Με τη σχολική χρονιά να βρίσκεται προ των πυλών και με χαλαρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα για τους μαθητές, η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κάνει ένα βήμα παραπέρα ως προς την επίτευξη του τείχους ανοσίας, ξεκινώντας εκστρατεία πειθούς για τον εμβολιασμό των παιδιών της ηλικιακής ομάδας 12-17 ετών.
Καθημερινά, οι επιστήμονες διατρανώνουν με κάθε τρόπο ότι το εμβόλιο είναι πλέον απαραίτητο για να δοθεί αποφασιστικό «χτύπημα» στην πανδημία, ειδικά από τη στιγμή που η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει κυριαρχήσει (και) στην Ελλάδα, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι οι εμβολιασμοί είναι ικανοί να τιθασεύσουν στο μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος του κορωνοϊού.
Τρανό παράδειγμα η Δανία, το 71% του πληθυσμού της οποίας είναι πλέον πλήρως εμβολιασμένο και η χώρα ετοιμάζεται να αφήσει μία και καλή πίσω της τα περιοριστικά μέτρα.Έτσι, το κυβερνητικό επιτελείο, εν όψει της έναρξης της σχολικής χρονιάς (13/9), σκοπεύει να δώσει έμφαση στην ευαίσθητη ηλικιακή ομάδα των 12-17 ετών, η οποία απέναντι στην μετάλλαξη «Δέλτα» είναι πιο ευάλωτη, ενώ συνεχίζει να αποτελεί μία κρίσιμη εστία μετάδοσης του ιού σε μεγαλύτερους και δη σε ηλικιωμένους. Και πώς θα επιδιώξει να το καταφέρει; Ενημερώνοντας και πείθοντας τους γονείς για την αναγκαιότητα, αλλά και την ασφάλεια των εμβολίων.
Όπως, λοιπόν, αποκάλυψε ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ «οι γονείς, που έχουν παιδιά στα σχολεία και δεν τα έχουν ακόμη εμβολιάσει, να γνωρίζουν πως έχουν ακόμη τον χρόνο, το επόμενο 10ήμερο-15ήμερο να εμβολιάσουν τα παιδιά τους».
Ενημερωτική καμπάνια για τον εμβολιασμό
Μάλιστα, ο κ. Σκέρτσος εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα ξεκινήσει και ειδική καμπάνια ενημέρωσης, προκειμένου οι γονείς να πειστούν και να εμβολιάσουν τα παιδιά τους.
«Θα κάνουμε μία ειδική καμπάνια την επόμενη εβδομάδα, στοχευμένη στην ενημέρωση των γονιών, που έχουν παιδιά, που πηγαίνουν στο σχολείο, 12 έως 17 ετών, για να απαντήσουμε σε όλα τα εύλογα ερωτήματα σχετικά με τον εμβολιασμό των ανηλίκων και να καταλάβουν πως είναι πολύ υψηλότερος ο κίνδυνος εάν νοσήσουν σε σχέση με το εάν κάνουν το εμβόλιο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι «τα σχολεία φέτος θα λειτουργήσουν κανονικά, δεν πρόκειται να κλείσουν. Σύντομα θα έχουμε ανακοινώσεις από το αρμόδιο υπουργείο για τα υγειονομικά πρωτόκολλα, που δεν θα είναι το ίδιο αυστηρά σε σχέση με τα αντίστοιχα περσινά».
Πώς θα επιστρέψουν μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία
Με το βλέμμα στραμμένο στο παράδειγμα των ΗΠΑ, εκεί όπου το άνοιγμα των σχολείων είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθούν ραγδαία τα κρούσματα κορωνοϊού στα παιδιά, κυβερνητικά χείλη έδωσαν μια πρώτη γεύση για το πως θα επιστρέψουν με ασφάλεια μαθητές και δάσκαλοι στις τάξεις.
Όσον αφορά τους μαθητές, θα προσέρχονται στο σχολείο με πιστοποιητικό εμβολιασμού (οι άνω των) 12 ετών, με βεβαίωση νόσησης τελευταίου εξαμήνου ή με δήλωση αρνητικού self test δύο φορές την εβδομάδα. Όπως έχει ξεκαθαριστεί από το υπουργείο Υγείας τα αυτοδιαγνωστικά τεστ θα παρέχονται δωρεάν στους ανεμβολίαστους μαθητές και θα πρέπει να δηλώνονται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.
Βάζουν το χέρι στην τσέπη οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί
Απεναντίας, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται σε δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου την εβδομάδα. Αυτά θα πρέπει να πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου, 10 ευρώ το τεστ. Πάντως να αναφερθεί ότι περίπου το 85% των εκπαιδευτικών έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά της covid-19, είτε λόγω του εμβολιασμού τους, είτε επειδή νόσησαν. Στο ζήτημα αναφέρθηκε χθες το πρωί και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, Θεόδωρος Τσούχλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη.
Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο κ. Σκέρτσος τονίζοντας για το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν εμβολιαστεί, ότι περίπου το 80% εξ αυτών έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση του εμβολίου, και προσθέτοντας ότι αν αφαιρέσουμε όσους εκπαιδευτικούς έχουν ανοσία (περίπου 8%-10% όπως εκτίμησε), παραμένει ένα 10%-12% που παραμένει ανεμβολίαστο.
Πηγή: https://www.iefimerida.gr