Οι προτάσεις των πολιτών της Δ. Μακεδονίας που διαβίβασε ο Βουλευτής ΠΕ Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης στον Πρωθυπουργό αναφορικά με τη Δίκαιη Μετάβαση, ενόψει της αυριανής επίσκεψής του.
Πριν λίγες ημέρες, ενόψει της επίσκεψης του κυρίου Πρωθυπουργού στην Κοζάνη, ζήτησα από του συμπολίτες μου να μοιραστούν μαζί μου σκέψεις και προτάσεις τους για την απολιγνιτοποίηση και το εγχείρημα της Δίκαιης Μετάβασης.
Η ανταπόκριση ήταν μεγάλη και ουσιαστική και συνοψίζεται στο κείμενο που απέστειλα σήμερα προς τον κύριο Πρωθυπουργό, λίγο πριν από τη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε μαζί του οι κυβερνητικοί βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας.
Η υπόθεση της Δίκαιης Μετάβασης μας αφορά όλους.
Η συμμετοχή σας σε αυτήν είναι σημαντική και είμαι σίγουρος ότι θα αποδειχθεί ουσιαστική.
Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής μου προς τον κύριο Πρωθυπουργό και η συνοπτική παράθεση των προτάσεων που μου απέστειλαν οι κάτοικοι της ΠΕ Κοζάνης.
Προς τον κύριο Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη
Θέμα: Προτάσεις πολιτών της Π.Ε. Κοζάνης για τη Δίκαιη Μετάβαση του τόπου στη μετά-λιγνίτη εποχή
Αθήνα 25-11-2021
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Ενόψει της επικείμενης επίσκεψής σας στη Δυτική Μακεδονία, απευθύνθηκα στους συμπολίτες μου, από τους οποίους ζήτησα σκέψεις και προτάσεις για τη Δίκαιη Μετάβαση του τόπου μας στη μετά-λιγνίτη εποχή. Η ανταπόκριση τους δείχνει ενδιαφέρον για τις εξελίξεις και διάθεση συμμετοχής, συστατικά αναγκαία για την ευόδωση του δύσκολου αυτού εγχειρήματος. Δεν θα κουραστώ να το λέω, ότι μόνο αν αγκαλιάσουν οι τοπικές κοινωνίες τη Μετάβαση, θα αποδειχθεί αυτή δίκαιη και βιώσιμη. Και για να συμβεί αυτό, πρέπει οι πολίτες να ακουστούν. Έχει γίνει θεσμικός διάλογος και σίγουρα θα συνεχιστεί. Εξάλλου, η υπόθεση της Μετάβασης δεν είναι στατική και πιθανότατα θα απαιτήσει στην πορεία αλλαγές και προσαρμογές. Αισθάνομαι, λοιπόν, την ευθύνη, ως αντιπρόσωπος των συμπολιτών μου σε αυτή τη δυναμική διαδικασία, να μεταφέρω στην κυβέρνησή σας τα αισθήματα και τις σκέψεις τους, με την ελπίδα να μπολιάσουν την κρίσιμη υπόθεση του ενεργειακού και παραγωγικού μετασχηματισμού του τόπου μας.
Σας διαβιβάζω ακολούθως προτάσεις των πολιτών της ΠΕ Κοζάνης, που σχετίζονται με την υπόθεση της Δίκαιης Μετάβασης, και παρακαλώ θερμά να τις λάβετε υπόψη σας.
Προτάσεις πολιτών: 1. Η δημιουργία ενός τριτοβάθμιου νοσοκομείου, προκειμένου να σώζονται ζωές σε επείγοντα περιστατικά και να αποφεύγονται οι διακομιδές σε νοσοκομεία εκτός περιφέρειας. Συναφές και το αίτημα φίλης, για τη στελέχωση των τμημάτων για χρόνιες και βαριές παθήσεις, που απαιτούν επαναλαμβανόμενες θεραπείες.
2.Η εκπόνηση ενός ολιστικού σχεδίου ανάπτυξης της λίμνης του Πολυφύτου, που θα περιλαμβάνει: α) σύστημα άρδευσης για την ανάπτυξη δυναμικών καλλιεργειών, β) κατασκευή σταθερών μικρολιμένων, γ) τη δυνατότητα οικοδόμησης ομοιόμορφων παραλίμνιων εξοχικών κατοικιών (ίσως και με τη συμμετοχή κάποιου ασφαλιστικού ταμείου βορειοευρωπαϊκής χώρας για την περιοδική διαμονή ασφαλισμένων/ συνταξιούχων του δ) την κατασκευή ιχθυόσκαλας για τους επαγγελματίες αλιείς ε) την κατασκευή καταλυμάτων και χώρων συνάθροισης (ελαφρού τύπου) για τη διοργάνωση εκδηλώσεων ερασιτεχνικής και αθλητικής αλιείας στ) τη βελτίωση της προσβασιμότητας στα σημαντικά μοναστήρια της γύρω περιοχής, ζ) την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων για τη φιλοξενία σημαντικών αθλητικών γεγονότων (κωπηλασία, σκι κλπ) και η) τη διάνοιξη ορειβατικών διαδρομών στον ορεινό όγκο.
3. Η άμεση εκπόνηση χωροταξικού ΑΠΕ για την αποφυγή της άναρχης χρήσης εδαφών εις βάρος άλλων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
4. Η συμμετοχή τοπικών κεφαλαίων και των ΟΤΑ στα μεγάλα ενεργειακά πρότζεκτ, ακόμα και στα ιδιωτικά, ώστε να μείνει μέρισμα στην περιοχή από τον ενεργειακό μετασχηματισμό.
5. Η “εντοπιότητα” των υπεργολάβων στην κατασκευή των μεγάλων έργων στην ευρύτερη περιοχή: Ε65, σήραγγα Κλεισούρας, mega Φ/Β, νέα επενδυτικά έργα κλπ.
6. Η αδειοδότηση των επιχειρήσεων μαρμάρου στο Τρανόβαλτο και η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης Κοζάνης Λάρισας, η οποία είναι ζωτικής σημασίας συνολικά για τον Δήμο Σερβίων, όπως μου λέει φίλος από τα Καμβούνια.
7. Η σιδηροδρομική διασύνδεση της Δ. Μακεδονίας με Καλαμπάκα, Θεσσαλονίκη (ιδίως λόγω του λιμανιού) και Δυτικά Βαλκάνια.
8. Η πρόταξη της Δυτικής Μακεδονίας στην εκπόνηση πολεοδομικών σχεδίων.
9. Η περιφερειοποίηση των οργάνων διακυβέρνησης των αναπτυξιακών προγραμμάτων και η κατ’ εξαίρεση στελέχωση των δομών και υπηρεσιών στα όρια της Δυτικής Μακεδονίας, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην αυξημένη υπηρεσιακή ύλη που συνεπάγεται η διαδικασία της Μετάβασης.
10. Η εκπόνηση προγραμμάτων απασχόλησης για εργαζόμενους ορισμένου χρόνου στη ΔΕΗ (Η πρόταση αναφέρεται κυρίως σε ανθρώπους που εργάστηκαν επί χρόνια σε 8μηνα και κινδυνεύει το εργασιακό τους μέλλον).
11. Η ταχεία υλοποίηση εκτεταμένων αποκαταστάσεων από τη ΔΕΗ ή το κράτος, ώστε να μη προκληθεί παραγωγικό και εργασιακό κενό στην περιοχή.
12. Η ενίσχυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με εκπαιδευτικό προσωπικό, φοιτητικές εστίες σε όλες τις πόλεις και ανάπτυξη νέων τμημάτων που σχετίζονται με τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό της περιοχής, γεγονός που θα προσελκύσει το ενδιαφέρον φοιτητών και θα εξασφαλίσει επαρκές ανθρώπινο δυναμικό για τα νέα επενδυτικά σχέδια.
13. Η ψηφιακή αναβάθμιση των δικτύων της Δυτικής Μακεδονίας. Δε μπορούμε να μιλάμε για νέες τεχνολογίες και καινοτόμες εφαρμογές και επενδύσεις σε μία περιοχή όπου “το αστικό πάει πιο γρήγορα από το ίντερνετ”, όπως σημειώνει φίλος από Κοζάνη.
14. Η αξιοποίηση μέσω ΣΔΙΤ κυρίως των στρατοπέδων που βρίσκονται μέσα ή κοντά στα αστικά κέντρα, όπως μου γράφει φίλος από την Πτολεμαΐδα.
15. Ο κατά προτεραιότητα αποχαρακτηρισμός των φερόμενων ως δασικών εκτάσεων της ΠΕ Κοζάνης, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που διαμόρφωσε η πρόσφατη απόφαση του ΣΤΕ. Σε μία βαριά πληττόμενη περιοχή δε μπορεί κρατικές υπηρεσίες να διεκδικούν κλήρους και επί χρόνια καλλιεργούμενες και δηλωμένες αγροτικές και κτηνοτροφικές εκτάσεις, όπως μου λέει άλλος φίλος από το Δήμο Σερβίων.
16. Η οριστικοποίηση του σχεδιασμού και των παρεμβάσεων. “Μας λέτε να αλλάξουμε αντικείμενο αλλά δεν μας λέτε τι θα γίνει και που, για να ξέρουμε τι θα κάνουμε” , σημειώνει ένας άλλος φίλος από την Πτολεμαΐδα.
17. “Χρειάζεται ειδικό σχέδιο για τις επιχειρήσεις της γούνας. Θα φτιάξετε χίλιες νέες θέσεις εργασίας και θα σας βγουν άλλοι τόσοι άνεργοι από τη γούνα”, μου γράφει φίλη από τη Σιάτιστα.
18. Η παροχή κινήτρων στις τράπεζες για τη λειτουργία περιφερειακών καταστημάτων, προκειμένου να υποστηριχθεί η λειτουργία και η επιχειρηματικότητα στα μικρότερα κέντρα, μου γράφει φίλος επίσης από τη Σιάτιστα.
19. Η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης σε τοπικό χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ΜΜΕ της περιοχής, όπως σημειώνει έμπορος από την Εορδαία.
20. Η παροχή φυσικού αερίου στους μεγαλύτερους οικισμούς της περιοχής.
21. Η εφαρμογή ενός ειδικού προγράμματος φωτοβολταϊκών στέγης για επιχειρήσεις και κατοικίες.
22. Η διευκόλυνση για τη δημιουργία ιδιωτικών βιομηχανικών πάρκων στη Δυτική Μακεδονία.
Με τιμή, Ευστάθιος Κωνσταντινίδης Βουλευτής Ν. Κοζάνης |