Οι Κοζανίτες από σήμερα…βάζουν την “αρμιά” για τα χριστουγεννιάτικα γιαπράκια-Η παραδοσιακή Συνταγή της Ημέρας!!!

anastasiaτης Αναστασίας Θεοχαροπούλου

….ή αλλιώς “λάχανο τουρσί” στα πρωτευουσιάνικα!. Η αρμιά όπως είναι γνωστό είναι το κύριο συστατικό για τα γιαπράκια, το εθνικό φαι της Κοζάνης, μετά τους κεφτέδες και τα κιχιά. Την αρμιά την φτιάχνανε ανήμερα του αγίου Φιλίππου (14/11) και την ανοίγανε γύρω στα Χριστούγεννα να ετοιμάσουν τα γιαπράκια. 40 μέρες έπρεπε να μείνει το λάχανο μέσα στο βαρέλι για να είναι έτοιμο.

Υλικά:

6-7 λάχανα μέτρια, όχι πολύ σφιχτά
χοντρό αλάτι
νερό
3 λεμόνια κομμένα στη μέση
πλαστικό βαρέλι που να κλείνει αεροστεγώς

Εκτέλεση:

1. Ανοίγουμε μ΄ένα μαχαίρι μια τρύπα αφαιρώντας το σκληρό μέρος του λάχανου.
2. Γεμίζουμε την τρύπα με αλάτι και βάζουμε τα λάχανα μέσα σε ένα πλαστικό βαρέλι.
3. Ρίχνουμε μια δυο χούφτες αλάτι, τα λεμόνια και γεμίζουμε με νερό. Κλείνουμε καλά το βαρέλι
4. Κάθε 2-3 μέρες ανακατεύουμε τα λάχανα για να ανακατεύεται το νερό με το αλάτι Τα φυλάμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

* Αν δεν θέλετε να κάνετε αρμιά γιατί δεν θέλετε τόσο μεγάλες ποσότητες ή σας φαίνεται μπελαλίδικη διαδικασία, μπορείτε να κάνετε το εξής κόλπο:
Αν έχετε χώρο στην κατάψυξη, πάρτε 1- 2 λάχανα. Κόβετε το κοτσάνι ανοίγοντας μια τρύπα. Ρίχνετε αλάτι μέσα και το χυμό απο ένα λεμόνι. Το κλείνετε σε μια σακούλα και το βάζετε στην κατάψυξη. Σε 2 βδομάδες είναι έτοιμο να κάνετε τα γιαπράκια! Το μόνο αρνητικό σε αυτό είναι οτί δεν θα έχετε αρμόζουμο για να συνέλθετε από τα ξενύχτια των Χριστουγέννων!

15 comments for “Οι Κοζανίτες από σήμερα…βάζουν την “αρμιά” για τα χριστουγεννιάτικα γιαπράκια-Η παραδοσιακή Συνταγή της Ημέρας!!!

  1. syntrofos
    14 Νοεμβρίου 2012 at 12:58

    η Αρμια δεν ανοίγει “γυρω στα Χριστούγεννα΄” Ανοίγει του Αγ Ελευθερίου just διότι ο Αι Λεφτέρης ελευθερώνει και τις αρμιες

    • vzn
      14 Νοεμβρίου 2012 at 21:23

      Τι κασμέρια είναι αυτά; “συντροφε;”

  2. Αναστασία
    14 Νοεμβρίου 2012 at 21:48

    Και ο αι λευτερης γυρω στα χριστουγεννα ειναι!!τι 15 τι 25!!
    Συνηθως 22-23 ανοιγαν την αρμια να ετοιμασουν τα γιαπρακια για τις 25 .. Πιο πριν ειναι νηστεια ….τωρα αμα ορεξευτει κανας κανενα γιαπρακι απ τις 1 του δεκεμβρη και ανοιξει την αρμια, ε δν νομιζω να χαλασει και ο κοσμος!!!

  3. vzn
    15 Νοεμβρίου 2012 at 01:09

    Συμφωνώ απόλυτα με την Αναστασία!

