:

v      Η επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού για την υπερουλική και υποουλική αφαίρεση ης τρυγίας και των χρωστικών από την επιφάνεια των δοντιών και των εμφυτευμάτων

v      καθαρισμός της επιφάνειας των εμφυτευμάτων

v      τεχνικές αεροστίλβωσης

 

Στους συμμετέχοντες θα δωθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης της Ελβετικής Οδοντιατρικής Ακαδημίας

 

16:00-16:45 Καπαγιαννίδης Δημήτριος

Περίληψη της παρουσίασης

Η οδοντιατρική φωτογραφία ως εργαλείο επικοινωνίας των οπτικών ιδιοτήτων των δοντιών μεταξύ γιατρού και τεχνίτη

Στην καθημερινή κλινική πράξη ο οδοντίατρος αδιαφορεί ή αδυνατεί να καταγράψει και να αποστείλει μία σειρά πληροφοριών που χωρίς αυτές είναι αδύνατον ο τεχνίτης να αναπαραγάγει με αξιοπιστία την οπτική συμπεριφορά της προσθετικής αποκατάστασης.

Το χρώμα (οικογένειας, πυκνότητα, φωτεινότητα) αλλά και η γεωμετρική συμπεριφορά των δοντιών (μορφή, σχήμα, επιφανειακή δομή, προοπτική, τρισδιάστατη θέση, η ενσωμάτωση και οι ημιδιαφάνειες) πρέπει με κάποιο τρόπο αφού γίνει αντιληπτή και αξιολογηθεί από τον παρατηρητή (γιατρό ή τεχνίτη), να γίνει επιλογή της μεθόδου και των μέσων καταγραφής και αποστολής των πληροφοριών για το ζητούμενο τελικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα οι οπτικές πληροφορίες για να έχουν αξία θα πρέπει να είναι ακριβείς και αξιόπιστες. Για να επιτευχθεί αυτό ο οδοντίατρος πρέπει να γνωρίζει την οδοντιατρική φωτογραφία (στόχοι, λήψεις, και ρυθμίσεις). Άλλα βασικά στοιχεία είναι η τυποποίηση της οδοντιατρικής λήψης μέσω των πρωτοκόλλων και η βαθμονόμηση της λήψης και της προβολής στις οθόνες ώστε να επιτευχθεί μία ακριβής και αξιόπιστη επικοινωνία μεταξύ γιατρού και τεχνίτη.

 

16:45-17:05   Καλλής Αντώνης: Χρήση Laser στην ενδοδοντία για καθαρισμό του ριζικού σωλήνα και μείωση μικροβίων σε βαθύτερα στρώματα οδοντίνης.

Σκοπός της παρόυσας εργασίας είναι η παρουσίαση της συνδυασμένης χρήσης Er:Yag  Laser  2940 nm  για την απομάκρυνση του smear layer και των οργανικών υπολειμμάτων και του Nd :Yag Laser 1064 nm για την μείωση των μικροβίων σε βαθύτερα στρώματα οδοντίνης. Ο συνδυασμός αυτός είναι ο ιδανικός για μια επιτυχημένη ενδοδοντική θεραπεία με την ελάχιστη επιβάρυνση των οδοντικών ιστών και μεγάλη ανακούφιση για τους ασθενείς.

Γίνετα αναφορά στο φωτοακουστικό φαινόμενο με την χρήση PIPS καθώς και στις ιδιότητες Nd:Yag για βαθύτερη απολύμανση.

 

17:05-17:25 Στράκας Δημήτρης: Λεύκανση στο οδοντιατρείο με χρήση Laser.

Η λεύκανση δοντιών με laser αποτελεί μία ευρέως διαδεδομένη μέθοδο για το οδοντιατρείο καθότι, είναι απλή, ασφαλής, γρήγορη και πολύ καλά αποδεκτή από τους ασθενείς που θέλουν να βελτιώσουν την αισθητική των δοντιών τους σε σχέση με τη λάμψη και το χρώμα αυτών. Στην παρουσίαση αυτή θα δείξουμε τα πλεονεκτήματα της οδοντιατρικής λεύκανσης με laser γενικότερα, τα πλεονεκτήματα του Nd:YAG laser ως μήκος κύματος, αναφορές στις τρέχουσες ερευνητικές εργασίες και τα κλινικά βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Θα αναλύσουμε ενδείξεις και αντένδείξεις και θα παρουσιαστούν με φωτογραφίες κλινικά αποτελέσματα. Συμπερασματικά καταλήγουμε πως τα Nd:YAG laser έχουν πολύ καλά αποτελέσματα στη λεύκανση των δοντιών

 

17:25-17:45 Δημητρίου Ευάγγελος: Χρήση του Laser  στην καθημερινή κλινική πράξη.

