Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας κατέθεσαν η Αν. Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ολυμπία Τελιγιορίδου, ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης και ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος με τη συνυπογραφή 26 ακόμα Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ με θέμα: «Εκτός μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ οι αγρότες με οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και δήμους».
Η απαράδεκτη συσχέτιση του μειωμένου ΕΤΜΕΑΡ με οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς και δήμους, θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων και αυξάνει το κόστος παραγωγής τους, τη στιγμή που είναι γνωστές οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος.
Η κυβέρνηση οφείλει να αποκαταστήσει την αδικία και να τροποποιήσει άμεσα τη σχετική ΥΑ που αποκλείει χιλιάδες αγρότες από τις μειωμένες χρεώσεις αγροτικού ρεύματος. Ένας από τους βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της χώρας μας απαιτεί την στήριξη της Κυβέρνησης και όχι τον εμπαιγμό της.
Ερώτηση
Προς τους Υπουργούς
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
Περιβάλλοντος & Ενέργειας
Θέμα: «Εκτός μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ οι αγρότες με οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και δήμους»
Ο πρωτογενής τομέας της χώρας αποτελεί έναν από τους βασικούς παραγωγικούς κλάδους και πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Η οικονομική κρίση που ακολουθεί τις καταστροφές από την κλιματική αλλαγή και την πανδημία του Covid–19 δημιουργεί οικονομική ασφυξία, συνθήκες αβεβαιότητας και ανασφάλειας στον αγροτικό κόσμο και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για την οικονομική στήριξη του κλάδου, ώστε οι αγροτικές επιχειρήσεις να είναι ανθεκτικές και να παραμείνουν βιώσιμες.
Δυστυχώς, σε αυτό το οικονομικό περιβάλλον η κυβέρνηση της ΝΔ, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2019, αύξησε την τιμή του αγροτικού ρεύματος κατά 10%, εκμηδενίζοντας την μείωση ΦΠΑ αγροτικού ρεύματος που είχε θεσπίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από το 13% στο 6%. Επιπλέον, προστίθεται τον Αύγουστο δεύτερη αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που αποτελεί άλλο ένα πλήγμα για το κόστος ενέργειας.
Μοναδική ελπίδα για ελάφρυνση από το ενεργειακό κόστος αποτελεί η ένταξη των αγροτικών επιχειρήσεων στο καθεστώς μειωμένων χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων) που στην πράξη όμως, με την εφαρμογή της σχετικής ΥΑ του 2020, αποκλείει χιλιάδες επιχειρήσεις.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ το μέτρο είναι ουσιώδους σημασίας για τη στήριξη των αγροτών, καθώς συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής, σύμφωνα με την παράγραφο 1α του άρθρου 16, της ΥΑ υπ’ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/74949/926 (ΦΕΚ Β’ 3152/30.07.2020) αποκλείονται δυνητικά χιλιάδες αγρότες, καθώς εξαιρούνται από τις μειωμένες χρεώσεις ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος οι αγρότες που είναι “με εκκρεμείς φορολογικές ή ασφαλιστικές υποχρεώσεις έναντι του κράτους ή των δημοτικών αρχών και δεν δύνανται να υπαχθούν σε Καθεστώς Μειωμένων Χρεώσεων ΕΤΜΕΑΡ, εκτός εάν έχουν αναπρογραμματιστεί ή αναβληθεί τέτοιες εκκρεμείς υποχρεώσεις”.
Στο πλαίσιο της παραπάνω διάταξης, οι αγρότες για να μπορέσουν να υπαχθούν στο μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, υποχρεούνται να ρυθμίσουν άμεσα τις φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες υποχρεώσεις τους προς το δημόσιο, γεγονός που σε συνθήκες οικονομικής δυσχέρειας είναι αδύνατο.
Η αδυναμία αυτή θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους αγρότες, καθώς όσοι δεν δικαιούνται λόγω χρεών να υπαχθούν στο μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ, εντός της σχετικής προθεσμίας, τότε οι χρεώσεις, αναδρομικά από την αρχή του 2019, θα ανέλθουν στα 17 ευρώ/ MWh που είναι η χρέωση βάσης. Θα κληθούν δηλαδή να πληρώσουν στη ΔΕΗ για λογαριασμούς από την 1η Ιανουαρίου 2019 και έως την 31η Δεκεμβρίου 2021, χρεώσεις ύψους 17 ευρώ/MWh, απεμπολώντας τη δυνατότητα της μειωμένης χρέωσης των 9,01 ευρώ/MWh.
Αξίζει επιπρόσθετα να σημειωθεί πως δημιουργούνται ερωτήματα για τη διαδικασία με την οποία ο Διαχειριστής Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ), ο οποίος είναι Ανώνυμη Εταιρεία, έχει πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα των φορολογουμένων πολιτών, αλλά και σε προσωπικά δεδομένα των πολιτών για χρέη τους προς τους δήμους.
Επειδή, ο αγροτικός κόσμος αντιμετωπίζει τεράστιες οικονομικές δυσκολίες,
Επειδή, είναι καθήκον της πολιτείας να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα της Ελλάδας,
Επειδή, το μειωμένο αγροτικό ρεύμα βοηθά στη βιωσιμότητα των αγροτικών επιχειρήσεων με τη μείωση του κόστους παραγωγής,
Επειδή, η προϋπόθεση απάλειψης φορολογικών και άλλων χρεών προς το δημόσιο αποκλείει χιλιάδες αγρότες,
Ερωτώνται οι Υπουργοί:
- Για ποιο λόγο το μειωμένο ΕΤΜΕΑΡ συσχετίζεται με οφειλές σε δημόσιο, ασφαλιστικούς φορείς και δήμους, όταν είναι γνωστές οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι αγρότες;
- Προτίθεστε να τροποποιήσετε την ΥΑ με στόχο να αρθεί η αδικία του αποκλεισμού χιλιάδων αγροτών από το συγκεκριμένο μέτρο;
Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Τελιγιορίδου Ολυμπία
Αραχωβίτης Σταύρος
Φάμελλος Σωκράτης
Βαγενά Άννα
Βαρδάκης Σωκράτης
Βαρεμένος Γιώργος
Βέττα Καλλιόπη
Γκιόλας Γιάννης
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Μανόλης
Μάλαμα Κυριακή
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπαλάφας Γιάννης
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Πέρκα Θεοπίστη
Πολάκης Παύλος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Γιάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκούφα Μπέττυ
Συρμαλένιος Νικόλαος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Τόλκας Άγγελος
Τσίπρας Γιώργος
Χαρίτου Δημήτρης
Ψυχογιός Γιώργος