Αποδεδειγμένα πλέον παρατηρείται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει την εξόντωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οι μικρομεσαίοι που όχι μόνο δε πήραν καμία ουσιαστική ενίσχυση, αλλά χτυπήθηκαν περισσότερο από όλους, καλούνται να αντιμετωπίσουν και το κλείσιμο υποκαταστημάτων των τραπεζών.
Οι τράπεζες επωφελήθηκαν των προγραμμάτων ‘ Ηρακλής 1’ και ‘Ηρακλής 2’ (μείωση κόκκινων δανείων κατά 40% στο πρώτο και επιπλέον μείωση κατά 30δις περίπου στο δεύτερο) καθώς και του ταμείου ανάκαμψης. Παρά τη στήριξη που τους έκανε η κυβέρνηση, εκμεταλλεύονται και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις με το νέο νόμο Χατζηδάκη για την παραπέρα μείωση του προσωπικού τους.
Το επιχείρημα ότι έχουμε περάσει στην ψηφιακή εποχή και μειώνονται οι ανάγκες για προσωπικό είναι ψευδές, ανυπόστατο και υποκριτικό. Η πραγματικότητα είναι ότι βρισκόμαστε σε μία μεταβατική περίοδο κατά την οποία εξυπηρετούνται συγχρόνως οι μη ψηφιακές διαδικασίες που υπάρχουν ακόμη, οι ψηφιακές διαδικασίες που μπαίνουν σε εφαρμογή και η διαδικασία μετάβασης από το ένα μοντέλο λειτουργίας στο άλλο.
Έχοντας ήδη αποκλείσει την πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τον τραπεζικό δανεισμό δίνουν τη χαριστική βολή στις επιχειρήσεις της περιφέρειας. Οι τράπεζες είναι άρρηκτα δεμένες με τις επιχειρήσεις αφού καθημερινά γίνονται εκατομμύρια συναλλαγές. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να έχουν στρατηγική τους επιλογή τη βελτίωση του επιπέδου και της ποιότητας των υπηρεσιών τους και όχι την υποβάθμισή τους .Ήδη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας κλείνουν τρία ακόμη υποκαταστήματα τραπεζών δυσκολεύοντας κατά πολύ την καθημερινότητα των πολιτών και ιδιαίτερα των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα κλείνουν το κατάστημα των Σερβίων οι κάτοικοι θα πρέπει να διανύουν απόσταση πολλών χιλιομέτρων για να εξυπηρετηθούν από κατάστημα στην πόλη της Κοζάνης, στην οποία επίσης μειώνουν τον αριθμό των καταστημάτων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση από την άλλη διατυμπανίζει ότι οι τράπεζες θα παίξουν ουσιαστικό ρόλο στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης που πρωταρχικός του σκοπός είναι η κάλυψη του κενού σε επενδύσεις, αλλά από ότι φαίνεται οι επενδύσεις αυτές δεν αφορούν τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες.
Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα υποκαταστήματα κλείνουν εν μέσω πανδημίας αυξάνοντας έτσι το συνωστισμό των πολιτών στα εναπομείναντα.
Στον αντίποδα αυτής της πολιτικής βρίσκονται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, όπως:Το δημόσιο, ως μέτοχος των τραπεζών, χωρίς πλέον μνημονιακές δεσμεύσεις, θα ασκήσει τα δικαιώματά του στη διοίκηση, για μια πιο ορθολογική πολιτική στη χρηματοδότηση της οικονομίας και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.
Αν οι τράπεζες κύριοι της κυβέρνησης θέλουν να μειώσουν τα κόστη τους, να φροντίσουν να εισπράττουν τα υπέρογκα δάνεια από κόμματα και πολιτικούς καθώς και τις μεγάλες επιχειρήσεις που συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και των χρεών προς το δημόσιο (ΔΟΥ και Ασφαλιστικούς Οργανισμούς).