Γίνεται παρουσίαση κλινικών περιστατικών χρησιμοποιώντας Laser κατάληλλου μήκους κύματος και τεκμηριωμένα πρωτόκολλα εργασίας. Παρουσιάζονται παρασκευή κοιλότητας, αφαίρεση μελαχρωματικών κηλίδων στα ούλα, απολύμανση ριζικού σωλήνα, θεραπεία περιοδοντίτιδας και άφθας.

Εξηγείται ο μηχανισμός δράσης και η αλληλεπίδραση Laser ιστών για το κάθε μήκος κύματος που χρησιμοποιήθηκε.

 

17:45-18:00 coffee break

18:00-20:00 ελεύθερες ανακοινώσεις

18:00-18:30 ”Οδοντογενείς Λοιμώξεις: Νεότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις”

 

Παρασκευή Παπαϊωαννίδου

Καθηγήτρια Φαρμακολογίας Ιατρικής Σχολής ΑΠΘ

Η Azithromycin πρόσφατα αντικατέστησε την clindamycin για την προφύλαξη της ενδοκαρδίτιδας  στα παιδιά. Συνιστάται επίσης σήμερα από την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία (ADA) και την Αμερικανική Καρδιολογική  Εταιρεία (AHA) ως εναλλακτική στην πενικιλλίνη, μαζί με την clindamycin, στη χημειοπροφύλαξη της  ενδοκαρδίτιδας στους ενήλικες. Οι στόχοι αυτής της διάλεξης  είναι κατ ‘ αρχάς, να  καταδείξει  τις φαρμακολογικές ιδιότητες της αζιθρομυκίνης  ως παράγοντα κατάλληλου στη σύγχρονη θεραπευτική διαχείριση  των οδοντογενών λοιμώξεων και δεύτερον να ανασκοπήσει την τρέχουσα βιβλιογραφία σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ουσίας στη χημειοπροφύλαξη της ενδοκαρδίτιδας.

Τα διαθέσιμα στοιχεία, οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και πρωτίστως οι  φαρμακολογικές ιδιότητές της, υποστηρίζουν την  αποτελεσματικότητά  της στην προφύλαξης της ενδοκαρδίτιδας και την καταδεικνύουν ως μία ελπιδοφόρα και σύγχρονη θεραπευτική επιλογή στην αντιμετώπιση των  οδοντογενών λοιμώξεων, επιτυγχάνοντας υψηλές και παρατεταμένες συγκεντρώσεις στους ιστούς στόχους για 7 έως 10 ημέρες μετά τη χορήγηση. Η αντιμικροβιακή δράση της Azithromycin είναι τεκμηριωμένη σε ένα μεγάλο εύρος παθογόνων μικροοργανισμών που αποικίζουν την στοματική κοιλότητα, διαθέτοντας ευρύ φάσμα δράσης έναντι αναερόβιων βακτηρίων  και Gram αρνητικών βακίλων. Ένα από τα προβλήματα που σχετίζεται με την χρήση των αντιβιοτικών ουσιών στη θεραπεία των οδοντογενών λοιμώξεων είναι η συμμόρφωση των ασθενών στην αγωγή. Η Azithromycin παρέχει εδώ ένα ευδιάκριτο πλεονέκτημα, διότι συνήθως χορηγείται μία φορά την ημέρα για 3 ημέρες και είναι πολύ καλά ανεκτή στα παιδιά και στους ενήλικες.

 

18:30-19:00Παυλίδης Δημητριος Ορθοδοντικός:

Έγκλειστος πρόσθιος τομέας της άνω γνάθου –

Σύγχρονοι Ορθοδοντικοί προβληματισμοί στην

αισθητική ζώνη.

19 :00-19:30 Λίτσας  Γεώργος Ορθοδοντικός

ΟΡΘΟΔΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗ ΜΙΑ

ΑΜΦΙΔΡΟΜΗ ΣΧΕΣΗ

 

Κυριακή 12 Δεκεμβρίου

 

ΤΡΙΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑ

9:00-10:00 Γερασίμου  Πάρης  Επίκουρος Καθηγητής στο Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής  (θεωρητικό μέρος hands on)

Πρακτικό σεμινάριο εφαρμογής συστημάτων έμμεσων αποκαταστάσεων σύνθετης ρητίνης

Τα τελευταία χρόνια οι εφαρμογές των σύνθετων ρητινών σε έμμεσες αποκαταστάσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά.  Με βασικά πλεονεκτήματα την αισθητική απόδοση, την αντοχή και το μειωμένο κόστος σε σχέση με άλλες τεχνικές έμμεσων αποκαταστάσεων οι σύνθετες ρητίνες χρησιμοποιούνται σε μία πληθώρα εφαρμογών όπως, ένθετα, επένθετα, όψεις, γέφυρες χωρίς μεταλλικό σκελετό κλπ.  Σκοπός του πρακτικού σεμιναρίου είναι να καταδείξει τις δυνατότητες αυτών των συστημάτων καθώς και τον τρόπο χρήσης τους από τη φάση της παρασκευής της κοιλότητας, τα ενδιάμεσα στάδια μέχρι την τελική τοποθέτηση στο στόμα του ασθενούς.  Οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να εξοικειωθούν με αυτά τα συστήματα και να τα εντάξουν σταδιακά στην καθημερινή κλινική τους εργασία.

