Oργή των καταναλωτών για την τηλεθέρμανση Κοζάνης, με αναγνώστη του Kozanimedia να αναφέρει:
Με αφορμή τα προβλήματα που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες στην παροχή τηλεθέρμανσης στην Κοζάνη, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, όχι μόνο για την επάρκεια του πετρελαίου και τις τεχνικές εκκρεμότητες των νέων λεβήτων, αλλά κυρίως για τον συνολικό προγραμματισμό της διοίκησης της ΔΕΥΑΚ.
Είναι δυνατόν να ξεκινά η χειμερινή περίοδος, να υπάρχουν εκκρεμότητες στην προμήθεια καυσίμου και τεχνικά ζητήματα στη λειτουργία του εξοπλισμού και να μην έχει εξασφαλιστεί εγκαίρως ένα αξιόπιστο σχέδιο εναλλακτικής τροφοδοσίας;
Ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό προκαλεί η απουσία έγκαιρης και ουσιαστικής ενημέρωσης των καταναλωτών. Εάν υπήρχε κίνδυνος περιορισμένης παροχής θερμότητας, οι πολίτες έπρεπε να έχουν ενημερωθεί εγκαίρως, ώστε να μπορέσουν να προετοιμαστούν και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.
Δεν μπορεί χιλιάδες νοικοκυριά να βρίσκονται ξαφνικά αντιμέτωπα με ανεπαρκή θέρμανση, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και χωρίς σαφές χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης, ενώ έχουν επιλέξει και πληρώνουν για μια συγκεκριμένη υπηρεσία, στην οποία δικαιολογημένα προσδοκούν να μπορούν να βασίζονται.
Η τηλεθέρμανση δεν είναι μια υπηρεσία που μπορεί να λειτουργεί με τη λογική «βλέποντας και κάνοντας». Αφορά χιλιάδες οικογένειες, ηλικιωμένους και ευάλωτους συμπολίτες μας, για τους οποίους η θέρμανση αποτελεί βασική ανάγκη και όχι πολυτέλεια.
Οι διαδικασίες προμήθειας, οι εγκρίσεις και οι προσυμβατικοί έλεγχοι αποτελούν γνωστά και προβλέψιμα στάδια. Η διοίκηση οφείλει να τα συνυπολογίζει στον σχεδιασμό της και να διασφαλίζει ότι η λειτουργία της τηλεθέρμανσης δεν θα τίθεται σε κίνδυνο εξαιτίας καθυστερήσεων ή ανεπαρκούς προετοιμασίας.
Δεν αρκεί, λοιπόν, να αναζητούνται λύσεις την τελευταία στιγμή και να ανακοινώνεται εκ των υστέρων ότι η κατάσταση αναμένεται να αποκατασταθεί. Χρειάζεται υπευθυνότητα, πρόβλεψη, διαφάνεια και, πάνω απ’ όλα, σεβασμός απέναντι στους καταναλωτές.
Η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ οφείλει να απαντήσει με σαφήνεια: Γιατί δεν είχε εξασφαλιστεί εγκαίρως η απαιτούμενη ποσότητα καυσίμου; Ποιο ήταν το σχέδιο αντιμετώπισης μέχρι την ολοκλήρωση των διαδικασιών προμήθειας; Και γιατί οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως για το ενδεχόμενο προβλημάτων στην παροχή θέρμανσης;
Η διοίκηση δεν κρίνεται μόνο από τις αποφάσεις που λαμβάνει, αλλά κυρίως από το αν μπορεί να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη παροχή μιας τόσο σημαντικής υπηρεσίας. Οι καταναλωτές δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν το τίμημα της έλλειψης προγραμματισμού.
Η θέρμανση των πολιτών δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα της τελευταίας στιγμής.”





























