Καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών της Ελάτης, από το περιοδικό «Χορεύω» (ΒΙΝΤΕΟ 19:36 – ΦΩΤΟ)

Στο πλαίσιο αφιερώματος στην ευρύτερη περιοχή της Κοζάνης, το έγκριτο περιοδικό πανελλαδικής κυκλοφορίας «Χορεύω», βρέθηκε την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016 στην Ελάτη του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, όπου κατέγραψε (σε ήχο και video) παραδοσιακά τραγούδια της περιοχής από τον ετήσιο εορταστικό κύκλο (του Δωδεκαημέρου της Πρωτοχρονιάς, του Λαζάρου, της Πασχαλιάς, του Μαϊού, του Κλήδονα, κ.α.), που αποδόθηκαν (φωνητικά και χορευτικά) από τις γυναίκες της Ελάτης, στην πλατεία του χωριού.

 

el271216perxor-31 el271216perxor-25 el271216perxor-2-1 el271216perxor-1-1 el271216perxor-18 el271216perxor-9 el271216perxor-5

Οι γυναίκες που συμμετείχαν στη χορευτική ομάδα και παρουσίασαν με τον καλύτερο  και αυθεντικότερο τρόπο τα τραγούδια της περιοχής, ήταν οι: Αντωνοπούλου Κατερίνα (η 87ετής ακούραστη «μάνα» της ομάδας), Γκαραβέλα Δέσποινα, Γκούμα Αλεξάνδρα, Γρίβα Γιαννούλα, Λιόλιου Κατερίνα, Μπέσα Ελένη, Μπισιρίτσα Χρυσούλα, Πολίτη Βαγγελιώ, Πούλιου Αλεξάνδρα, Σφαλύρα Κωνσταντινιά και Τσικοπούλου Βασιλική. Συμμετείχαν ακόμη, στο χορό η μικρή Βάγια Σφαλύρα και η μικρή Ελένη Ντίνα στην αναπαράσταση των δυο παιχνιδιών, που παρουσίασε η ομάδα των γυναικών.

Την όλη προετοιμασία και παρουσίαση των δρώμενων οργάνωσε ο Α.Μ. Σύλλογος «ΕΛΑΤΟΣ» Ελάτης, με υπεύθυνο τον Αχιλλέα Μπούντα. Ασφαλώς η καταγραφή που έγινε, η οποία θα δημοσιευτεί περιοδικό «Χορεύω» και θα μείνει παρακαταθήκη στις νέες γενιές μέσα από τα αρχεία του συλλόγου, καταγράφεται στις πολύ θετικές ενέργειες, τόσο στη διατήρηση της παράδοσης του χωριού, όσο και στην προβολή της Ελάτης σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Γ.Μ./mikrovalto.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *