Αντιμέτωπη με νέες μεταναστευτικές πιέσεις βρίσκεται η Ευρώπη με το νέο Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων να λαμβάνει χώρα σε λίγες ώρες στις Βρυξέλλες.
Στο τραπέζι των συζητήσεων οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι εκτιμήσεις για πάνω από 500.000 πρόσφυγες που έχουν θέσει σε συναγερμό μεταξύ άλλων και την Αθήνα αλλά και η κατάσταση στη Λιθουανία όπου, αν και οι αφίξεις μεταναστών στο έδαφος της, από τη γειτονική Λευκορωσία, δείχνουν να έχουν επιβραδυνθεί τα τελευταία 24ωρα εντούτοις, η κυβέρνησή φαίνεται να βρίσκεται αντιμέτωπη με μια δύσκολη και άγνωστη πρόκληση.
Φόβοι για «έκρηξη» μεταναστών στα ευρωπαϊκά εδάφη
Η ανησυχία Ελλήνων και ξένων αξιωματούχων για μια ακόμη «έκρηξη» μεταναστών στα ευρωπαϊκά εδάφη είναι έκδηλη μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η Αθήνα φοβάται ένα νέο μεγάλο κύμα Αφγανών προσφύγων προς την Τουρκία και από εκεί πιθανότατα στη χώρα μας είναι προ των πυλών και ήδη με επιστολή της από τις αρχές Αυγούστου προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς έχει προειδοποιήσει ότι δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μόνη της μια νέα μεταναστευτική κρίση, ανάλογη με εκείνη του 2015. Στην επιστολή μάλιστα γίνεται σαφές ότι θα πρέπει να αποφευχθεί η μαζική φυγή των Αφγανών πολιτών. Η χώρα μας υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να υποστηριχθεί η Τουρκία ώστε να ανακόψει τις ροές προς την Ευρώπη, την ίδια ώρα που εικόνες Αφγανών πολιτών, οι οποίοι προσπαθούν κατά χιλιάδες να φύγουν από τη χώρα και να γλιτώσουν από τους Ταλιμπάν κάνουν τον γύρο του κόσμου.
Σε μεταναστευτική κρίση βρίσκεται και η Λιθουανία
Αντίστοιχα αντιμέτωπη με μια μεταναστευτική κρίση βρίσκεται και η Λιθουανία λόγω του καθεστώτος Λουκασένκο. Σε ανάλογη επιστολή μ’ αυτή της Ελλάδας, προς τους ομολόγους του υπουργούς Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, την οποία έλαβε και ο Έλληνας υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Άμυνας της Λιθουανίας, Άρβιντας Ανουσάουσκας, ζητά επειγόντως, εξαιτίας της αύξησης της παράνομης μετανάστευσης στα σύνορα του ΝΑΤΟ και της Ευρώπης, όπως αναφέρει, την παροχή βοήθειας. Η λίστα με τα ζητούμενα της Λιθουανίας ανανεώνεται συνεχώς και περιλαμβάνει από αγκαθωτό σύρμα (τύπου κονσερτίνα), κοντέινερς, τέντες, θερμάστρες, γεννήτριες μέχρι τραπέζια, καρέκλες, κρεβάτια, μαξιλάρια, τυποποιημένες μερίδες επιβίωσης και σαρωτές δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Παρά τη μείωση των αφίξεων μεταναστών στη Λιθουανία από τη γειτονική Λευκορωσία οι Αρχές σημειώνουν ότι έχουν συγκεντρωθεί στοίβες αιτήσεων ασύλου προς επεξεργασία, ενώ οι τοπικές κοινότητες που βρίσκονται κοντά στους καταυλισμούς των μεταναστών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους με αποτέλεσμα μερικές φορές βίαιες διαμαρτυρίες.
Την περασμένη Παρασκευή (13 Αυγούστου), ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην περιοχή της Βαλτικής ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Associated Press (AP) ότι ενώ η «φάση έκτακτης ανάγκης» των μαζικών αφίξεων φαίνεται να έχει τελειώσει, «η Λιθουανία πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στην ευημερία των ατόμων που κρατούνται σε κέντρα κράτησης μεταναστών και την αξιολόγηση των ισχυρισμών τους για διεθνή προστασία».
Μέχρι στιγμής φέτος, περισσότεροι από 4.000 κυρίως Ιρακινοί αιτούντες άσυλο από 40 χώρες έχουν περάσει παράνομα από τη Λευκορωσία στη Λιθουανία . Αυτό είναι 50 φορές περισσότερο σε σχέση με πέρυσι. Ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Χένρι Νόρντεντοφτ χαρακτήρισε τη ροή μεταναστών «εντελώς μοναδική κατάσταση» για ένα μικρό κράτος όπως η Λιθουανία, με πληθυσμό μόλις κάτω των τριών εκατομμυρίων. Οι Λιθουανοί αξιωματούχοι, όπως εκείνοι των μελών της ΕΕ Λετονίας, Εσθονίας και Πολωνίας, κατηγορούν την αύξηση, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Ιουνίου, στην κυβέρνηση της γειτονικής Λευκορωσίας και στον αυταρχικό πρόεδρό της, Αλεξάντερ Λουκασένκο.
www.iefimerida.gr