Πανελλήνιες 2020: Πώς θα διεξαχθούν οι εξετάσεις (απόφαση)


Πανελλαδικές 2020: Έτσι θα διεξαχθούν φέτος – Οι κανόνες ασφαλείας που προβλέπει νέα ΚΥΑ

Φέτος οι αποστάσεις είναι η λέξη κλειδί και για τη διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων που θα ανοίξουν αυλαία στις 15 Ιουνίου.

Κοινή Υπουργική Απόφαση, των υπουργείων Υγείας και Παιδείας αναφέρει πως η χρήση μάσκας θα είναι προαιρετική για τους υποψηφίους και υποχρεωτική για τους επιτηρητές. Θα πρέπει να διατηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων και οι αίθουσες να αερίζονται φυσικά.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την ΚΥΑ, σε κάθε αίθουσα εξέτασης θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των υποψηφίων. Η ίδια απόσταση θα πρέπει να τηρείται και στον χώρο προετοιμασίας των υποψηφίων με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες ή ειδικές μαθησιακές δυσκολίες, καθώς και στον χώρο εξέτασής τους.

Όσον αφορά στη χρήση προστατευτικών μασκών, αυτή θα είναι προαιρετική από υποψηφίους και εκπαιδευτικό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων. Ωστόσο, για τους εκπαιδευτικούς-επιτηρητές όλων των εξεταστικών κέντρων, καθώς και για την περίπτωση εξέτασης υποψηφίου που γίνεται παρουσία εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης, η χρήση προστατευτικής μάσκας θα είναι υποχρεωτική.

Για τα παραπάνω θα πρέπει να μεριμνούν ο πρόεδρος και τα μέλη της Λυκειακής Επιτροπής Εξετάσεων κάθε εξεταστικού κέντρου για τους υποψηφίους ΓΕΛ που εξετάζονται γραπτά, της Επιτροπής Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ που εξετάζονται γραπτά και της Επιτροπής Εξέτασης κάθε Ειδικού Εξεταστικού Κέντρου για τους υποψηφίους που εξετάζονται προφορικά.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι αίθουσες θα πρέπει να αερίζονται επαρκώς με φυσικό τρόπο. Όπου δε θα είναι δυνατό αυτό, προβλέπεται η χρήση κλιματιστικών, αλλά σύμφωνα με τις οδηγίες της σχετικής εγκυκλίου της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Παιδείας η χρήση ανεμιστήρων θα απαγορεύεται.

Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός και να τηρούνται οι οδηγίες καλής υγιεινής των χεριών με χρήση νερού και σαπουνιού ή με αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Επίσης, τα εξεταστικά κέντρα θα τηρούν τους κανόνες του ΕΟΔΥ και για την καθαριότητα.

Τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά και κατά το χρονικό διάστημα που θα διενεργούνται οι Εξετάσεις.

www.dikaiologitika.gr

1 comment for “Πανελλήνιες 2020: Πώς θα διεξαχθούν οι εξετάσεις (απόφαση)

  1. Κατερίνα
    22 Μαΐου 2020 at 12:41

    Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι αντίστοιχες “Πανελλήνιες” έχουν ακυρωθεί για φέτος λόγω της πανδημίας και κάθε υποψήφιος/α έχει το δικαίωμα να καταθέσει αίτηση στο τμήμα της προτίμησής του/της, με βάση τους βαθμούς των τριμήνων και τις διαθέσιμες θέσεις, στην Ελλάδα διεξάγονται κανονικότατα οι Πανελλήνιες και το μοναδικό ζήτημα που τέθηκε ήταν να εξαιρεθούν τα παιδιά των επαγγελματιών υγείας απ’ αυτές. Κανονικά, θα έπρεπε να εξαιρεθούν όλα τα παιδιά φέτος. Και, σε ένα παράλληλο σύμπαν, δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καν Πανελλήνιες αλλά να είναι διαφορετική η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
    Και παρακαλώ να μην ακούσω σχόλια περί αριστείας και λοιπές αηδίες. Εγώ βλέπω τόσα χρόνια άτομα να καταπιέζονται για μια Νομική και για μια Ιατρική και, όταν δεν περνάνε, να καταπιέζονται ακόμη περισσότερο σε σχολές που δεν τους αρέσουν! Και, αντίστοιχα, άλλα άτομα να δηλώνουν Νομική και Ιατρική για να μη στενοχωρήσουν τους γονείς τους. Ήρθε καιρός να αλλάξει αυτή η απαράδεκτη κουλτούρα σε σχέση με την τριτοβάθμια στη χώρα μας! Να περνάνε τα παιδιά σε όποια σχολή το επιθυμούν και να κάνουν περισσότερα δημιουργικά πράγματα στο σχολείο! Όχι να μαθαίνουν απ’ έξω ημερομηνίες και μαθηματικούς τύπους!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.