  4. Paradosiakos
    15 Νοεμβρίου 2012 at 04:07

    DE Armias ET yiapracus NON EST DISPUTANDUM. Δεν είμαι αυτής της απόψεως.
    Μέσο το οποίο κατέχει δημοσιογράφος εκ τσιαρτσιαμπά ορμώμενος ένθα φύονται τα αναγκαία λάχανα (βάντσα) οφείλει να είναι ακριβές. ¨
    Ετσι, άμα τη ελευθερώσι των αρμιών του Αγ Ελευεθερίουν αυτές μένουν και αναπνεύουν επί εβδομάδα (δηλαδή παραμένουν στο ειδικό ¨καδί” (άκου πλαστικό βαρέλι….) αλλά εκτίθενται σε φρέσκο αέρα επι εβδομάδας ώστε την 23η Δεκεμβρίου να αρχίσει η παρασκευή των γιαπρακίων. Μόνη δικαιολογία για τας ανακρίβιας της συγγραφέως είναι οτι αυτή δεν είναι Κοζανίτισα.
    Το παρόν θέμα αποτελεί ευκαιρία να αντιληφθούμε πώς βάλλεται η παράδοση σε ένα τόσο για τους γνησίους Κοζανίτας ευαίσθητο θέμα

    • anastasia
      15 Νοεμβρίου 2012 at 10:55

      κοζανιτισα ειναι η “συγγραφεας”, σουρδα με τη βουλα…. ο καθενας εχει τον τροπο του αλλιως κανουν την αρμια στη βαντσα αλλιως στην κοζανη αλλιως στη σιάτιστα και σε αλλες πόλεις τις μακεδονιας…. στο δικο μας μαχαλα η αρμια ανοιγει μια και καλη (περα του ανοιγματος ανα 2-3 μερες για ανακατεμα) στις 22 του μηνα (της αναστασιας της φαρμακολυτριας μεγαλη η χαρη της και η δικη μου επίσης)και 23 ετοιμαζουμε κατσαρόλες με γιαπράκια…τ’ αι λευτεριου παενουμε εκκλησια και στις συμπεθερες για χρονια πολλα και κερασματα, δεν ανακατωνομαστε με αρμιες… και στην τελικη το θεμα ειναι οτι τα γιαπρακια θα φαγωθουν ειτε ανοιχτει η αρμια στις 15 ειτε στις 22 ειτε στις 25……

      • anastasia
        15 Νοεμβρίου 2012 at 11:02

        α!! και ξεχασα την αρμια ΔΕΝ την αφηνουμε να παρει αερα, μια βδομαδα κιολας!!….γιατι ξυνίζει και μυριζει σαν κλουβιο αυγο.. μια και καλη την ανοιγουμε και κανουμε τα γιαπρακια

        • vzn
          15 Νοεμβρίου 2012 at 11:25

          Αναστασία μην ασχολείσαι …πρόκειται για γιαπρακοτρολ

          • anastasia
            15 Νοεμβρίου 2012 at 12:18

            axaxaxaxa μαλλον ειναι κεφτεδαηδες αυτοι 😉 :) :)

  5. Vliago
    14 Νοεμβρίου 2014 at 12:06

    Τράτζικ. Το “σκληρό μέρος” κ πιο κάτω “κοτσάνι” λέγονται Τζούφος. Ελλιπής η συνταγή σας,στο 3 Κυρία. Λυπάμαι.

  6. 27 Νοεμβρίου 2014 at 07:58

    ΩΡΑΙΑ ΤΑ ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΟ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ 25[12, ΑΛΛΑ Η ΑΡΜΙΑ Η ΤΟΥΡΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΕΛΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΕΑΣ!!!!

  7. Χρύσα
    18 Μαρτίου 2015 at 09:42

    Καλοί μου φίλοι θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να βάλω το λάχανο τουρσί στην κατάψυξη γιατί μου έχει περισσέψει λίγο…..
    Η αν κάνω γιαπρακια μπορώ να τα βάλω ωμά στην κατάψυξη η πρέπει να τα βράσω….. Σας παρακαλώ αν μπορείτε να με απαντήσετε …..ευχαριστώ πολυ …..

