Η Δυτική Μακεδονία έχει πληρώσει ακριβά το τίμημα της ενεργειακής ανάπτυξης της Χώρας.
Δυο μεγάλα υδροηλεκτρικά έργα, λιγνιτωρυχεία, εργοστάσια παραγωγής ρεύματος, έχουν χαράξει ανεπανόρθωτα και με μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος το ανάγλυφο της περιοχής, στερώντας την από την δυνατότητα επιστροφής μετά την απολιγνητοποίηση σε παραδοσιακούς τρόπους ανάπτυξης.
Θα περίμενε κανείς μετά από όλα αυτά να δείξει η πολιτεία προς την περιοχή μας κάποια ευαισθησία σε σχέση με το περιβάλλον. Αντί για αυτό όμως τι βλέπουμε :
Την διάνοιξη ατελείωτων δρόμων και την τοποθέτηση Ανεμογεννητριών στο Βέρμιο το Άσκιο και στα Βέλλια που σήμαναν την οριστική αλλοίωση του περιβάλλοντος των ορεινών αυτών όγκων.
Την τοποθέτηση πολλών στρεμμάτων φωτοβολταικών σε κτηνοτροφικές περιοχές όπως Λιβερά, Σιδερά, περιοχή Οινόης κ.α. παρά τις σοβαρές αντιδράσεις των κατοίκων των περιοχών αυτών.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά βρισκόμαστε πάλι μπροστά σε νέους σχεδιασμούς που θα επιβαρύνουν ακόμα πιο πολύ την περιοχή, όπως: τοποθέτηση πλωτών φωτοβολταικών στη λίμνη Πολυφύτου και τοποθέτηση Ανεμογεννητριών σε Μπούρινο και Πιέρια δύο βουνά που το μεν πρώτο χαρακτηρίζεται σαν βοτανικός κήπος της Ευρώπης και το δεύτερο αποτελεί μετά τον Όλυμπο των 12 Θεών, την κατοικία των 9 Πιερίδων Μουσών κατά την Ελληνική μυθολογία που διδάσκεται παγκόσμια στα σχολεία.
Ο ΕΟΣ Κοζάνης που διατηρεί και ορειβατικό καταφύγιο στη θέση Λαγομάνα των Πιερίων, χρόνια αγωνίζεται μαζί με άλλους φορείς και συλλόγους της περιοχής, να κρατήσει ανοικτά τα μονοπάτια των Πιερίων ώστε να προσελκύσει πεζοπόρους στο καταπράσινο αυτό βουνό, χωρίς να λάβει ποτέ βοήθεια από την πολιτεία. Αντίθετα η σχεδιαζόμενη διάνοιξη νέων δρόμων και τελικά η βιαστική τοποθέτηση Ανεμογεννητριών σε όλη την κορυφογραμμή του βουνού, θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή στο μυθικό βουνό.
Σαν σύλλογος δεν είμαστε αντίθετοι στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά καλούμε την πολιτεία να μελετήσει και άλλες μορφές, όπως παραγωγή ενέργειας από τα κύματα και πολλές άλλες που πλέον έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία σε άλλες χώρες, να εγκαταλείψει την καταστροφή των τελευταίων βουνών της περιοχής μας και να επενδύσει στην πράσινη ανάπτυξη των βουνών αυτών, στη συντήρηση μονοπατιών και τη διάνοιξη νέων, καθώς και στην προβολή της περιβαλλοντικής και ιστορικής αξίας του Μπούρινου και των Πιερίων.
Για τους παραπάνω λόγους συμμετέχουμε την Κυριακή 3 Οκτώβρη και ώρα 17.30 στην πλατεία της Νεράιδας στην «Πρωτοβουλία Φορέων & Πολιτών για την προστασία των Πιερίων.