10:00-12:00 Γερασίμου (Πρακτικό μέρος hands on) αίθουσα β’

10:00-11:00 Φακίτσας Ιωάννης

Συνδιάζοντας αισθητική,λειτουργικότητα,ταχύτητα,κόστος στην κλινική πράξη.

Σκοπός της εισήγησης είναι να παρουσιαστεί ο τρόπος σκέψης και η μέθοδος ώστε να μπορεί ο κλινικός σύμφωνα με τις δικές του δυνατότητες και εμπειρία να υλοποίηση και να ανταποκριθεί κατα το καλύτερο δυνατόν στις ανάγκες και προσδοκίες των ασθενών του στοχεύοντας το συνδιασμό της καλύτερης αισθητικής και λειτουργικότητας σε σύντομο χρόνο με το χαμηλότερο κόστος.

Η αναφορά των περιστατικών θα είναι κατα κανόνα απο το πεδίο της χειρουργικής στόματος και απο τη συνεργασία που προκύπτει απο άλλες ειδικότητες η γενικούς Οδοντιάτρους.

Ο ακροατής κατα τη διάρκεια  της εισήγησης θα μοιραστεί κλινική εμπειρία απο επιπλεγμένα περιστατικά  και θα μπορεί να αναγνωρίζει την αιτία των προβλημάτων και των επιλοκών που έχουν συμβεί,καθώς και θα έχει αποκτήσει βασικές γνώσεις και μεθοδολογία στην πρόληψη και διαχείρηση των κρίσεων.

 

11:00-11:30 coffee break

11:30-12:15 Βούρος Ιωάννης

Τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων σε ελλειμματική φατνιακή ακρολοφία στην αισθητική περιοχή

Τοποθέτηση οδοντικών εμφυτευμάτων σε ελλειμματική φατνιακή ακρολοφία στην αισθητική περιοχή.

Ιωάννης Βούρος, Αναπληρωτής Καθηγητής, Α.Π.Θ

Η παρουσία ελλειμμάτων της φατνιακής ακρολοφίας συχνά δυσχεραίνει την τοποθέτηση των οδοντικών εμφυτευμάτων στη σωστή θέση από προσθετική και λειτουργική σκοπιά. Στις περιπτώσεις αυτές ο κλινικός είναι αναγκασμένος να προχωρήσει σε διαδικασίες αύξησης της  ακρολοφίας με εφαρμογή τεχνικών όπως η Κατευθυνόμενη Οστική Αναγέννηση (ΚΟΑ), η χρήση οστικών μοσχευμάτων σε συνδυασμό ή όχι με αυξητικούς παράγοντες, η διατατική οστεογένεση και η οστική διάσχιση. Τα τελευταία χρόνια εχουν αναπτυχθεί τεχνικές με χρήση βιοενεργών ουσιών όπως το πλάσμα πλούσιο σε αυξητικούς παράγοντες (PRGF), οι οποίες φαίνεται να  ανοίγουν νέους ορίζοντες στις διαδικασίες της οστικής ανάπλασης. Ειδικά στις αισθητικές περιοχές, η εφαρμογή των τεχνικών αυτών φαίνεται να δίνει αξιόπιστες λύσεις και να μειώνει τους χρόνους της αποκατάστασης με οδοντικά εμφυτεύματα. Στα πλαίσια της παρουσίασης θα αναλυθούν οι παραπάνω μέθοδοι με έμφαση στις τεχνικές οστικής ανάπλασης με χρήση οστεογεννητικών μεμβρανών, και μοσχευμάτων εμπλουτισμένων με αυξητικούς παράγοντες.

 

 

12:15-13:00

“Επιτυχία-Αποτυχία Ενδοδοντικής Θεραπείας” 

Κλεονίκη Λυρούδια, Καθηγήτρια Ενδοδοντολογίας
Γεώργιος Μικρογεώργης, Διδάκτορας Ενδοδοντολογίας
Φανή Γιαννούλα, Οδοντίατρος, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια Ενδοδοντολογίας

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.