  8. Ευγενία Γραμματόγλου
    12 Οκτωβρίου 2016 at 12:04

    Εγώ την αρμιά να την ξέρω από μικρό παιδί. Οι γονείς μου ήταν από την Καστοριά και κάναν πάντα αρμιιά. Είχαμε όλο το χειμώνα. Εκτός από σαρμάδες λέγονται, και όχι γιαπράκια, μπορείς να κάνεις κατόπουλο, χοιρινό και πίτα την αρμιόπιτα. Νοστιμότατη και διαφορετική από όλες. Θυμάμαι μάχη γινόνταν ποιός θα πρωτοφάει. Η μητέρα μου έχει 6 μήνες που συγχωρέθηκε και λέω φέτος να ξεκινήσω να βάζω και εγώ αρμιά. Την τρώνε όλοι στο σπίτι. Αμα θέλεις να την κρατήσεις στην κατάψυξη σε οποιαδήποτε μορφή πρέπει να την μαγειρέψεις. Πάντως η αρμιά είναι ένα από τα φαγητά που θυμίζουν Χριστούγεννα.

  9. Ηλίας -Σκ΄ρκα & Τσιάμπρα
    14 Νοεμβρίου 2016 at 15:41

    “ΟΥ ΜΗΚΑΣ ΟΥ ΣΚΑΡΚΙΏΤΣ ΚΙ ΤΑ ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ…” (αφήγημα)
    ” Γύρσιν ου Μήκας μιά’φρα τσ’ χαράες στου σπίτ’ μιτζμένους (παραμουνή απ’ τα Χρούστουεννα), …ψόφιους απού τν’ πείνα !
    Τουν είχιν θερίσ’ βλέπ’ς ου κράσους στου καφενείου τ’ Πατρώνα…
    Όπους ρίθ’κειν τα σκαλιά στουν ουβρό ,για να μην ανοίξ’ τ ‘ θύρα κι τουν ακούσει η μάνα τ’, …πήριν σβάρνα τουν τζέτζερ’ μι τα γιαπράκια που είχιν ετοιμάσ’ η κουρμάδα η μάνα τ’ για να τα βράσ’ τ’ χαραή…
    Τά ΄χειν και ωραία τυλιγμένα…σαν τσιόμκες…ένα κι στου χωράφι που λέμε…
    Όπους άνειξιν του καπάκι , τουν μύρσαν΄τα γιαπράκια μι τν’ άβραστη τν’ αρμιά…
    Χείρσιν κι αυτός χλιάπ-χλιούπ να τρώει τα γιαπράκια άβραστα….μιτζμένους όπους ήταν….
    Έφτασιν τουν τζέτζερ’ στουν πάτου σχεδόν….κι ύστερα πάει για ύπνου…
    Όταν σκιώθκιν η καυμέν’ η μάνα τ’… τν’ ήρθιν καταρουή !!!
    Σ’κώνεται κι ου Μήκας ου παλιάντρας – μιτζμένους ακόμα – κι τι τ ‘ λέει…:
    Μπράβο μαρ μάνα !!! συγχαρητήρια !!! τα πέτυχες φέτος τα γιαπράκια…όχι όπως υπέρσι, που τά ‘χεις παραβρασμένα….
    Καταλαβένετε τι έγινε μετά….
    τουν ψόφσιν απ’ τουν δαρμό η καυμένη η μάνα τ’…μι τουν κλώστη τσ’ πλάτις…”

    Από τέτοια λοιπόν στ’ν Κόζιανη…ποιός μας φτάνει…
    Και άλλα πολλά…μακάρι να τα ζούμε για πολλές δεκαετίες ακόμα…

  10. Χρηστος Φαρμακιώτης
    5 Ιανουαρίου 2017 at 16:03

    Το αφήγημα τέλειο συγχαρητήρια. Για το αρμοζουμο βάζετε λεμόνια ενω εμεις στα χωριά της Ελασσόνος βάζουμε ξινό, Παλαιά ειχε η Κοζάνη λεμόνια ή κανατε εισαγωγή απο τους Αυστριακούς;; (Βουλιώτες)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *