Στο πλαίσιο των συναντήσεων του3ικαστικού 3ργαστηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλώρινας, θα γίνει παρουσίαση του ζωγραφικού έργου του Βασίλη Ζωγράφου. Η διάλεξη αυτή εξαγγέλλει την έναρξη των από κοινού συντονισμού διαλέξεων με το Α’ εργαστήριο Ζωγραφικής της Σχολής καλών τεχνών Θεσσαλονίκης του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου.
Η Συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα θεωρητικών Μέγας Αλέξανδρος στο κεντρικό κτίριο της Σχολής στην Φλώρινα αλλά και στην Εικονική Αίθουσα 3 – Σύνδεσμος : https://zoom.us/my/uowm.eetf3, Meeting ID 680-447-7017 και είναι ανοιχτή στο κοινό
Ο Βασίλης Ζωγράφος αναφέρει:
Οι ζωγραφικές μου αφηγήσεις αποτελούν καθαρά επινοημένες σκηνογραφίες. Για να αποδώσω κάτι ζωγραφικά πιστεύω πως πρέπει καταρχήν να το πλάσω νοητικά σαν έναν ολόκληρο κόσμο, μελετημένο με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια. Στη συνέχεια υιοθετώ εκείνες τις τεχνικές που μου επιτρέπουν να μεταφερθεί η ατμοσφαιρική αίσθηση της σύνθεσης κατά την σύλληψή της. Χωρίς να τηρώ ενιαία κλίμακα και ούτε βέβαια να μιμούμαι ή να αντιγράφω όψεις του ρεαλιστικού κόσμου, οι εικόνες που δημιουργώ είναι κυρίως ερμηνείες του πραγματικού.
Συνειρμοί και αλληγορίες προκύπτουν τόσο κατά τη διαδικασία παραγωγής του έργου, όσο και μετά την ολοκλήρωσή του. Τις περισσότερες φορές δεν βάζω τίτλους στα έργα μου, αφήνοντας την ίδια την εικόνα να μιλήσει με την δική της ευγλωττία. Όταν δημιουργώ ζωγραφικές εγκαταστάσεις ένας γενικός τίτλος συντονίζει νοηματικά το όλο εγχείρημα.
Βασίλης Ζωγράφος
Βασίλης Ζωγράφος
Captions:
Vasilis Zografos Untitled 2020, 150x205cm, oil on paper
Vasilis Zografos Untitled 2013,130x120cm, oil on canvas
Vasilis Zografos Untitled 2012, 110x130cm, oil on canvas
Ζωγραφικές αναφορές
Diego Velázquez- Las Meninas
Mark Rothko- Black grey
Gerhard Richter- Apples
Βασίλης Ζωγράφος
www.vasiliszografos.com
Βιογραφικό σημείωμα.
Ο Βασίλης Ζωγράφος γεννήθηκε στη Μυτιλήνη – Λέσβου. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη ζωγραφική από την Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Groningen της Ολλανδίας και από το Διατμηματικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στη Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης και Μηχανισμών. Έχει πρόσφατα παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στη γκαλερί Ελευθερία Τσέλιου, Αθήνα (2020 και 2015), στο Helen Day Art Center Βερμόντ Η.Π.Α.(2019), στη γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη (2018), στη γκαλερί Espace_L, Γενεύη (2018 και 2017), στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης CACT Θεσσαλονίκης (2012), στη γκαλερί Μπαταγιάννη, Αθήνα (2012 και 2009 ) και στη γκαλερί Mirta Demare, Ρότερνταμ (2011). Το έργο του έχει επίσης παρουσιαστεί σε διεθνείς ομαδικές εκθέσεις, όπως στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης EMST, Αθήνα (2018), στο Εθνικό Μουσείο της Κίνας, Πεκίνο (2017), στο SESC Belenzinho, Σάο Πάολο (2017), και στο MuCEM στη Μασσαλία (2014) καθώς και στην 4η και 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2013 και 2007). Έχει διδάξει σχέδιο και ζωγραφική στην Ecole Régionale de Beaux Arts de St. Etienne και από το 2019 ανήκει στο Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι ο ιδρυτής του Vita Zita studio.