H Συνταγή της Ημέρας: Τσουρέκια νηστίσιμα!

tasatsourekiaτης Αναστασίας Θεοχαροπούλου

Ποιος μπορεί να κρατηθεί μέχρι το πάσχα για να απολαύσει τα μοσχοβολιστά τσουρέκια;;!! Η νηστίσιμη εκδοχή τους, θα σας ενθουσιάσει και μέχρι την ανάσταση που τελειώνει η νηστεία δεν θα μείνει ψίχουλο! Αρκετά πιο εύκολη απο τα κανονικά τσουρέκια και πιο λάιτ, για να μη μας ζώνουν οι τύψεις οταν τσιμπολογάμε ειδικά αν τα γεμίσουμε με σοκολάτα ή πουρέ κάστανου!

Υλικά (για 3-4 τσουρέκια):

2 καλουπάκια μαγιά νωπή
μαχλέπι, κακουλέ
1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
1 ποτήρι σπορέλαιο
1,5 ποτ ζάχαρη
1 ποτήρι νερο χλιαρό
αλεύρι όσο πάρει

Εκτέλεση:

1. Πρώτα κάνουμε το προζύμι. Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό και προσθέτουμε 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγο αλεύρι. Ανακατεύουμε να ενσωματωθούν καλά και το αφήνουμε τον χυλό σκεπασμένο με μεμβράνη και κουβέρτα για 30-45 λεπτά να φουσκώσει
2. Σε μια λεκανίτσα ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός απ το αλύερι
3. Προσθέτουμε το προζύμι και λίγο αλεύρι και ζυμώνουμε. Το αλεύρι το προσθέτουμε σιγά σιγά ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη που ξεκολλάει απ τα τοιχώματα
4. Την πλάθουμε σε μια μπάλα και την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό χώρο μέχρι α διπλασιαστεί σε όγκο (2 ωρίτσες)
5. Μόλις η ζύμη φουσκώσει, την ξαναζυμώνουμε και τη χωρίζουμε σε κομμάτια
6. Πλάθουμε τα τσουρέκια μας και τα αραδιάζουμε σε λαδωμένο ταψί, αφήνοντας χώρο ανάμεσα τους γιατί θα φουσκώσουν
7. Αφήνουμε το ταψί με τα τσουρέκια μέσα στο φούρνο για 20 λεπτά να φουσκώσουν και μετά τα ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 30-40 λεπτά

* Μέσα στη ζύμη μπορούμε να βάλουμε ξερά φρούτα ψιλοκομμένα, ξηρούς καρπούς ή νιφάδες σοκολάτας
** Μόλις βγουν απ το φούρνο μπορούμε να τα αλείψουμε με λίγη μαρμελάδα που έχουμε αραιώσει με νεράκι για να γυαλίσουν ή κουβερτούρα λιωμένη με λίγο σπορέλαιο
*** Για τα κανονικά τσουρέκια δειτε εδώ ( https://kozanimedia.gr/?p=68347 )

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *